Събота, 02 Юли 2022
06
юни
1
 

Във вестниците: 400 млн. лв. дефицит в касата, специализантски проблеми, нова донорска ситуация

Вторник, 06 Юни 2017 | 09:48:24
1

„Националната здравноосигурителна каса е на червено с 400 млн. лева. На толкова възлиза дефицитът й, заради който тя е затънала в дългове не само към наши, но и към чуждестранни болници“, пише днес „Монитор“, като се позовава на

„Националната здравноосигурителна каса е на червено с 400 млн. лева. На толкова възлиза дефицитът й, заради който тя е затънала в дългове не само към наши, но и към чуждестранни болници“, пише днес „Монитор“, като се позовава на информация на Българския лекарски съюз.

„Касата не е изплатила надлимитната дейност на болниците у нас от април 2016 до април 2017 г., като им дължи 34 млн. лева. Други 52 млн. лв. не са изплатени за 2015-а. Като се тегли чертата, се оказва, че НЗОК е длъжник на лечебните заведения с 85 млн. лева. Освен това около 215 млн. лв. дължи тя на чуждестранни здравноосигурителни фондове, респективно на болници за лечение на сънародници зад граница, изчисли председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев. Това е само главницата, не е ясно на колко точно възлиза задължението, като се вземат предвид падежите, допълни той. Затова БЛС настоява бюджетът на НЗОК да бъде актуализиран с 250 млн. лева“, допълва изданието.

„Искаме да се изчистят натрупаните дългове и да се тръгне на чисто. Така ще сме наясно, че бюджетът на касата вече не е 3 млрд. и 451 млн. лв., а е З млрд. и 890 млн. лв. - толкова, колкото е записано в него“, цитира вестникът д-р Грозев.

„Стандарт“ разговаря с един от призьорите в категорията „Специализант“ в кампанията „Млад медик 2017“. 29-годишния д-р Петър Чипев, който работи като сомнолог в Центъра за белодробни болести и медицина на съня InSpiro, разказва за проблемите на специализанта у нас. „Срещам недоверие от страна на своите по-възрастни колеги, както и от своите пациенти. Това отношение създава известен дистрес, защото младостта не означава задължително, че си неспособен“, коментира той.

Д-р Чипев отбелязва и проблема с административните отговорности на лекарите, като окачествява тази част от работата, налагана от НЗОК, като доста необичайна. „Влизаш в една среда, в която трябва да пишеш пътеки, да внимаваш за различните елементи от лечението и практиката. Това също създава дискомфорт“, казва младият лекар и констатира: „За мен начинът, по който се работи в момента, в никакъв случай не е функционален. То е очевидно.“

Запитан какви промени според него са нужни в системата, д-р Чипев казва: „Трябва контрол. Не знам как да стане това, не съм в течение, не съм и политически ориентиран. За мен парите, които се вливат от страна на пациентите в Здравната каса и от Здравната каса - по болниците и лекарите, е просто един поток, който не се контролира по никакъв начин. Всеки гледа да облагодетелства по някакъв начин себе си и не се мисли за общата картинка. Съответно не се разпределят правилно средствата между здравните работници, не достигат пари за пациентите - оттам идва този проблем за здравната система. Но как трябва да се реши - не знам.“

Вестниците се спират и на делото срещу бившия ректор на МУ – София проф. Ваньо Митев. „Аз съм благодарен на прокуратурата, че не ме обвинява, че дишам, заяви бившият ректор на Медицинския университет (МУ) акад. Ваньо Митев след заседание по делото срещу него в Софийския градски съд“, четем в „24 часа“, който припомня: „Той и главният секретар на висшето училище по негово време Алексей Алексеев са подсъдими за сключване на неизгодни сделки и незаконен прием на 146 студенти. Заради това вузът бил ощетен с 1,1 млн. лв.“

„Оставил съм този университет със 100 млн. лв. - плюс, не минус. Вдигнал съм 4 пъти заплатите и съм обновил цялата база“, каза Митев. Той обясни, че студентите са приемани с тест, който не се наричал изпит“, допълва публикацията.

„От кого започна тази атака? Вие знаете как започна цялата история - с един измислен одит на МОН, знаете кой беше тогава министър“, добави бившият ректор. Според прокуратурата Митев сключил неизгодна сделка, която ощетила МУ с близо 29 000 лева. Освен това позволил на Алексеев да сключи 5 неизгодни сделки“, пише още ежедневникът.

Няколко вестника съобщават и за нова донорска ситуация. „Четвърта донорска ситуация за тази година имаше в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. На 1 юни 48-годишен мъж е изпаднал в мозъчна смърт, в следствие на инсулт.

Въпреки грижите на медиците и след констатацията на мозъчната смърт, близките взели хуманното решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежко болни пациенти. Късно вечерта на 1 юни екип на УБ „Лозенец“ е взел донора за извършване на експлантация на черния дроб и бъбреците. Така на 2 юни трима пациенти са били трансплантирани“, пише „Труд“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uhxL

Гост 06.06.2017 22:11:34

Тия в Търново какво правят бе? Всяка седмица донорска ситуация? Като знам що са доктори негодници работят там, особено невролози, начело с началника на неврологичното отделение Недялков-дърт и ояден мошенник, струва ми се че насилствено докарват пациентите до мозъчна смърт, за да кярят някоя награда. То бива, бива донори, ама те само в Търново бе?


Всичко за коронавируса
Още новини
Здравният министър е получавал заплахи за здравето и близките й
02.07.2022 11:36:54

Здравният министър е получавал заплахи за здравето и близките й

Здравният министър проф. Асена Сербезова разкри в предаването „Събуди се” по Нова тел ...

Студенти от МУ - Варна са сред победителите в конкурс на Европейската космическа агенция
02.07.2022 10:59:19

Студенти от МУ - Варна са сред победителите в конкурс на Европейската космическа агенция

Робот, който ще осигурява медицинските нужди на екипажа по време на полет в космоса изобрети екип ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...