Понеделник, 29 Май 2023
12
май
6
 

Д-р Стойчо Кацаров:

В много случаи неверни болнични документи се издават в полза на пациента

Обясненото от д-р Апостолов за случая с пациентката в „Бургасмед“ е напълно логично

Петък, 12 Май 2017 | 11:06:49
6

Описаното от д-р Апостолов като обяснение какво се е случило с документите по случая с пациентката в „Бургасмед“ е напълно възможно. Това коментира пред БНР председателят на УС на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Каца

Описаното от д-р Апостолов като обяснение какво се е случило с документите по случая с пациентката в „Бургасмед“ е напълно възможно. Това коментира пред БНР председателят на УС на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Въпросната манипулация, това не е операция, това е пункция, но тя е в тази клинична пътека и тя на същата цена се заплаща. Тоест, болницата няма финансов интерес от това да замени едната манипулация с другата, в двата случая взима едни и същи пари“, посочи той.

Д-р Кацаров коментира и неверните документи, издавани от болниците като цяло, с думите: „Аз съм виждал такива случаи, които са направени в интерес на пациента, са издадени неверни документи. Защото правилата на клиничните пътеки са такива, че на практика, ти, ако не направиш документа погрешен, трябва да откажеш лечението на пациента и да искаш да си го плати. Ще дам много прост пример: Здравната каса не плаща повторна хоспитализация в рамките на един месец, само че, при пациента настъпва усложнение или рецидив на заболяването – наистина опериран, не става въпрос за това, че е направена пункция – наистина опериран, настъпва рецидив, усложнение на заболяването. Повторната му хоспитализация, дори да е в друга болница, няма да бъде платена от здравната каса. И в тези случаи пациентът или трябва да си плати лечението, или какво прави болницата? За да не се стигне до там, тя издава, пише друга диагноза, за да го приеме и да го отчете по здравната каса, защото иначе трябва да го лекува за своя сметка. Такива случаи има страшно много и според мен, ако искаме да бъде полезно за всички нас като общество и за организацията на здравната система, трябва да се опитаме да разграничим кога става дума за злонамерена фалшификация с цел да се вземат едни „парички”, както казва служителката, кога става дума за техническа грешка при изписването на епикризата и кога става дума за това, че се прави опит да се заобиколят правилата в интерес на самия пациент.“

Той отбелязва, че в случая е извършена манипулация, но тя е записана неправилно в епикризата и това е вредата. „Дори здравната каса не е платила повече да кажем, колкото би платила, ако беше отчетена като такава пункция на хемартроза“, посочи д-р Кацаров и отново отбеляза, че дори когато става въпрос за невярна документация, в много от случаите лекарите го правят, за да помогнат на пациента.

„Тоест, нещата са според мен доста по-сложни от опростенческото разбиране „тука едни хора точат касата и взимат пари”. Ако искаме да свършим наистина работа, трябва да се опитаме да си дадем сметка дали самите правила не подтикват хората да извършват такива нарушения и да дават неверни диагнози“, коментира той.

Д-р Кацаров заяви, че от години се апелира за промяна на правилата, но ако такива промени се правят, то се са в обратна посока.

„Хайде да се поставим на мястото на един такъв болничен мениджър. От едната страна, вие административно, говоря държавата, е увеличила неговите разходи, увеличавайки минималната работна заплата, осигурителните прагове, това са увеличени разходи за заплати… И вдигаме цената на парното, тока, газта и така, така... и не знам си какво и разходите му растат. От друга страна здравната каса му е сложила лимит на приходите по клиничните пътеки, той не може да го надвиши, защото не му е платила, за последните две години не е изплатила 70 милиона на болниците от такава надлимитна дейност. А с националната здравна карта сме му блокирали броя на леглата, които може да отчете. Той няма право да разкрие нови легла, защото има повече пациенти. Е добре, какво може да направи в тази ситуация? Как да осигури заплатите на лекарите, на медицинските сестри, на санитарите? Как въобще да осигури функционирането на това лечебно заведение? Болниците в същото време натрупали половин милиард дългове. Ами ще натрупат и един милиард... Мисля, че това са големите проблеми“, посочи той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9wKj

Elf 12.05.2017 12:48:29

Moje da razkajesh pred prokuratrurata kade si vijdal takiva dokumenti i za polzata na koi pacienti.Egati i asocialnia bokluk.

шаранче 12.05.2017 12:32:51

До долния: Ако в България имаше законодателство нямаше да сме на този хал. А що се отнася до описаното в статията, нещата са точно такива и само който не е работил в системата и не се е сблъсквал с всички простотии в нея, даже не с всички, а с повечето, може да говори нещо друго.

Гост 16.05.2017 11:59:30

Както казвахме в казармата- най-тежко е да те гонят по устав.

1 12.05.2017 12:15:10

„Аз съм виждал такива случаи, които са направени в интерес на пациента, са издадени неверни документи.... ???????? ало, защитника на "правото", това какво се води? Виж си законодателството и не насърчавай противозаконни действия.

Гост 12.05.2017 15:23:46

Законното в случая,което трябва да се направи,е да се каже на другаря е че за неговата болест няма пътека и трябва да си плати лечението!

Гост 12.05.2017 12:06:43

Ясно и точно описание на част от проблемите в здравната ни система. Браво на Д-р Кацаров, но кой да го чуе ???????????????????2


Всичко за коронавируса
Още новини
Болницата за рехабилитация в Котел е пред закриване
29.05.2023 11:10:11

Болницата за рехабилитация в Котел е пред закриване

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е пред закриване, 95% от персонала е напуснал, ...

Меджидиев: Без нов бюджет на НЗОК не могат да се увеличат детските пътеки
29.05.2023 10:19:34

Меджидиев: Без нов бюджет на НЗОК не могат да се увеличат детските пътеки

Парите за здравеопазване са подсигурени дори да бъде подписан удължен бюджет. Това заяви категори ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...