Петък, 02 Декември 2022
21
юни
2
 

В пресата: Нови правила за рецептурни книжки, закрито болнично отделение, фелдшер ветеран

Сряда, 21 Юни 2017 | 09:56:53
2

„От следващия месец влизат в сила новите правила за рецептурните книжки, с които пациентите взимат лекарства от Здравната каса. Новото изискване е разпечатаните рецепти към книжката да не надвишават броя на страниците й“, пише днес „З

„От следващия месец влизат в сила новите правила за рецептурните книжки, с които пациентите взимат лекарства от Здравната каса. Новото изискване е разпечатаните рецепти към книжката да не надвишават броя на страниците й“, пише днес „Земя“, като припомня, че досега личните лекари разпечатваха листа с изписаните лекарства на компютър и ги прикрепваха в края на здравната книжка.

„Това обаче затрудняваше аптекарите при отчитане, защото всички събрани рецепти се събираха накуп в книжката, а сега вече ще се лепят по страниците й. С новите правила от рамковия договор, който е в сила от 1 април 2017 г., се предвижда рецептурните книжки да не надвишават повече от 16 страници, какъвто е и техният брой в момента“, допълва ежедневникът.

„Пациентът трябва да си закупи рецептурна книжка, да отиде при личния лекар, да нанесе диагнозата и лечението, след което отива в Здравната каса заверява книжката и от там нататък тя е валидна и могат да бъдат изписвани рецепти по нея“, коментира пред БНТ фармацевтът Дмитрий Тюлеков. Промените обаче са твърде спорни, защото заверката на рецептурна книжка в клон на НЗОК обикновено е свързана с няколкочасово чакане на опашка. Сега, освен за да получат заверка за всяко ново заболяване или промяна на вече въведената диагноза, пациентите ще трябва да ходят до касата и когато им свършат страниците в книжката. Казусът не е безобиден, защото от години фармацевтите се оплакват от хаоса с издаването на рецепти по Здравна каса, които са изключително тромави и бавни за обработка. От Пациентски организации „Заедно с теб“ са категорично против новите правила за отпускане на лекарства по Здравна каса“, четем още във вестника.

„Телеграф“ съобщава за закриване на болнично отделение. „Дейността на Урологичното отделение в МБАЛ-Добрич е преустановена и отделението е закрито със заповед на изпълнителния директор на болницата д-р Трифон Йорданов. Закриването на отделението се е наложило заради липса на кадрово обезпечаване и невъзможност да се комплектова екип, който да поддържа дежурства и работен цикъл с оперативна насоченост. Урологичното отделение е второто звено след очното отделение, което се закрива в МБАЛ-Добрич заради липса на медицински кадри“, информира изданието.

„Монитор“ пък разказва за фелшер ветеран, който помага на хората в Еленския Балкан. „Всеки ден с моторчето си бай Христо обикаля махалите в региона и се грижи за здравето на забравените дори и от собствените си деца старци. За пациентите обаче фелдшерът е всичко - лекар, приятел, събеседник, пред когото спокойно могат да излеят душата и мъката си. Самият той смята, че това е негово призвание и че просто си върши работата, за която е учил и на която е посветил живота си. Съпругата на Христо Русанка също е медицинско лице. През 1970 г. младото семейство идва да живее в село Тодювци - той като лекар, а тя като медсестра. Оттогава вече 45 години двамата помагат на хората от региона“, четем във вестника.

„Фелдшерът обслужва 4 села – Тодювци, Дрента, Буйновци и Мийковци и още десетки, забутани в дебрите на Стара планина махали, до които се стига само по тесни кози пътечки. В дългогодишната си практика се е сблъсквал с какви ли не предизвикателства. С усмивка разказва, че има над 20-ина израждания. При това някои от тях направени при полеви условия“, допълва публикацията.

И още: „Христо Захариев разказва, че по времето на соца държавата полагала големи грижи за здравето на хората по селата. В съседното село Буйновци имало линейка на денонощно разположение. А общинската болница в Елена била само на десетина километра. Селските лекари пък са разполагали с богат набор от лекарства и ваксини за всякакви случаи. Днес джипитата нямат право да разполагат с пълен набор от лекарства, за да не би да започнат да търгуват с тях. А болницата в Елена от няколко години е закрита. Там има само една линейка и дежурни екипи. Всички спешни случаи се транспортират до болниците във Велико Търново и Горна Оряховица. При един инсулт или инфаркт обаче подобно разтакаване може да се окаже фатално.“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Pm@B

Гост 21.06.2017 18:16:20

'Днес джипитата нямат право да разполагат с пълен набор от лекарства, за да не би да започнат да търгуват с тях'------>>>>> Не бе , не ни се занимава с глупости да сме и слуги и аптекарите от соца. Дреме ми ,че не си купил аналгин и в 01.00 през нощта си се сетил да го търсиш .Да не съм луд да го имам за да ме будиш, ха-ха-ха. Тези дописници изобщо не знаят къде живеят и ,че на часовника не е изписано 1954 г

Гост 21.06.2017 18:12:10

Има отдалечение райони като Копривщица при което пациентите трябва да бият 140 километра за до отидат в РЗОК София област за чиновническата заверка на една рецептурна книжка. Кога тази система ще се очовечи и ще престане с наглата комунистическа бюрокрация и бумащина. При една монополна каса - едва ли


Всичко за коронавируса
Още новини
Сложна реконструкция на сънна артерия в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“
02.12.2022 17:19:11

Сложна реконструкция на сънна артерия в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

Лекари от Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия към УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чир ...

За трети път тази година актуализират ръководството по медицинска онкология
02.12.2022 16:48:15

За трети път тази година актуализират ръководството по медицинска онкология

Третата за тази година актуализация на фармако-терапевтичното ръководство по медицинска онкология ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...