!
Вторник, 16 Юли 2024
29
септ
2
 

Във вестниците: Промени при спешната помощ, проверки на ИАМО, медицински изделия

Петък, 29 Септември 2017 | 10:25:05
2

И днес пресата фокусира вниманието си върху развитието на случая с починал пациент, върнат от „Пирогов“, заради когото бе уволнен целият дежурен екип на спешното отделение в болницата. „Здравният министър Николай Петров подкрепи решен

И днес пресата фокусира вниманието си върху развитието на случая с починал пациент, върнат от „Пирогов“, заради когото бе уволнен целият дежурен екип на спешното отделение в болницата. „Здравният министър Николай Петров подкрепи решението на ръководството на „Пирогов“ да уволни дежурния екип, върнал пациент, който впоследствие почина в „Александровска“. Освен това проф. Петров въвежда допълнителни правила в спешната помощ“, пише „24 часа“.

„Отново ще актуализираме тази заповед на моя предшественик - че пациент се транспортира в най-близкото лечебно заведение. Няма обаче да спрем дотук“, заяви министърът във Враца.

След като на пациента бъде оказана помощ в лечебното заведение, ако то не е профилирано, болницата ще има грижата да го откара в друго със съответния профил, а не това да бъде грижа на екипа с линейката, обясни проф. Николай Петров.

Ще се предприемат и мерки, които да облекчат близките на пациенти, починали в болница, в трудния за тях момент, ангажира се той“, допълва изданието и продължава: „Необходим е по-ясен регламент, това ще бъде обявено още следващата седмица, допълни министърът.“

„Монитор“ се спира на резултати от проверки на ИАМО. „320 доктори са глобени за година и половина. Санкциите са наложени с наказателни постановления от медицинския ДАНС, както е популярна Изпълнителната агенция „Медицински одит“. Причините са взети пари за прегледи по спешност, калпаво лечение, небрежно отношение към пациентите, размотаване на болните, не навреме оказана медицинска помощ и в непълен обем. Това става ясно от информация на агенцията, предоставена на „Монитор“, пише ежедневникът. „Санкции има и за липсата на декларации за информирано съгласие, както и за формалното им прочитане на болните, и дори само за изискване на техните подписи без да им се разясни, защо трябва да парафират въпросните документи“, допълва публикацията.

„Наказателните постановления са за глоби, които варират между 1000 и 8000 лв. на лечебно заведение. Общо възлизат на над 600 000 лева“, информира вестникът.

Някои издания отразяват и съобщението на МЗ, според което вече е сформирана работна група във връзка с медицинските изделия. „Министерство на здравеопазването пристъпва към регулация на цените и на пазара на медицински изделия, съобщиха от ведомството. Първата стъпка в тази посока е изработването на национален регистър на медицинските изделия. Със заповед на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров е създадена работна група, която има задача да обсъди и анализира съществуващата нормативна уредба в тази област. При необходимост тя ще трябва да изготви промени с цел създаване на регистър на медицинските изделия, които се разпространяват България“, пише „Труд“.

По отношение на медицинските изделия в „Банкер“ четем: „Става дума за пазар с обем минимум 400 млн. лв. годишно. И, противно на всякаква логика, в момента той се развива без почти никаква нормативна регулация и практически без никакъв контрол от държавата. Приравнен е на обикновена търговия, в която грижата за пациента е избутана на последно място. Нещо повече, този пазар ражда напълно безнаказано мародерство над болни и недъгави хора. Защото поне половината от тези 400 млн. лв. годишно се вадят директно от джобовете на пациентите“, пише седмичникът.

„Според неофициална статистика (официална няма), в момента с този вид бизнес се занимават 1100 търговци в държавата - три пъти повече от тези, които продават лекарства на далеч по-строго регулирания пазар за медикаменти.

Здравната каса поема плащането само на част от изделията, при това само за тези, които влизат в нарочен списък. Никой не може да каже обаче кой и как е определил цените, по които касата плаща за тях. А всичко, което не се покрива от касата, се прехвърля на гърба на пациента“, отбелязва материалът.

„24 часа“ пък се спира на дело срещу мъжа, посегнал на медсестра от „Св. Георги“ в Пловдив. „Медицинската сестра от спешното отделение на болницата „Св. Георги“ в Пловдив Мария Нейкова е бита от баща на момченце, след като му направила забележка, че пречи да бъдат преглеждани други пациенти. Това стана ясно на дело в Пловдивския районен съд. Срещу 25-годишния Васил Сотиров е повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда на медицинско лице“, пише изданието.

„На 1 септември малкият му син погълнал лъжица прах за пране. Родителите закарали детето в „Св. Георги“. Дежурният лекар преценил, че няма нужда от стомашна промивка, тъй като момченцето вече е повърнало два пъти. Майката останала недоволна и със съпруга й закарали детето в частна болница. Оттам пак се върнали в „Св. Георги“ и за тяхно успокоение детето било сложено на системи. Сотиров останал в стаята за прегледи, но когато пристигнала по спешност друга майка с дете, Нейкова го помолила да излезе. Тогава той побеснял. „Разкрещя се, че не съм аз тази, която ще му казва какво да прави. Хвърли ме на бюрото, хвана ме за шията, удари ме с юмрук в главата и ме изрита в слабините“, разказа пред съда сестрата.

Тя е с контузии на ларинкса, таза и външните полови органи“, пише изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5#Cy

Гост 29.09.2017 18:31:34

декларации за информирано съгласие, както и за формалното им прочитане на болните ?!?!?!?? Всеки лекар знае,че пациентът ако иска може да се напарави на неразбрал и невменяем дори декларацита , която трябва да подпише да бъде прочетена изразително от актьор от дублажа на филми. А това размотаване на пациента израз на професионалистите от ИАМО ли е ? Селяндури.

Българин 29.09.2017 10:43:31

ПОДКРЕПА ЗА "ПИРОГОВ" ! Искам само едно нещо да попитам "свободните" и "независими" български медии, срутили се до 109-то място по свобода на словото за последните десетина години по време на управлението на мутро-комунистическата сикаджийска групировка: ВИЕ, УВАЖАЕМИ ПЛУЖЕЦИ, ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ ЗА ОСНОВНИЯ ПРИНЦИП НА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКАТА ЕТИКА - ДА СЕ ДАВА ПРАВОТО НА ИЗКАЗВАНЕ НА МНЕНИЕ И НА ДРУГАТА, ЗАСЕГНАТАТА СТРАНА - В СЛУЧАЯ МЕДИЦИТЕ ОТ "ПИРОГОВ"? Чували ли сте за това нещо, или сянката на Шлифера на Оня с 6-те апартамента ви е запушила устите, очите и е удушила професионалната ви съвест?


Всичко за коронавируса
Още новини
Нито един нов случай на морбили за миналата седмица
15.07.2024 17:22:41

Нито един нов случай на морбили за миналата седмица

След пет поредни седмици на регистриране на нови случаи на морбили у нас, за миналата седмица не ...

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница
15.07.2024 16:59:16

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница

От два месеца в болницата в Горна Оряховица има назначен психолог, който оказва подкрепа на пацие ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...