!
Петък, 23 Февруари 2024
14
авг
9
 

Всички шефове на съсловни организации консултират здравната комисия в парламента

Понеделник, 14 Август 2017 | 13:51:00 Ирина Пекарева
9

Десетима са нещатните сътрудници на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, които консултират депутатите. Сред тях са всички председатели на съсловните организации в сектора, както и няколко специалисти в различни области. Лекарският

Десетима са нещатните сътрудници на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, които консултират депутатите. Сред тях са всички председатели на съсловните организации в сектора, както и няколко специалисти в различни области.

Лекарският съюз е представен само от своя председател д-р Венцислав Грозев, фармацевтичният – също само от председателя си проф. Илко Гетов.

Българският зъболекарски съюз пък е с двама представители, които консултират народните представители – председателят на БЗС д-р Николай Шарков и зам.-председателят му д-р Борислав Миланов.

От Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи нещатните сътрудници на депутатите са шефката на асоциацията Милка Василева, както и парламентарният секретар Мария Балевска.

Нещатни сътрудници на здравната комисия са също така шефът на „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев, както и директорът на „Александровска“ болница доц. Костадин Ангелов.

Комисията консултират още кардиологът проф. Асен Гудев, както и Николай Анастасов.

Дванайсет от депутатите в парламента имат и „персонални консултанти“ по здравеопазване. Най-многобройни от тях са народните представители от ГЕРБ – петима.

Председателката на здравната комисия д-р Даниела Дариткова е съветвана в областта от колегата си председател на здравната комисия в Столична община д-р Веселин Милев. Бившият областен управител на Перник и бивш шеф на белодробната болница в района д-р Александър Александров, който също е член на здравната комисия в парламента, пък има двама нещатни сътрудници, които го консултират по здравеопазване и социална политика. Това са кметът на Перник д-р Вяра Церовска и главният експерт в областната администрация на града Росица Рангелова.

Останалите трима депутати от ГЕРБ, които са наели консултанти в здравната сфера, не са членове на комисията, а само един от тях е лекар. Става въпрос за Джема Грозданова, която пък членуваше в комисията по време на мандата си в предишното Народно събрание. Тя е взела за сътрудник д-р Виктория Жекова, която бе главен експертен сътрудник към здравната комисия още през 2008 г.

Икономистът Владислав Николов пък е наел като консултант по въпросите на здравеопазването председателя на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев. Не е ясно по каква причина депутатът се нуждае от съвети в здравната сфера, тъй като той не членува в здравната комисия.

Същото можем да кажем и за Димитър Петров, който пък е консултиран от бившия депутат от ГЕРБ и инвеститор в здравния сектор Семир Абу Мелих.

Двама са депутатите от БСП, наели сътрудници, които да ги съветват по здравни въпроси. И двамата са членове на Комисията по здравеопазване. Това са д-р Иван Ибришимов, когото консултира доц. Асен Златев, и д-р Илиян Тимчев, консултиран на свой ред от бившия шеф на РЗИ - София д-р Огнян Иванов.

Депутатите от групата на Обединените патриоти, наели сътрудници за консултации в здравеопазването, също са двама. Единият от тях е юристът Явор Нотев, който не за първи път членува в здравната комисия на НС. Негов консултант е общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова-Ширкова.

Другият депутат от формацията – Борис Ячев, не участва нито в здравната, нито в социалната комисия в парламента, но е наел Иво Димитров за консултант по здравеопазване и социална дейност.

Двама са и депутатите с интереси в здравния сектор от ДПС. Става въпрос за д-р Хасан Адемов и Танер Али. Първият бе в здравната комисия в няколко поредни парламента, но сега не участва в нея. Негов сътрудник по въпросите на здравеопазването е общопрактикуващият лекар д-р Ердинч Хаджиев.

Нещатен сътрудник на Танер Али по въпросите на здравната политика пък е Емил Кючуков.

Последният депутат със сътрудник по здравни въпроси е Нина Миткова от „Воля“. Тя е народен избраник за първи път и също за първи път е член на Комисията по здравеопазване. Неин консултант е съдовият хирург д-р Алеко Кюркчиев.

Според правилника на Народното събрание всеки депутат има право на до трима сътрудници, на които се плаща от безотчетните две трети над основната депутатска заплата по перо „Допълнителни разходи“. Същото важи и за заплащането на сътрудниците на парламентарните комисии.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Q95f

един 18.08.2017 23:43:16

честито Грозев, понеже 5 бона от лекарския съюз са ти малко, ше взимаш още...никакъв морал нямате!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

СЗОК 15.08.2017 10:08:28

Защо Ванчето, мисля че е пропусната и Оля Василева медицинската сестра - мангалката тя ще ги учи как се взимат пари в пликове. Тя върна ли се от болнични фалшиви хахаха. Но скоро ще я препитат.хахаха

Гост 15.08.2017 00:31:14

Консултант до консултанта,мила моя майно льо!!! И все комуняги недоубити!

нетърпелив 14.08.2017 17:55:30

И кога ще се върне Иванка Кръстева в НЗОК? И с чия подкрепа?

Ха ха ха 14.08.2017 19:48:19

Като си нагледа имотите и се навози в джиповете си. А и сигурно с Валерата инспектират дискотеките, като го съветва как да мери шумовия фон

Elf 14.08.2017 17:33:45

;;Konsultant,,znachi poluchatel na podkupi.

Haha 14.08.2017 14:21:15

Тя като се върне при Вас скоро, ще стане интересно.

Гост 14.08.2017 14:32:15

Абе ще й се на наше Ванче, много й се ще. Ама няма как да й се получи в близките години колкото и да се напъва.

НЗОК 14.08.2017 14:05:16

А не сме съгласни, в статията е пропуснато нашето Ванче. Нима нея за нищо не я броите.


Всичко за коронавируса
Още новини
Румъния: Продължава недоволството на медиците, на 11 март е обявен голям национален протест в Букурещ
23.02.2024 15:31:06

Румъния: Продължава недоволството на медиците, на 11 март е обявен голям национален протест в Букурещ

Румънският здравен синдикат Федерация „Здравна солидарност“ продължава протестите с м ...

Новите нормативни промени довели до допълнително забавяне на ТЕЛК решенията
23.02.2024 14:40:31

Новите нормативни промени довели до допълнително забавяне на ТЕЛК решенията

По обобщени данни към 16 февруари 2024 г. у нас функционират 75 ТЕЛК, но въпреки че през 2023 г. ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...