!
Четвъртък, 18 Април 2024
12
май
6
 

Д-р Стойчо Кацаров:

В много случаи неверни болнични документи се издават в полза на пациента

Обясненото от д-р Апостолов за случая с пациентката в „Бургасмед“ е напълно логично

Петък, 12 Май 2017 | 11:06:49
6

Описаното от д-р Апостолов като обяснение какво се е случило с документите по случая с пациентката в „Бургасмед“ е напълно възможно. Това коментира пред БНР председателят на УС на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Каца

Описаното от д-р Апостолов като обяснение какво се е случило с документите по случая с пациентката в „Бургасмед“ е напълно възможно. Това коментира пред БНР председателят на УС на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Въпросната манипулация, това не е операция, това е пункция, но тя е в тази клинична пътека и тя на същата цена се заплаща. Тоест, болницата няма финансов интерес от това да замени едната манипулация с другата, в двата случая взима едни и същи пари“, посочи той.

Д-р Кацаров коментира и неверните документи, издавани от болниците като цяло, с думите: „Аз съм виждал такива случаи, които са направени в интерес на пациента, са издадени неверни документи. Защото правилата на клиничните пътеки са такива, че на практика, ти, ако не направиш документа погрешен, трябва да откажеш лечението на пациента и да искаш да си го плати. Ще дам много прост пример: Здравната каса не плаща повторна хоспитализация в рамките на един месец, само че, при пациента настъпва усложнение или рецидив на заболяването – наистина опериран, не става въпрос за това, че е направена пункция – наистина опериран, настъпва рецидив, усложнение на заболяването. Повторната му хоспитализация, дори да е в друга болница, няма да бъде платена от здравната каса. И в тези случаи пациентът или трябва да си плати лечението, или какво прави болницата? За да не се стигне до там, тя издава, пише друга диагноза, за да го приеме и да го отчете по здравната каса, защото иначе трябва да го лекува за своя сметка. Такива случаи има страшно много и според мен, ако искаме да бъде полезно за всички нас като общество и за организацията на здравната система, трябва да се опитаме да разграничим кога става дума за злонамерена фалшификация с цел да се вземат едни „парички”, както казва служителката, кога става дума за техническа грешка при изписването на епикризата и кога става дума за това, че се прави опит да се заобиколят правилата в интерес на самия пациент.“

Той отбелязва, че в случая е извършена манипулация, но тя е записана неправилно в епикризата и това е вредата. „Дори здравната каса не е платила повече да кажем, колкото би платила, ако беше отчетена като такава пункция на хемартроза“, посочи д-р Кацаров и отново отбеляза, че дори когато става въпрос за невярна документация, в много от случаите лекарите го правят, за да помогнат на пациента.

„Тоест, нещата са според мен доста по-сложни от опростенческото разбиране „тука едни хора точат касата и взимат пари”. Ако искаме да свършим наистина работа, трябва да се опитаме да си дадем сметка дали самите правила не подтикват хората да извършват такива нарушения и да дават неверни диагнози“, коментира той.

Д-р Кацаров заяви, че от години се апелира за промяна на правилата, но ако такива промени се правят, то се са в обратна посока.

„Хайде да се поставим на мястото на един такъв болничен мениджър. От едната страна, вие административно, говоря държавата, е увеличила неговите разходи, увеличавайки минималната работна заплата, осигурителните прагове, това са увеличени разходи за заплати… И вдигаме цената на парното, тока, газта и така, така... и не знам си какво и разходите му растат. От друга страна здравната каса му е сложила лимит на приходите по клиничните пътеки, той не може да го надвиши, защото не му е платила, за последните две години не е изплатила 70 милиона на болниците от такава надлимитна дейност. А с националната здравна карта сме му блокирали броя на леглата, които може да отчете. Той няма право да разкрие нови легла, защото има повече пациенти. Е добре, какво може да направи в тази ситуация? Как да осигури заплатите на лекарите, на медицинските сестри, на санитарите? Как въобще да осигури функционирането на това лечебно заведение? Болниците в същото време натрупали половин милиард дългове. Ами ще натрупат и един милиард... Мисля, че това са големите проблеми“, посочи той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UNmz

Elf 12.05.2017 12:48:29

Moje da razkajesh pred prokuratrurata kade si vijdal takiva dokumenti i za polzata na koi pacienti.Egati i asocialnia bokluk.

шаранче 12.05.2017 12:32:51

До долния: Ако в България имаше законодателство нямаше да сме на този хал. А що се отнася до описаното в статията, нещата са точно такива и само който не е работил в системата и не се е сблъсквал с всички простотии в нея, даже не с всички, а с повечето, може да говори нещо друго.

Гост 16.05.2017 11:59:30

Както казвахме в казармата- най-тежко е да те гонят по устав.

1 12.05.2017 12:15:10

„Аз съм виждал такива случаи, които са направени в интерес на пациента, са издадени неверни документи.... ???????? ало, защитника на "правото", това какво се води? Виж си законодателството и не насърчавай противозаконни действия.

Гост 12.05.2017 15:23:46

Законното в случая,което трябва да се направи,е да се каже на другаря е че за неговата болест няма пътека и трябва да си плати лечението!

Гост 12.05.2017 12:06:43

Ясно и точно описание на част от проблемите в здравната ни система. Браво на Д-р Кацаров, но кой да го чуе ???????????????????2


Всичко за коронавируса
Още новини
134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта
17.04.2024 17:22:33

134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта

„Тържествено обещавам за посветя всичките си знания и сили за опазване на човешкото здраве, ...

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори
17.04.2024 16:56:47

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори

Първите медицински сестри - стипендианти на община Свиленград подписаха договори с кмета на града ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...