!
Вторник, 27 Февруари 2024
24
юли
1
 

Във вестниците: Застраховка за нападения над медици, фармасделка, седалище на ЕМА

Понеделник, 24 Юли 2017 | 09:54:55
1

Застрахователна компания, провокирана от зачестилите нападения над медици, е създала уникален продукт, насочен към лекарите. Това научаваме от интервю на изпълнителния директор на „Лев Инс” Мария Масларова-Гъркова за „Стандарт”.

Застрахователна компания, провокирана от зачестилите нападения над медици, е създала уникален продукт, насочен към лекарите. Това научаваме от интервю на изпълнителния директор на „Лев Инс” Мария Масларова-Гъркова за „Стандарт”.

„За съжаление лекарите стават все по-често обект на насилие от страна на пациенти или техни близки. За да дадем своята подкрепа на хората в бели престилки, които се грижат за здравето и живота ни, ние разработихме застраховка "Злополука на лекари и медицински персонал при или по повод изпълнение на служебните им задължения", казва тя пред изданието и уточнява: „Тя е без аналог у нас. В световен мащаб също не съществува, може би защото няма посегателства над лекари в други държави.”

От застраховката могат да се възползват както правоспособни лекари, така и медицински персонал и парамедици. С този продукт те получават помощ в случай на упражнено насилие, причинени телесни повреди, както и съдействие при заведени граждански дела срещу причинителя на увреждането, информира Масларова-Гъркова.

„Застраховката се предлага както самостоятелно, така и в пакет със задължителната застраховка „Професионална отговорност на лекари и медицински персонал”.

Минималната застрахователна премия на „Злополука на лекари и медицински персонал” варира от 27 до 62 лева на година за едно лице, в зависимост от лимита на отговорност, който е от 5000 до 15 000 лв. Продуктът е пригоден както за индивидуални, така и за групови практики”, казва още тя и посочва: „Вече имаме запитвания от Спешни центрове и болници, които искат да защитят служителите си.”

„24 часа” съобщава за сделка на фармацевтичния пазар. „Софарма” е купила 75% от фирмата за хранителни добавки „Аромания”, става ясно от съобщение на фондовата борса. Цената на сделката не се посочва. В съобщението се казва още, че „Аромания” има регистрирани над 20 продукта. През 2016 г. приходите на дружеството са били близо 1,3 млн. лева. „Софарма” щяла да използва придобиването за по-мащабно присъствие на пазара за хранителни добавки”, четем във вестника.

„Труд” пък информира за ръст на заболелите от едра шарка. „Над 2 пъти са се увеличи заболелите от варицела в Пловдивска област през последната седмица, съобщиха от РЗИ (Регионалната здравна инспекция) в града под тепетата. В периода от 13 до 19 юли в Пловдивско са регистрирани 31 нови случая на поразени от едра шарка, докато седмица по-рано - от 6 до 12 юли, те са били едва 15”, пише ежедневникът.

„Добрата новина е, че от началото на месец юли в региона няма нито един нов случай на морбили и поразените от дребна шарка от първия регистриран в Пловдивска област пациент на 17 март 2017 г. до момента си остават 167”, допълва публикацията.

„Сега” се спира на Европейската агенция по лекарствата. „Румъния официално заяви желанието си да бъде домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), която в момента се намира в Лондон и след Брекзит трябва да бъде преместена, съобщи електронното издание Романия инсайдер. Днес висши румънски представители, сред които и министърът на здравеопазването Флориан Бодог, отиват на визита в ЕАЛ в Лондон”, четем във вестника.

„Холандия преди дни също представи кандидатурата на Амстердам за град домакин на ЕАЛ. Властите са готови да похарчат 2 млн. евро за това, писа електронното издание ИЮ Обзървър. Ако бъде решено ЕАЛ да се премести от Лондон в Амстердам, холандските власти ще построят съвсем нова сграда за нея в Амстердам, който е готов да инвестира между 250 млн. и 300 млн. евро в изграждането й”, допълва материалът и припомня: „България също изяви желание да е домакин на ЕАЛ и на Европейския банков орган, който в момента също се намира в Лондон и след Брекзит ще трябва да бъде преместен. Решението къде да бъдат преместени Европейската агенция по лекарствата и Европейският банков орган се очаква да бъде взето през ноември.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%tzP

Патриот лекар майтапчия 24.07.2017 12:47:33

Искам да изкажа своята безмерна благодарност, че в най-скоро време местоработата ми ще бъде оборудвана с най-съвременен, ефективен, качествен, направо по последен писък на световните изисквания и стандарти, ПАНИК БУТОН и ЗАЩИТАВАЩО ПЕРСОНАЛА видеонаблюдение. Тази нова придобивка, както и безплатната възможност за обучителни курсове по самозащита в работна среда, дадена на мен и колегите, определено ме карат да загърбя всякакви планове за търсене на работа в чужбина! Очаквам следващите лични, професионални, синдикални "бонуси" за практикуващите тази велика Професия, под формата на "безплатни" бронежилетки (кавичките ги слагам, защото и те ще излязат на практика от джоба на персонала), бронирани стъкла на вратите на спешните отделения, персонална служебна радиостанция, на която директно да заявяваме агресията срещу нас и да описваме потрошените си носове, охлузени ръце и изгорена, стъпквана ежедневно, озлочестена ДУША!


Всичко за коронавируса
Още новини
БАТЕЛ: Всички получени инсулини се разпределят своевременно в аптеките
26.02.2024 17:38:38

БАТЕЛ: Всички получени инсулини се разпределят своевременно в аптеките

„Ние от БАТЕЛ, които представляваме водещите напълно интегрирани доставчици на здравни услу ...

Д-р Димитър Димитров с шанс да оглави МБАЛ Благоевград
26.02.2024 17:19:06

Д-р Димитър Димитров с шанс да оглави МБАЛ Благоевград

Хирургът д-р Димитър Димитров, който бе спряган за изпълняващ длъжността директор на МБАЛ – ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...