!
Неделя, 23 Юни 2024
13
юли
4
 

Д-р Нели Савчева:

Бюджетите на болниците за края на годината са намалени

Нужен е нов модел на финансиране

Четвъртък, 13 Юли 2017 | 10:01:45
4

Сериозни проблеми с бюджетите на лечебните заведения в края на годината прогнозира председателят на сдружението на областните болници и управител на болницата в Габрово д-р Нели Савчева. Пред Zdrave.net тя посочи, че е още рано да се говори за очаквани

Сериозни проблеми с бюджетите на лечебните заведения в края на годината прогнозира председателят на сдружението на областните болници и управител на болницата в Габрово д-р Нели Савчева. Пред Zdrave.net тя посочи, че е още рано да се говори за очаквания от бъдещия управител на НЗОК в лицето на проф. Камен Плочев, но изтъкна, че притесненията са свързани с намалените средства за болниците, които ще се усетят в началото на зимата.

„Моите притеснения са, че имаме едни определени лимити за последните месеци на годината, които са с около 60 000 лв. по-ниски, отколкото бюджетът, отнасящ се за дейността през юни“, заяви д-р Савчева, като допълни, че липсва яснота за методиката на разпределение на месечните бюджети. „На ниво лечебно заведение това, което ти е дадено, може да е по-добро като параметри, но когато е зле разпределено по месеци, отново ще бъде тотална щета за болницата, с което се връщаме в потенциала на постановлението от 2016 г.“, отбеляза тя. Припомняме, става въпрос за постановлението, чрез което на лечебните заведения бяха наложени лимити.

Д-р Савчева коментира и конкретно ситуацията в оглавяваната от нея болница. „Ако имаш високи стойности за летните месеци в рамките на едно тримесечие - юли, август и септември, но не достигнеш тези лимити, което е логично, защото през лятото хората пътуват, Габрово не е курортно селище, което да очаква прилив на туристи, и в резултат през трите месеца се генерират неусвоени стойности, които няма и накъде да се прехвърлят. Следват зимните месеци, през които стойностите са по-ниски – те съответно няма да стигнат и така ще се натрупа надлимитна дейност. Никой не обясни какъв е механизмът, по който сумите са разпределени месечно“, заяви тя. Д-р Савчева изтъкна, че многопрофилната болница в Габрово е единствената в областта, която предоставя 24-часово медицинско обслужване. Затова и фактът, че лимитите на болниците в края на годината са по-малки, според нея ще доведе или до натрупване на надлимитна дейност, или до ограничен достъп до болнична помощ.  В тази връзка тя изтъкна, че наложеният лимит на болницата в Габрово през декември 2016 г. не е бил достатъчен дори за покриване на острите случаи.

Д-р Савчева алармира и за друг проблем, свързан със забавените плащания за онкомедикаменти и медицински изделия, които общо възлизат на около 350 000 лв. Това по думите й ще доведе до натрупване на просрочени задължения от страна на болницата.

Тя коментира и идеята за отпадане на лимитите за някои структуроопределящи болници. „Тази идея би погалила ухото на всеки лекар и най-вече на всеки управляващ лечебно заведение, но за мен това е нереалистично. Ние сме еднакви пред Националната здравноосигурителна каса – ние сме лечебни заведения, от които те закупуват определена дейност. Все пак сме търговски дружества, работим в конкурента среда, при нас са валидни и много допълнителни закони, така че не мисля, че това нещо ще се случи“, коментира тя.

Конкретно за областните болници д-р Савчева припомни, че те са длъжни да поддържат структури, които не носят приходи, като кръвни центрове, съдебна медицина и други.

Тя коментира и някои от констатациите в оповестения доклад на здравния министър проф. Николай Петров и по-конкретно разликите за  т. нар. лекарстводен в отделните видове лечебни заведения. “Тази разлика е в пъти“, отбеляза д-р Савчева и допълни, че е нужен анализ, който да изясни дали тя е в резултат на разлики в цените по договорите или произхода от факта, че в даден вид лечебни заведения постъпват по-тежки случаи. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZbKg

Стрелчански дядо 13.07.2017 14:44:47

"Анелия в нов палат за милиони!" - Говори се, че сумата, похарчена за къщата й, е ударила 3 милиона. Половин милион била цената само на парцела, а 20 бона струвало озеленяването. Оттам нататък започвали парите за архитектурен проект, строителни материали, електро- и водоснабдяване, довършителни работи и обзавеждане. Облицовката на сградата също била специална, а цената – още по-специална. В крайна сметка обаче Анелия останала доволна от готовата си къща, в която вече се разхожда като кралица. За момента не е съобщено точно колко спални и бани има в нея, но изпълнителката разкри, че притежава собствен домашен киносалон. Тя дори се похвали как гледа филм, разположена в кожено кресло като в най-луксозните кина в чужбина.

БЛС-Въоръжено Крило 13.07.2017 11:56:56

Малка подсказка за вас болничните мениджъри: Сведете болницата си до ДКЦ , закрийте легловата база носеща загуби и оставете говедата от властта да се оправят с материала на който му се налага болнично лечение. Ще ходят средно на 120 км да търсят работеща все още болница, ей го Баце им е направил магистрали да се шускат. Вероятно веднага ще намерят начини да финансират системата иначе електоратът ще им отдели тиквите от торса. Ако ли пък не - майната им -колкото по-зле толкова по бързо ще се свърши със семешковизма и незаплащаните неща.

az 13.07.2017 17:33:47

Или от Игнажден да Йордановден сл.год.траквайте вратите.Да ги лекува Боко и шапкарите около него!

Гост 13.07.2017 11:52:18

Савчева, извикайте Жени Начева да ви обясни как раздава пари на едни, вземайки ги от други. Това е било винаги нейното бюджетиране. Никакви анализи и приоритети с изключение на един - по телефона се казва кой какви пари да вземе.


Всичко за коронавируса
Още новини
Музеят по история на медицината на МУ – Варна отбелязва Еньовден с детски празник на билките
22.06.2024 09:45:37

Музеят по история на медицината на МУ – Варна отбелязва Еньовден с детски празник на билките

С акцент върху децата тази година Музеят по история на медицината към МУ – Варна ще отбележ ...

2 са новите случаи на коронавирус, няма починали
22.06.2024 08:59:31

2 са новите случаи на коронавирус, няма починали

Две са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. Установ ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...