Петък, 19 Август 2022
20
юни
 

В пресата: НЗОК преполови бюджета си за лекарства още през април

Понеделник, 20 Юни 2016 | 15:08:25


„За поредна година бюджетът на здравната каса върви към дефицит, а основнит

„За поредна година бюджетът на здравната каса върви към дефицит, а основните преразходи са в перата за болници и лекарства. Понастоящем парите за медикаментите за домашно лечение и онкопрепаратите в болничната помощ дори са станали първостепенният проблем за бюджета, споделя пред членовете на надзорния съвет на НЗОК председателят му Кирил Ананиев, става ясно от стенограма на заседанието”, четем днес в „Сега”.

„До този момент сме на 45% от изпълнението на плана за лекарствата”, казва Ананиев, цитирайки данните за изпълнението на бюджета към края на април. Оказва се, че касата плаща месечно по 100 милиона за лекарствата за домашно лечение и 29 милиона в злокачествените заболявания. Бюджетът по първото перо за цялата година е 750 млн. лв., а за препаратите за рак - 210 млн. лв. От миналата година производителите на лекарства са длъжни да дават отстъпки на касата, но за 2016 г. са договорени 45 млн. лв., които няма да решат въпроса с дефицита”, допълва публикацията.

„Според шефа на бюджетната дирекция на касата Ганка Аврамова „оттук нататък трябва да се предприемат мерки по отношение на контрола”. Ананиев пък смята, че "годината ще приключи, като прехвърлим един месец от плащанията за лекарства към следващата година", въпреки че според сегашните сметки парите няма да стигнат за покриване на разходите за 2 месеца. "Помислете дали не трябва да пренасочим от резерва повече средства за болнична помощ. Така ще ги накараме тези приятели, имам предвид лекарствата, малко да се стегнат и малко повече дисциплина", размишлява Ананиев. Касата разполага с резерв всяка година и обикновено той отива именно за дефицита при лекарствата и болниците”, пише още изданието.

„Труд” информира за продажба на болница заради дългове. „Тубдиспансерът, който е част от варненската белодробна болница, е обявен за публична продан от частен съдебен изпълнител заради дълг от 161 172 лв. Началната цена за имота с площ 729 кв. м е 530 000 лв. През януари за диспансера пак бе обявен търг, но тогава наддаването трябваше да тръгне от 800 000 лв. То така и не се състоя, защото общинският съвет гласува да даде 170 000 лв., с които бяха покрити част от борчовете на здравното заведение към доставчик на храна”, пише вестникът и добавя: „Сега същата фирма и НАП си търсят вземания чрез съдия изпълнител. Поради това сметките на болницата стоят запорирани, а работещите в нея от месеци вземат само аванси. Напуснали медици също влизат в листата на кредиторите и съдят болницата за неполучени възнаграждения.”

„Причината за хроничната финансова криза е недофинансирането, категоричен е доц. Христо Ганчев, управител на болницата. Годишно тя получава 300 000 лв. от здравното министерство за лечението на болни от Североизточна България, а реално разходите й са около 1 млн. лв., твърди доц. Ганчев. Сега той моли общинския съвет за нова финансова инжекция, с която пак да се спаси сградата на диспансера от продажба. Решение за това ще вземат във вторник членовете на комисията по финанси в местния парламент”, съобщава още ежедневникът.

Няколко издания се спират на случай, оповестен от Нова телевизия. „Жена изпадна в кома след 5 часа размотаване от екип на Спешна помощ. 60-годишната Юлия внезапно се почувствала много зле, имала силно главоболие и гадене. Търси помощ на телефон 112, а след това моли дъщеря си Елена да се прибере. Когато дъщерята Елена пристига обаче, линейка на адреса все още няма”, разказва „Телеграф”.

„Кола на Бърза помощ пристига след 4 позвънявания и около 50 минути след първия сигнал. Според екипа обаче сигналът е получен в Спешна помощ чак половин час след като е подаден на 112. Медиците прегледали жената и поставили диагноза мигрена. Били й деган и аналгин, за да спрат болките и си заминали. Дъщерята обаче решила да позвъни на личния си лекар. Той заявил, че подобни симптоми може да са признак за нещо много по-сериозно, затова Елена отново се обадила на Спешна помощ, съобщи Нова телевизия. На място пристигнал същият екип. Докторите предложили няколко варианта за болници, но сред тях не били изброени най-близките в района. След кратък размисъл решили да потеглят към Първа градска. Там обаче от 16 май по заповед на министър Москов отделението по неврология е в ремонт. Предупредително писмо за това е пристигнало преди месец и в Спешна помощ. Въпреки това екипът закарал пациентката първо там, но бил върнат. Линейката се насочила към друго лечебно заведение. По пътя обаче Юлия изпаднала в безсъзнание. След 5 часа обикаляне жената е приета в тежко състояние с данни за мозъчен кръвоизлив. Същата нощ тя изпаднала в кома, а шансовете за живота й са нищожни”, пише още изданието.

„И този пример само потвърждава безпомощността на лекари и пациенти пред хаоса в здравеопазването. Няма никакво съгласуване между разписаните правила на различните звена в системата. Обединяването на специализираните телефони в единния 112 затруднява както операторите, така и медиците в случая. На адреса следва преценка от страна на лекарите дали пациентът е "спешен". Няма нищо по-нормално от това при главоболие да ти се гади заради центровете в мозъка, които се притискат. Разбира се, проблемът може да се окаже много по-сериозен. Но какво би станало, ако всички спешни отделения се напълнят с хора с мигрена? Къде отиват тези с инфаркт или след катастрофа? Лекарите се консултират с колеги от специализираните отделения. Когато се стигне дотам, изниква пък друг проблем - как екипът да знае всяко постановление, което министърът издава - работи ли или не някоя болница. Някой не ги е информирал или не им го е отбелязал. Никой лекар не иска пациентите му да умират. Той се бори за чуждия, а и за своя живот - да не бъде влачен по съдилища”, коментира вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$AUY


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Салчев с ангажимент да постави пред Надзора на Касата въпроса с публичността на заседанията му
19.08.2022 17:10:14

Проф. Салчев с ангажимент да постави пред Надзора на Касата въпроса с публичността на заседанията му

НЗОК да публикува информация и предварителен дневен ред за предстоящите заседания на Надзорния съ ...

COVID заболеваемост: Спадът продължава
19.08.2022 16:45:33

COVID заболеваемост: Спадът продължава

248,3‱ е средната за страната 14-дневна заболеваемост от COVID-19 към днешна дата. Това показват ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...