Вторник, 26 Септември 2023
21
юни
2
 

В пресата: Нови правила за рецептурни книжки, закрито болнично отделение, фелдшер ветеран

Сряда, 21 Юни 2017 | 09:56:53
2

„От следващия месец влизат в сила новите правила за рецептурните книжки, с които пациентите взимат лекарства от Здравната каса. Новото изискване е разпечатаните рецепти към книжката да не надвишават броя на страниците й“, пише днес „З

„От следващия месец влизат в сила новите правила за рецептурните книжки, с които пациентите взимат лекарства от Здравната каса. Новото изискване е разпечатаните рецепти към книжката да не надвишават броя на страниците й“, пише днес „Земя“, като припомня, че досега личните лекари разпечатваха листа с изписаните лекарства на компютър и ги прикрепваха в края на здравната книжка.

„Това обаче затрудняваше аптекарите при отчитане, защото всички събрани рецепти се събираха накуп в книжката, а сега вече ще се лепят по страниците й. С новите правила от рамковия договор, който е в сила от 1 април 2017 г., се предвижда рецептурните книжки да не надвишават повече от 16 страници, какъвто е и техният брой в момента“, допълва ежедневникът.

„Пациентът трябва да си закупи рецептурна книжка, да отиде при личния лекар, да нанесе диагнозата и лечението, след което отива в Здравната каса заверява книжката и от там нататък тя е валидна и могат да бъдат изписвани рецепти по нея“, коментира пред БНТ фармацевтът Дмитрий Тюлеков. Промените обаче са твърде спорни, защото заверката на рецептурна книжка в клон на НЗОК обикновено е свързана с няколкочасово чакане на опашка. Сега, освен за да получат заверка за всяко ново заболяване или промяна на вече въведената диагноза, пациентите ще трябва да ходят до касата и когато им свършат страниците в книжката. Казусът не е безобиден, защото от години фармацевтите се оплакват от хаоса с издаването на рецепти по Здравна каса, които са изключително тромави и бавни за обработка. От Пациентски организации „Заедно с теб“ са категорично против новите правила за отпускане на лекарства по Здравна каса“, четем още във вестника.

„Телеграф“ съобщава за закриване на болнично отделение. „Дейността на Урологичното отделение в МБАЛ-Добрич е преустановена и отделението е закрито със заповед на изпълнителния директор на болницата д-р Трифон Йорданов. Закриването на отделението се е наложило заради липса на кадрово обезпечаване и невъзможност да се комплектова екип, който да поддържа дежурства и работен цикъл с оперативна насоченост. Урологичното отделение е второто звено след очното отделение, което се закрива в МБАЛ-Добрич заради липса на медицински кадри“, информира изданието.

„Монитор“ пък разказва за фелшер ветеран, който помага на хората в Еленския Балкан. „Всеки ден с моторчето си бай Христо обикаля махалите в региона и се грижи за здравето на забравените дори и от собствените си деца старци. За пациентите обаче фелдшерът е всичко - лекар, приятел, събеседник, пред когото спокойно могат да излеят душата и мъката си. Самият той смята, че това е негово призвание и че просто си върши работата, за която е учил и на която е посветил живота си. Съпругата на Христо Русанка също е медицинско лице. През 1970 г. младото семейство идва да живее в село Тодювци - той като лекар, а тя като медсестра. Оттогава вече 45 години двамата помагат на хората от региона“, четем във вестника.

„Фелдшерът обслужва 4 села – Тодювци, Дрента, Буйновци и Мийковци и още десетки, забутани в дебрите на Стара планина махали, до които се стига само по тесни кози пътечки. В дългогодишната си практика се е сблъсквал с какви ли не предизвикателства. С усмивка разказва, че има над 20-ина израждания. При това някои от тях направени при полеви условия“, допълва публикацията.

И още: „Христо Захариев разказва, че по времето на соца държавата полагала големи грижи за здравето на хората по селата. В съседното село Буйновци имало линейка на денонощно разположение. А общинската болница в Елена била само на десетина километра. Селските лекари пък са разполагали с богат набор от лекарства и ваксини за всякакви случаи. Днес джипитата нямат право да разполагат с пълен набор от лекарства, за да не би да започнат да търгуват с тях. А болницата в Елена от няколко години е закрита. Там има само една линейка и дежурни екипи. Всички спешни случаи се транспортират до болниците във Велико Търново и Горна Оряховица. При един инсулт или инфаркт обаче подобно разтакаване може да се окаже фатално.“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jmu@

Гост 21.06.2017 18:16:20

'Днес джипитата нямат право да разполагат с пълен набор от лекарства, за да не би да започнат да търгуват с тях'------>>>>> Не бе , не ни се занимава с глупости да сме и слуги и аптекарите от соца. Дреме ми ,че не си купил аналгин и в 01.00 през нощта си се сетил да го търсиш .Да не съм луд да го имам за да ме будиш, ха-ха-ха. Тези дописници изобщо не знаят къде живеят и ,че на часовника не е изписано 1954 г

Гост 21.06.2017 18:12:10

Има отдалечение райони като Копривщица при което пациентите трябва да бият 140 километра за до отидат в РЗОК София област за чиновническата заверка на една рецептурна книжка. Кога тази система ще се очовечи и ще престане с наглата комунистическа бюрокрация и бумащина. При една монополна каса - едва ли


Всичко за коронавируса
Още новини
Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика
25.09.2023 18:11:59 Надежда Ненова

Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика

Обновеният информационен портал за ваксинопрофилактика „Плюс мен“ беше представен по ...

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици
25.09.2023 17:36:30

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици

Група от независими съветници към Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) гласува п ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...