!
Събота, 18 Май 2024
29
май
 

Във вестниците: За системата, за болниците, за имунизациите зад граница

Понеделник, 29 Май 2017 | 10:04:47


„Здравната ни система като финансиране е с една от най-ниските стойности в Европа, включително и като процент от брутния вътрешен продукт (БВП). (...) Поради ниския вътрешен БВП, като стойности които отделяме на глава от населението за здравеопаз

„Здравната ни система като финансиране е с една от най-ниските стойности в Европа, включително и като процент от брутния вътрешен продукт (БВП). (...) Поради ниския вътрешен БВП, като стойности които отделяме на глава от населението за здравеопазване, т.е. около 270 евро годишно, сме на много ниско ниво. В Германия отделят 3000 евро на човек, у нас парите са 10-12 пъти по-малко. Цените на консумативи и други медицински разходи са почти същите там. По-нисък е трудът.” Това казва днес в интервю за „Стандарт” подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров. Той отбелязва, че освен тези средства във вид на доплащане от пациента в системата влизат поне още 2-4% от БВП. „В това доплащане обаче над половината отива за лекарства, понеже много от тях са само частично платени. Но в статистиката влиза целият оборот на аптеките, т.е и много хранителни добавки, което не е много коректно. Но може да се каже, че има високо ниво на доплащане”, смята д-р Петров.

По думите му, въпреки, че разходите са по-ниски, нашата система има положителни неща. „Тя дава доста по-добър достъп отколкото една Великобритания, например. Медицинската помощ има 4 основни характеристики - качество, достъп, безопасност и ефективност. По отношение на достъпа имаме достатъчно на брой болници и аптеки, както и специализирана медицинска помощ. Начинът, по който се достига до тях, имам предвид болничната медицинска помощ, е много улеснен”, посочва подуправителят на НЗОК. Добри сме и като квалификация на кадрите, смята той. „Качеството е пряка функция на цената, защото под определена цена не може да има качество”, казва д-р Петров.

Друга публикация в изданието се спира на болнични проблеми. „Специализираната болница за активно лечение по онкология „Свети Мина” в Благоевград няма пари да се разплати с доставчиците на лекарства, намалено е и финансирането на клиничните пътеки. Всеки момент фирми могат да блокират сметките на здравното заведение, в което се лекуват пациенти от Благоевградска, Кюстендилска, Пернишка и дори Софийска област. За това алармира управителят на СБАЛО д-р Георги Георгиев на сесията на общинския съвет”, пише „Стандарт” и уточнява: „Финансовото състояние се утежнило и от решение на Националната здравна осигурителна каса да плати лекарствата за болните чак в края на месец юни. Сумата е в размер на 320 000 лева, фирмите доставчици си търсят парите.”

„Труд” пък информира за подобрения в друга болница. „Модерен кухненски бокс има вече отделението по педиатрия в МБАЛ „Свети Иван Рилски” в Горна Оряховица. Ремонтираното и оборудвано с нови шкафове и бяла техника отделение е благодарение на германски дарители, информира д-р Елена Ангелова, завеждащ детското отделение в болницата. Средствата в размер на 5070 лв. са осигурени от благотворителната организация „Булгариан Хилфе”, с чийто ръководител Юрген Мюлер управителят на горнооряховската лечебница д-р Иван Иванов има дългогодишни контакти”, четем в ежедневника. „Германските благотворители от повече от 10 години развиват дарителска дейност в България, най-вече в различни социални и здравни заведения вьв Великотърновска област. През миналата година те осигуриха около 10 000 лева, с които беше основно ремонтиран санитарният възел в детското отделение в болницата, който бе в окаяно състояние”, допълва публикацията и уточнява: „Кухненският бокс е особено важен за млечната кухня, в която се приготвя храна за малките пациенти от кърмаческото отделение. С останалите средства, дарени от германските приятели на болницата, в момента се освежават четири помещения за бебета (боксове) в отделението.”

В „Дума” откриваме информация за затягане на контрола по имунизациите в Германия. „Заради смъртните случаи от морбили Германия затяга законодателството за имунизация. Тя остава незадължителна, но се предвиждат глоби за родителите, които откажат медицинска консултация за ваксиниране на децата си”, съобщава изданието.

„37-годишна жена, майка на три деца, почина от морбили - това е случаят, който предизвика бурен обществен дебат за ваксините в Германия. „Недопустимо е в страната да умират хора от тази болест”, заяви германският здравен министър и обяви промени в законодателството. От началото на годината в Германия са регистрирани 410 случая на заболели от морбили. А за цялата минала година болните в страната са били 325”, четем още във вестника.

„Предложените промени в закона предвиждат глоби до 2500 евро на родителите, които откажат медицинска консултация за ваксиниране на децата им. Освен това детските градини вече ще имат право да отказват да приемат неваксинирани деца”, посочва публикацията и обобщава: „Според статистиката около 5% от децата в Германия не са ваксинирани. Германия е една от европейските държави, в които тази година беше регистриран голям брой на болни от морбили. Другите страни са Франция, Италия, Полша, Румъния, Швейцария и Украйна. Заради големия брой болни в Италия правителството там въведе задължителна имунизация.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jk#6


Всичко за коронавируса
Още новини
Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив
18.05.2024 11:45:28

Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив

При огромен интерес преминаха безплатните прегледи на сърцето, организирани от УМБАЛ “Свети ...

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ
18.05.2024 10:59:29

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри два теста за самостоятелна употреба ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...