!
Неделя, 21 Юли 2024
28
апр
 

Във вестниците: Болнични лимити, загуби от неосигурени, зъбни протези за пенсионери

Петък, 28 Април 2017 | 15:08:25


„Въпреки че служебният министър Илко Семерджиев и здравната каса обявиха новите лимити за смекчени и по-гъвкави, болниците се оплакаха от орязани бюджети за месеците от април до юни. С 10% по-ниски лимити са пол


„Въпреки че служебният министър Илко Семерджиев и здравната каса обявиха новите лимити за смекчени и по-гъвкави, болниците се оплакаха от орязани бюджети за месеците от април до юни. С 10% по-ниски лимити са получили лечебните заведения в страната, алармират от дни различни районни лекарски колегии. Затова от лекарския съюз настояват бюджетите да бъдат увеличени, а парите да дойдат от оперативния резерв на касата“, четем днес в „Сега“.

„От април болниците ще разполагат със 133 млн. лв. месечно за цялата страна, съобщиха от лекарския съюз. През м.г. те са харчили с над 1 млн. лв. повече средномесечно. От декември досега обаче лечебните заведения са разполагали със 137 млн. лв. на месец. Освен това от съсловието твърдят, че лимитите изобщо не са по-гъвкави от твърдите бюджети, които бяха в сила доскоро, и те пак са си месец за месец, а не за тримесечие“, допълва изданието.

И още: „От лекарския съюз настояват бюджетите да се увеличат с пари от резерва. Тази година той е 341 млн. лв. Всяка година с пари от резерва се плаща за преразходите за болници и за лекарства, но при определянето на лимитите за лечебните заведения не се смятат парите от него. Сега от БЛС искат той да се отвори, за да се увеличат бюджетите на болниците. Иначе дейността на лечебните заведения ще е застрашена, смятат от съсловната организация.“

Ежедневникът отразява и другата страна: „От касата пък обясниха, че в лимитите не е включен т.нар. буфер от 3%, т.е. всяка болница има право да надвиши бюджета си с три на сто. „Болниците вероятно не отчитат обстоятелството, че определените им стойности не включват средствата за дейностите, заплащани централно от НЗОК - за лечение на онкологично болните, диагностика с петскенер, хемодиализа, радиохирургия и роботизирана хирургия, раждания, интензивно лечение и дейности по рехабилитация на детска церебрална парализа. Ако тези дейности са реално извършени от лечебните заведения, те ще бъдат изплатени от НЗОК“, обясняват още от касата“, пише ежедневникът.

„Монитор“ информира за загубите на лечебните заведения от неосигурени пациенти. „Болниците в страната губят годишно не по-малко от един милион лева от лечението на здравнонеосигурени, установи репортерска проверка на „Монитор“. Въпросните пациенти се приемат по спешност от дежурните кабинети и спешните отделения, тъй като по смисъла на Закона за здравето медиците нямат право да върнат спешен случай, дори човекът да няма внесена нито една здравна осигуровка“, пише вестникът.

„8662 човека без здравни осигуровки са лекували лекарите само в „Пирогов“ през миналата година. От тях 274-а са били хоспитализирани заради тежки травми и заболявания. За тях Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не им е платила нито лев, тъй като те са с прекъснати здравноосигурителни права. Това съобщи за „Монитор“ директорът на спешната болница проф. Асен Балтов. Загубите за „Пирогов“ от тяхната терапия и операции възлизат на не по-малко от 400 000 лева, изчисли проф. Балтов“, четем още в ежедневника.

„24 часа“ пък се спира на зъбните протези за пенсионери. „Изработката на плаковите зъбни протези, които здравното министерство обяви преди седмица, че ще станат безплатни за възрастни хора над 65 г., всъщност ще се доплаща.

Законът за здравното осигуряване предвижда покриване само дейността на зъболекарите. Затова трудът на зъботехниците ще се доплаща от пенсионерите. Това обяви здравният министър Илко Семерджиев при отчета си“, пише вестникът.

Във връзка с отчета на министъра в изданието четем: „Сред най-големите успехи той изтъкна подписването на Национален рамков договор за 2017 г., отмяната на пръстовия отпечатък, включително за болниците, както и осигуряването на допълнителни 20 млн. лв. за изпълнение на задължителния имунизационен календар.

През 3-те месеца на управление в министерството били „налети“ над 70 млн. лв., чрез проекти, които предстои да бъдат изпълнени - договорите за нова техника за тестване на питейната вода, както и за довършване на системата за електронно здравеопазване.“

От „Монитор“ научаваме за родители във Варна, отказващи да имунизират децата си. „Нови ядове създават на медицинските служители във Варна родителите, които отказват да имунизират децата си срещу морбили. От 386 такива случаи едва 70 са вече с ваксина, съобщи д-р Янка Драганова, шеф на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Варна. Тя уточни, че с тези родители се работи много трудно и повечето от тях отказват да осъзнаят сериозността на проблема. Всеки от тях е бил поканен на среща в РЗИ, където са му разяснили рисковете, пред които изправя детето си, ако остане неимунизирано“, пише ежедневникът.

„На най-упорито невежите родители вече са наложени глоби от служители на РЗИ-Варна. Санкции има и за 2 частни детски заведения и още 2 държавни детски градини, които са приели деца, които не са имунизирани срещу морбили. До 24 март т.г. неимунизираните срещу морбили деца във Варна и областта са били 1490, посочи д-р Драганова. Месец по-късно благодарение на мащабна акция на служителите от РЗИ-Варна към 25 април 633 от тях вече са с ваксина. От 758 деца, които временно са били отложени заради противопоказания, са имунизирани 483 или 63,27%. От 194 деца, отложени с лекарска комисия, при които е минал нужният период от време, вече са обхванати 32. На 48 от 152 деца, които са се завърнали от чужбина и са отглеждани предимно от баби и дядовци, също е направена ваксина. Глобени са и двама общопрактикуващи лекари, като на едното от джипитата, което е на пределна възраст, заради сериозни нарушения е прекратен и договорът със Здравната каса. Продължават проверките на джипитата, както и срещите с родителите, отказали да ваксинират децата си, уточни д-р Драганова, която призова родителите за по-голяма отговорност към здравето на децата си“, четем още в изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZGgz


Всичко за коронавируса
Още новини
Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК
20.07.2024 13:26:02

Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) продължават да пристигат ...

НЗОК да заплаща поставянето на хормонални инжекции ще искат от МЗ
20.07.2024 10:41:21

НЗОК да заплаща поставянето на хормонални инжекции ще искат от МЗ

МЗ ще се ангажира в амбулаторната процедура 33.1 за поставяне на инжекции от квалифициран медицин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...