!
Събота, 18 Май 2024
22
май
4
 

Д-р Неделчо Тотев:

В България опция „Не подписвай договор“ няма

Ако не се актуализира бюджетът на касата, ще започнат фалити на болници, предупреди председателят на Сдружението на общинските болници

Понеделник, 22 Май 2017 | 13:56:55 Полина Тодорова
4

„Този срок е много условен, защото опция „Не подписвай“ няма. В България дори да има уговорка между две болници, третата ще е предател. Така че такъв тип ултиматум няма как да се получи“. Това заяви председателят на Нац

„Този срок е много условен, защото опция „Не подписвай“ няма. В България дори да има уговорка между две болници, третата ще е предател. Така че такъв тип ултиматум няма как да се получи“. Това заяви председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев пред Zdrave.net по повод поставения ултиматум от лечебните заведения в Стара Загора да не подпишат договори с НЗОК, в случай, че бюджетите им не бъдат коригирани. Срокът за това, който те дадоха, изтече в петък, 19-ти май, а причината бяха намалените средства на болници от цялата страна.

Д-р Тотев определи поставения ултиматум за неподписване на договори с касата като акт на отчаяние, с който се е целяло привличане и вниманието на обществото. „Когато заявиш нещо така категорично, обществото би следвало да се стресне. Обществото би следвало да се запита защо в един глас всички държавни, частни, общински лечебни заведения казват нещо толкова сериозно. Това беше целта“, допълни той. До неподписване с касата обаче според него няма как да се стигне, като причините са различни. „Всеки може да извади довод, който е обективен и принуждаващ го. Затова не казвай „скок“ преди да скочиш. Няма как да не подпишем договор и всички го знаят“, заяви той. „Тези, които подпишат, ще ни принудят да отговаряме за това защо сме провалили съществуването на едно лечебно заведение, ако не подпишем“, смята той. „Аз не бих могъл да поема тази отговорност – бих могъл, ако всички в областта кажат „не“ и го отстояват докрай. За съжаление на този етап не виждам възможността това да се случи“, коментира още д-р Тотев.

Той беше категоричен, че бюджетите на лечебните заведения трябва да бъдат коригирани. За да се случи това, по думите му, е нужно да се актуализира бюджета на НЗОК, както и поискаха от Българския лекарски съюз. „Това е един от начините да се реши проблема за кратко време и да „запушат“ донякъде нещата“, изтъкна той, като подчерта, че са нужни далеч по-кардинални стъпки и промени, касаещи финансирането на системата. Една от тях е връщане на онколекарствата към бюджета на Министерство на здравеопазването, смята той. Причината е непрекъснатият преразход за лекарства, за които лимит няма, но заради който се намаляват средствата по другите пера от бюджета на касата, които по същество са лимитирани. „Няма как да се работи по този начин – да декларираш на българското общество, че всичко е безплатно, това, което влиза в пакет 1 и 2, а това са почти всички заболявания, и в същото време да казваш на лечебните заведения: „Лекувайте всичко, но ние ще ви платим до този размер, който сме определили на исторически принцип и то намалявайки го непрекъснато“, коментира той. В тази връзка д-р Тотев припомни и неспазения към момента ангажимент от страна НЗОК за разплащане на надлимитната дейност на болниците за 2016 година в размер на 19 милиона лева.

В случай, че не се пристъпи към актуализация на бюджета на касата, според д-р Тотев опасността да се стигне до фалити на лечебни заведения е съвсем реална. „Ако статуквото остане непроменено, се опасявам, че ще се стигне до това“, отбеляза той.  

Въпросът с орязаните средства за болниците е тема на предстоящи тези дни срещи между представители на болничния сектор, РЗОК, Българския лекарски съюз, депутати. Днес разговори ще се водят във Варна, а утре - в Пловдив.

Междувременно от Българския лекарски съюз също неколкократно настояха за решаване на проблема, а предни дни излязоха с позиция до председателя на здравната комисия д-р Даниела Дариткова. В нея от съсловната организация изтъкват, че незаплащането на договорените чрез НРД средства крие сериозен риск за обществото, ограничава правото на пациентите за навременна и качествена медицинска помощ и като цяло създава напрежение в системата.  От там посочват, че заради проблема е проведена среща между БЛС и представители на целия болничен сектор, която е завършила с няколко искания, основното от които е актуализиране на бюджета на касата, така че средномесечната сума за ЛЗ да е в размер на 137, 235 млн. лв. Според съсловната организация финансирането на новите структури и дейности трябва да е от резерва на касата. От там трябва да бъде компенсиран и ръстът при дейностите, заплащани от централизирания бюджет на фонда, сред които хемодиализа, раждания, онкологични заболявания и други.

БЛС настоява и за разплащане на надлимитната дейност за лечебните заведения в размер на 19 милиона за периода април-ноември 2016 г., както и тази от периода декември 2016 – март 2017 г. в размер на 15,5 млн. и припомня, че тя е отчетена и приета от касата. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
JXx%

Гост 22.05.2017 14:59:25

Така са се офлянквали и преди Априлското въстание. Робски душички дали, или, чекай малко кво ще стане) Ми напускаш тази система бе и работиш частно, дреме ти за пролетариата и авантаджиите. Ако всички спрат работа с НЗОК, какво следва ?

Гост 22.05.2017 14:57:26

Oпция за неподписване нявма - обаче едни казаха , че са категорични в неподписването - ХА сега кой излъга .

Гост 22.05.2017 14:44:45

„Няма как да се работи по този начин – да декларираш на българското общество, че всичко е безплатно, това, което влиза в пакет 1 и 2, а това са почти всички заболявания -- е не бяхте ли вие точно дето атакувахте пакетите и цялата реформа .............

Гост 22.05.2017 15:02:11

Каква реформа бе ? Да не си бил пиян последните поне 2 години ?


Всичко за коронавируса
Още новини
Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив
18.05.2024 11:45:28

Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив

При огромен интерес преминаха безплатните прегледи на сърцето, организирани от УМБАЛ “Свети ...

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ
18.05.2024 10:59:29

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри два теста за самостоятелна употреба ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...