!
Събота, 09 Декември 2023
25
септ
4
 

БЛС започва национална кампания срещу насилието над медици

Всеки втори медик у нас - обект на агресия

Едва 4 ефективни присъди от 2013 г. до момента

Понеделник, 25 Септември 2017 | 15:41:23 Полина Тодорова
4

Всеки втори медик у нас споделя, че е бил обект на вербална или физическа агресия. Това сочат резултатите от анкета, проведена сред медицински лица у нас, инициирана от Българския лекарски съюз като част от започната от съсловната организация кампания

Всеки втори медик у нас споделя, че е бил обект на вербална или физическа агресия. Това сочат резултатите от анкета, проведена сред медицински лица у нас, инициирана от Българския лекарски съюз като част от започната от съсловната организация кампания срещу насилието над здравни работници. Данните бяха оповестени на кръгла маса на тема "Мерки за превенция на агресията срещу медицински лица“, в която участие взеха ръководството на БЛС, заместник-здравния министър Лидия Найчева, омбудсманът Мая Манолова, представители на Световна здравна организация, законодателната и изпълнителната власт и други. Освен да набележи конкретни мерки за намаляването на подобно отношение към представителите над здравния сектор, кампанията на БЛС цели да възвърне и доверието в българския лекар, посочиха от съсловната организация.

58%  от участвалите проучването лекари споделят, че са били обект на агресия, като при 48% от тях подобно отношение е демонстрирано два пъти, а при 36% повече от три пъти. В по-големия си процент или над 80% агресията е била вербална. Допитването е проведено сред над 2700 медицински лица и пациенти в периода 20.07.2017-10.09.2017.

Всички трябва да признаем, че актовете на насилие излязоха извън контрол. В последните месеци те придобиха измерения, които са напълно неприемливи за една правова държава“, категоричен бе председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев. Той изброи редица случаи на проявена агресия над представители сектора в последните години, като обърна особено внимание на  нападението над д-р Албена Гагова от столичната болница „Шейново“, което по думите му се е превърнало в катализатор на обществените реакции спрямо агресията над медици. От съсловната организация предлагат и 7-ми юли, когато се проведе и протестът срещу нападенията над лекари и сестри след станалото с д-р Гагова, да бъде обявен за национален ден срещу насилието над медицински лица. „БЛС е готов да предприеме всички действия, за да сложи край на грубото и неоправдано отношение към колегите“, подчерта д-р Грозев.

Заместник-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова обясни и какви мерки с цел намаляване на агресията над представителите на съсловието предлагат от съсловната организация. Сред тях са създаване на он-лайн мониторингова система към БЛС за проследяване и анализиране на случаите на агресията в здравната система и определяне на агресивните пациенти. Идеята е когато има информация, че дадено лице е имало агресивни прояви, това да бъде предварително съобщено на лечебното заведение, за да може лекарите от там да бъдат подготвени. От БЛС обмислят и да предложат нормативни промени, регулиращи възможността за отказ от домашни посещения при агресивни пациенти. Друго тяхно предложение е създаване на единна система към МВР за приемане на сигнали за насилие над медици. От БЛС не пропуснаха да поискат и системно прилагане на бързо производство при доказана агресия срещу медицински лица.
Д-р Павлова цитира и данни от анкетата, касаещи причините за възникването на конфликтни ситуации между лекари и пациенти. Според тях  в огромния си процент те са породени  от ниското ниво на култура, следвани от употребата на упойващи вещества и едва след това от проблемите в здравната система. Д-р Павлова повдигна и темата за доплащането в сектора, което по думите й също е причина за напрежение. „Доплащането  често е следствие на наличие на ограничения. Това са лимити в извънболничната помощ под формата на регулативни стандарти и лимити в болниците. Лимитите водят до ограничаване на достъпа“, посочи тя.

От БЛС ще предложат още като част от обучението по медицина да има задължителен хорариум на тема „Умения за комуникация лекар-пациент“. Вече практикуващите лекари също ще бъдат включени в подобни курсове, но като допълнително обучение.

По време на дискусията стана ясно, че най-често обект на агресия от пациенти са спешните медици. По време на дискусията бяха изнесени и данни за присъдите за оказано насилие над медицински работници, като по данни на прокуратурата досъдебните производства от 2013г. до септември 2017 г. са 60.  Наложените ефективни присъди за този период са едва 4.

Кампанията на  съсловната организация беше подкрепена от министерство на здравеопазването чрез заместник-здравния министър Лидия Найчева, националния омбудсман Мая Манолова, БЧК и пациентски организации. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tX5M

Гост 28.09.2017 12:43:54

"Пирогов" излиза на протест в защита на уволнените си колеги! Питам журналистическата етика и елементарната справедливост не изискват ли да се чуе и тяхната гледна точка??? Питам "журналистите" СКУНКСОВЕ от Нова, питам и уважаемите журналисти от "Здраве"? "Пирогов" всички го знаете колко наблизо е, защо не пратихте ваш екип да отрази гледната точка и на уволнените лекари? ЗАЩО? Или ШЛИФЕРИТЕ ОТ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ НЕ РАЗРЕШАВАТ? КАКТО ЕДНО ВРЕМЕ!

един 26.09.2017 19:42:32

Я, БЛС се събуди, вече ги бяхме забравили, но не и техните колосални грандиозни заплати, дето си се спотайват и си ги прибират. Добре че тука са Мая Манолова и МЗ , та нещо да размърдат, това е само пушилка, сега пак ще се скрият като мечките за дълбок зимен сън......И черните списъци са смешка голяма, нито има как да стане технически, нито е практически възможно да ровиш кой кое е вместо да спасяваш хората...- Обаче тая дебелана русата дето сте я изтипосали там кога е виждала как се работи в спешна помощ, не е и помирисвала болница, нито пациент от години.изпълзя от циганското ДКЦ и мачка като валяк с групости безкрай..............ОТВРАТ, ТАКАВА ДЕМАГОГИЯ

ПОТЪРПЕВШ 25.09.2017 23:35:20

"От БЛС ще предложат още като част от обучението по медицина да има задължителен хорариум на тема „Бокс и джудо умения в комуникацията лекар-пациент“. Вече практикуващите лекари също ще бъдат включени в подобни курсове, но като допълнително обучение".

еВАЛА 26.09.2017 20:11:19

тва с бокса сигурно ще е от полза ама да ги биеме ли да ги лекуваме ли то не си заслужава да се занимаваш голям майтап


Всичко за коронавируса
Още новини
41 проекта бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето“
09.12.2023 12:04:12

41 проекта бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето“

41 деца бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето”, който се организира вече 15 ...

Проф. Аргирова: Грипът е преобладащ при възрастните, а COVID-19 – при децата
09.12.2023 11:06:25

Проф. Аргирова: Грипът е преобладащ при възрастните, а COVID-19 – при децата

„В момента основните вируси са три – грипен вирус, COVID-19 и респираторно-синцитиале ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...