Петък, 02 Декември 2022
20
апр
 

Във вестниците: Зъбни протези за пенсионери, морбили, вода с уран

Четвъртък, 20 Април 2017 | 15:08:25


„От 1 юли поставянето на плакови зъбни протези за хората над 75 г. да стане безплатно, предлага служ

„От 1 юли поставянето на плакови зъбни протези за хората над 75 г. да стане безплатно, предлага служебният здравен министър Илко Семерджиев. Такава промяна се предвижда и за възрастните от 70 до 74 г. и от 65 до 69 г. За тях обаче касата ще плаща съответно от 1 януари и 1 юни 2018 г.”, четем днес в „24 часа”.

В коментарен материал по темата изданието пише: „Новината, че от лятото възрастните хора над 75 г. може да получат право на безплатни зъбни протези, звучи умерено оптимистично. В по-далечно бъдеще и по-младите пенсионери ще се радват на тази придобивка.

Ако обаче има условия хората да лекуват зъбите си навреме, а не да стигат до тоталната им загуба - в много от случаите поради липса на пари, картината би изглеждала доста по-добре. Защото здравите зъби са важна част от здравния статус на всеки български гражданин, а не са само недостижим козметичен лукс за хиляди български пенсионери. Затова здравната каса трябва да промени радикално своята политика в областта на стоматологията. Откакто я има, тя заплаща само две-три процедури, при това частично. Време е касата да си отвори джоба за повече посещения при стоматолога, за да лекуват всички здравно осигурени зъбите си навреме. Сегашната схема гарантира обратното - все повече пациенти да стигат до единствения възможен вариант с евтините зъбни протези”.

Няколко издания отразяват развитието на ситуацията с морбили. „Още двама души са приети в болница с морбили през последното денонощие, 8 са заболелите през четирите почивни дни, хоспитализирани са по двама на ден. Това съобщи д-р Моника Троянчева от Регионална здравна инспекция (РЗИ)-Пловдив. Епидемията от морбили в областта продължава, общо 63 са случаите на заболели от болестта до момента, допълни тя”, информира „Монитор”.

„По думите й успокоително е, че епидемичният подем не е с високи стойности.

Д-р Троянчева посочи, че последните приети за лечение са от областта селата Златитрап и Ягодово. Лекарката уточни, че няма много тежки случаи, инфекцията протича сравнително спокойно, но тя е достатъчно тежка по принцип и затова от РЗИ активно издирват хората, имали контакт с болните, за да се спре разпространението й”, допълва изданието.

Проблемът с урана във водата в Хасково също е тема на днешни публикации. „Настояваме да се проведе изслушване на 21 април на министъра на здравеопазването, министъра на околната среда и водите и министъра на регионалното развитие и благоустройството относно предприетите мерки за гарантиране здравето на населението. Въпросът е от голям обществен интерес. Това се казва в искане от ПГ на "БСП за България" до председателя на Народното събрание Димитър Главчев във връзка с завишеното съдържание на уран във водата в Хасково”, информира „Стандарт” и продължава: „На 13.04.2017 г. Междуведомствената работна група на МЗ, МОСВ и МРРБ препоръчва водата за Хасково от централното водоснабдяване да не се използва за питейни цели. Дава препоръки на РЗИ - Хасково, ВиК оператора и община Хасково да осигури с вода детските и учебни заведения. Тези действия са извършени едва 5 месеца след констатираните превишения на допустими стойности на вредни вещества в питейната вода”, пишат още депутатите от левицата. Искането е подписано от Корнелия Нинова, Елена Йончева, Жельо Бойчев, Манол Генов, Дора Янкова, Драгомир Стойнев, Антон Кутев, Никола Динков и Виолета Желева”.

Някои вестници отразяват и вчерашното съобщение на прокуратурата, че започва разследване за укриване на информация за урана в Хасково. „Районната прокуратура в Хасково образува наказателно производство за това, че в периода 28.10.2016 -4.04.2017 г. В Хасково длъжностни лица са укрили информация за състоянието на околната среда и нейните компоненти и от това са последвали немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве. Това се третира като престъпление по чл. 353а от Наказателния кодекс. Според магистратите е укрита информация за наличието на високо съдържание на уран и обща алфа-активност в подземни води от сондажи на Помпена станция "Хасково-I". След самосезиране на Районната прокуратура по публикации в медиите за наличие на уран в питейната вода на част от кварталите в Хасково проверката установява данни за извършено общоопасно престъпление”, четем в „Дума”.

„Труд” отбелязва: „По време на двумесечното разследване прокуратурата ще трябва да установи дали има отклонение при онкозаболяванията в област Хасково, което би могло да бъде съотнесено към завишените нива на природен уран и алфа-активност в питейната вода.

Ще бъда назначена и експертиза за замърсяване на подпочвените води и водните басейни. Ако това се докаже, ще се търси какъв е източникът му и има ли влияние на човешка дейност. Експертиза ще бъде направена и за влиянието на естествения уран върху околната среда и върху здравето на човека.”

„Сега” пък коментира ситуацията така: „Не уранът е страшен, а отговорните дирекции”.

„Основен принцип в епидемиологията е да не се крие информация - нито умишлено, нито неумишлено, т.е. да се представя ясно, редовно, на достъпен език, така че да не се дава възможност за интерпретации, слухове, паника и истерия. Идеята е проста - населението трябва да знае, че има опасност от епидемия от морбили, да речем, и трябва да има възможност да се предпази, следвайки дадените му съвети. Подобна линия на поведение има и дългосрочен ефект - гражданите започват да вярват на епидемиолозите, все по-трудно вярват, че разни страшни зарази се крият умишлено и от това печелят всички”, отбелязва изданието.

„Обратното - премълчаване или криене на информация - нарочно или от некадърност, моментално отключва спомени от Чернобил, когато хората се радваха на огромните марули, без да подозират защо са израснали толкова. Колкото по-близо е дадена държава до авариралата атомна централа, толкова по-внимателно трябва да се борави с поднасянето или премълчаването на информация за епидемии, радиоактивност и масови болести”, допълва публикацията и констатира: „Реакцията на институциите около открития над нормата уран в питейната вода на Хасково е всичко друго, но не и адекватна и внимателна.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ENK7


Всичко за коронавируса
Още новини
Сложна реконструкция на сънна артерия в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“
02.12.2022 17:19:11

Сложна реконструкция на сънна артерия в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

Лекари от Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия към УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чир ...

За трети път тази година актуализират ръководството по медицинска онкология
02.12.2022 16:48:15

За трети път тази година актуализират ръководството по медицинска онкология

Третата за тази година актуализация на фармако-терапевтичното ръководство по медицинска онкология ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...