Събота, 10 Юни 2023
27
юли
2
 

Във вестниците: Вижданията на бъдещия управител на НЗОК, вижданията на БЛС за бюджета

Четвъртък, 27 Юли 2017 | 10:16:19
2

Очаквано, основните теми в днешния печат са свързани с изслушването на единствения кандидат за шеф на НЗОК и представения от лекарския съюз бюджет за 2018 г. „Промени, които да подобрят поне в известна степен начина на работа в болниците,

Очаквано, основните теми в днешния печат са свързани с изслушването на единствения кандидат за шеф на НЗОК и представения от лекарския съюз бюджет за 2018 г.

„Промени, които да подобрят поне в известна степен начина на работа в болниците, замисля единственият кандидат за управител на здравната каса проф. Камен Плочев, предложен от ГЕРБ. „Трябва да се преработят алгоритмите на клиничните пътеки в болничната помощ. Сега по една пътека се отчита една болест, а възрастните хора боледуват не от една болест и по една пътека, а по магистрала от пътеки”, обяви при представянето си в парламентарната здравна комисия Плочев, който иначе е специалист по инфекциозни болести, СПИН и биологични оръжия. „В момента плащаме за бутикова стока, а получаваме стандарта от пазара на „Илиянци”, описа положението в болничната помощ той”, пише „Сега”.

„Поне най-фрапиращите пропуски ще бъдат преработени заедно с лекарския съюз, националните консултанти по специалности и консултанти на НЗОК, допълни Плочев. Той даде пример и с инвазивната кардиология: „Много пари се печелят от пороци и нещастие, възниква въпросът някой злоупотребява ли със здравето на българина. Ако намалим цената на някои пътеки, подозирам рязко подобряване на здравния статус на хората. Не че няма нужда от инвазивни услуги, просто количеството им е смущаващо. В медицината е нужен и морал”, цитира вестникът проф. Плочев.

„Според проф. Плочев контролът върху лекарите трябва да бъде не само документален и последващ, а и внезапен, като в групите участват и съсловните организации, както и здравната каса, агенция Медицински одит" и НАП. Освен това той обяви, че ще настоява и за обществен контрол, като болниците трябва да публикуват данни за това пациенти с какви заболявания и с какъв резултат са лекували. "Лобистите в здравната каса трябва да знаят, че се кланям на един господ - закона и правилата, и няма да толерирам некадърност и корупция", каза Плочев и допълни, че има предвид под лобизъм различните клинични пътеки. "Здравната каса не плаща на консултантите лекари за експертиза, а би трябвало да го прави. Значи плащат лобистите", коментира той”, четем пък в „Капитал Daily”.

Изданието се спира и на поставените от някои депутати въпроси към проф. Плочев. „Проф. Георги Михайлов от БСП коментира идеята за промяна в клиничните пътеки и попита дали би могла да се направи електронна борса за медицински изделия, които в момента гражданите плащат на различни цени в различните болници.

Проф. Плочев отвърна, че това ще направи здравното министерство по по-добие на електронната борса за лекарства”, пише вестникът.

„Д-р Нигяр Джафер от ДПС постави въпроса как здравната каса ще се справи с дефицита си от 300 млн. лв., които дължи на своите договорни партньори, а Плочев отвърна, че моли за една седмица, след като бъде избран, за да потърси съвместно с министерствата отговор на този въпрос.

Неволно от БСП направиха тест на бъдещия председател с въпроса на д-р Валентина Найденова. Тя попита законно ли е здравната каса да работи с частни болници и да им плаща публичен ресурс, какъвто са здравните вноски.

Кандидатът за управител отвърна, че видовете собственост са равнопоставени, че в частните заведения има много позитивни неща и че ако трябва да бъде регулиран броят им, това не трябва да се прави от здравната каса”, разказва изданието.

За пресконференцията, на която БЛС представиха своите разчети за Бюджет 2018, „Стандарт” пише: „3,855 млрд. лева да бъдат заделени за здравеопазване през 2018 г., предложи Българският лекарски съюз. Изготвените разчети са балансирани, като разходите отговарят на приходите. Съгласно разчетите, прогнозните приходи и трансфери в бюджета на НЗОК могат да достигнат 3 784 000 хил. лева, а има възможност да нараснат и до близо 3,9 млрд. лв. Така увеличението е в рамките на 330-402 млн. лева, изчислиха от БЛС. То ще дойде от повишените минимална работна заплата и здравноосигурителни прагове, променената вноска за сметка на държавата в размер на 5% за здравноосигурените лица, както и на по-успешната събираемост на здравноосигурителните вноски.”

„Искането ни не е каприз. Това е реална необходимост, която е постижима. Финансовите ресурси на държавата позволяват на българския народ да получи финансов израз на медицинската дейност - такава, каквато заслужава”, цитира ежедневникът председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2YMk

Гост 27.07.2017 15:06:30

Тоя дядо преди да дрънка глупости, да прочете ЗЗО, НРД, ЗБНЗОК, ЗЛЗ и останалите актове, свързани с дейността на Касата. Внезапен конрол може да се прави и в момента, друг е въпроса, колко е ефективен. И жандармерията да включи, като няма читави контрольори, които знаят какво да търсят все тая. Левантин Занев чувам, че търсел топла вода в кабинетите например ...

Никодимчо 27.07.2017 14:21:37

„Според проф. Плочев контролът върху лекарите трябва да бъде не само документален и последващ, а и внезапен, като в групите участват и съсловните организации, както и здравната каса, агенция Медицински одит" и НАП" - айдеее, още един мераклия да трупа контролни органи! Лекарите са потенциални престъпници и мошеници, така ли?


Всичко за коронавируса
Още новини
МБАЛ-Силистра с призив за кръводаряване
10.06.2023 12:27:20

МБАЛ-Силистра с призив за кръводаряване

Ръководството на "МБАЛ Силистра" АД отправя призив към жителите на областта за доброволно даряван ...

Великобритания: Ускорено разработват бързи тестове за полово-предавани инфекции
10.06.2023 11:32:12

Великобритания: Ускорено разработват бързи тестове за полово-предавани инфекции

Британската лаборатория Linear Diagnostics, свързана с Университета в Бирмингам получи финансиран ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...