Понеделник, 06 Февруари 2023
22
юли
 

Във вестниците: Остойностяване на медуслуги, източване на касата, болни лекари

Петък, 22 Юли 2016 | 15:08:25


„Личните лекари също искат остойностяване на дейностите в първичната извънбо

„Личните лекари също искат остойностяване на дейностите в първичната извънболнична помощ, става ясно след среща между Българския лекарски съюз (БЛС) и сдружението на общопрактикуващите лекари“, пише днес „24 часа“.

„Двете страни ще настояват пред здравните институции да се определи точно какво включва понятието "капитация" - сумата, която здравната каса плаща месечно за всеки личен пациент на джипито. Те искат и остойностяване на медицинските дейности манипулации, домашни посещения, изследване с ЕКГ и друга техника, прегледи по повод състояния извън диспансеризацията и профилактиката. Лекарите настояват и за възстановяване на обвързването на потребителската такса с минималната заплата, за да се компенсира инфлацията“, допълва ежедневникът и продължава: „Съсловните организации ще защитават по-високи цени на дейностите пред здравната каса и са против увеличение на планираните обеми в първичната помощ, "тъй като това представлява залагане на скрити икономии", пише в становището, огласено след срещата.“

Няколко вестника отбелязват случая с източване на средства от НЗОК в Плевен. „Схема за източване на близо 500 хил. лв. от бюджета на здравната каса се проверява в Плевен, съобщи БНР. Полицията в града е претърсила кабинетите на ДКЦ-1, което от няколко години е частна собственост. Говорителят на МВР Марияна Цветкова обясни, че са иззети амбулаторни листове, лични данни на пациенти и пр. Лаптопи и таблети пък са иззети от две служебни лица. Проверката ще обхване дейността на центъра за периода от 1 октомври 2014 г. до 30 юни 2015 г.“, четем в „Сега“.

„По думите на Цветкова става дума за създаване и използване на неистински или преправени документи, като са използвани лични данни на пациенти без тяхно знание, като опция. Процесуално-следствените действия са проведени в хода на досъдебно производство и под ръководството на районен прокурор, обясни още Цветкова.

Случаят в Плевен идва на фона на започналото въвеждане на новата система за регистрация на пациентите с пръстови отпечатъци, чиято цел е именно да пресече измамите. Тя беше пусната пилотно в 6 болници, а до октомври трябва да обхване всички здравни заведения“, отбелязва изданието.

„Монитор“ коментира случая така: „Вече години наред си говорим как здравеопазването ни има нужда от радикални промени. Хроничният недостиг на средства удари системата. Вече години говорим и как точно тази система се източва, а от това страдат обикновените хора. Става дума за пациентите, които наистина имат нужда от лечение или хоспитализация. Поредният пример в това отношение е случаят в Плевен. Оказва се, че поликлиника в града е успяла да източи половин милион лева от Здравната каса с фалшиви направления.

Всъщност никой от лекуваните на хартия не се е възползвал от услугите на касата. Така парите са отишли в джоба на някого и то не по предназначение. И за пореден път е лишен човек, който наистина има нужда. Лошото е и че явно това не е първи случай в тази поликлиника, защото миналата година там отново е имало проверка. Докато не бъдат прекратени подобни практики, парите за здраве все ще изтичат в някой джоб.

А потърпевши от това ще са хората.“

„Земя“ пък се спира на мнението на д-р Стойчо Кацаров по отношение на някои положения в системата. „Всички стандарти в здравеопазването трябва да бъдат пренаписани. Това е мнението на доктор Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. В момента стандартите налагат количествени критерии, обясни пред БНР позицията си Кацаров. Според него те са написани с единствената цел да бъдат закрити част от болниците, преди всичко общински и частни болници“, пише изданието.

„Здравната система е работила не по-зле преди 2010 година, когато е нямало нито един медицински стандарт, смята Кацаров. Стандартите бяха въведени през 2010 година, като един от мотивите, с които ги рекламираха, беше, че така ще се намалят разходите на Здравната каса и ще се повиши качеството на медицинската помощ. Те обаче трябва да станат стандарти за качество на медицинските услуги, а не да налагат количествени критерии кое колко квадратни метра трябва да бъде и колко на брой лекари трябва да има в едно или друго отделение“, допълва публикацията.

„Телеграф“ информира за общопрактикуващи лекари, съборени от летни вируси. „Най-малко 15 джипита са стигнали до болница през последния месец заради летен вирус. За това сигнализираха пред "Телеграф" общопрактикуващи лекари.

По думите им в София редица практики са останали затворени и пренасочват пациентите към заместниците си“, пише вестникът.

„Да, вече има колеги, които излязоха в болничен, а някои стигнаха и до вливане на системи. Особено при нашата професия малко невнимание и неспазване на правилата, разболяването е изключително лесно. На ден през кабинета ми минават близо 100-тина души и повечето от тях идват със симптоми“, казва д-р Маргарита Петкова - общопрактикуващ лекар и педиатър, цитирана от изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
SV*w


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Десимира Миронова: Правя важна крачка напред като ставам част от екипа на болница
05.02.2023 10:23:14 Невена Попова

Д-р Десимира Миронова: Правя важна крачка напред като ставам част от екипа на болница "Лозенец"

Д-р Десимира Миронова е специалист ендокринолог, отскоро част от екипа на УМБАЛ "Лозенец". За ...

2,73% положителни проби, няма починали (Обновена)
05.02.2023 09:16:12

2,73% положителни проби, няма починали (Обновена)

22 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 806 теста, което прави 2,73% п ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...