!
Вторник, 23 Април 2024
20
окт
 

В пресата: Още за МУ – София, за психичното ни здраве, за физическото ни здраве

Четвъртък, 20 Октомври 2016 | 15:08:25


„Софийският административен съд е отхвърлил двете жалби на проф. Вихра Мила

„Софийският административен съд е отхвърлил двете жалби на проф. Вихра Миланова и на доц. Костадин Ангелов срещу скандалното Общо събрание на вуза, на което за нов ректор бе избран проф. Виктор Златков. Въпреки това старото ръководство е решено да се бори докрай и ще обжалва и пред Върховния административен съд“, пише днес „Сега“.

„Проф. Миланова бе подала няколко жалби, но разчиташе предимно на две. Едната бе подадена лично от нея в Административния съд в София и бе срещу едно от решенията на Академичния съвет от 20 септември по процедурата за избор на нов ректор. Според нея Академичният съвет е свикан от първия зам.-ректор, което е нарушение на правилника на МУ-София. Той постановява съветът да се свиква единствено от неговия председател, който е ректорът на университета. Втората жалба към същия съд бе от името на шефа на Александровска болница доц. Костадин Ангелов и бе подадена в деня на провеждане на Общото събрание - 11 октомври. Тя пък бе срещу процедурата на насрочване, свикване и провеждане на Общото събрание, което бе засекретено за медиите и не всички членове получиха покани, както изисква правилникът“, разказва публикацията.

„На страницата на МУ-София преди ден се появиха две съобщения, от които става ясно, че Софийският съд е отхвърлил въпросните две жалби. Старото ръководство обаче е пратило нова жалба до ВАС и смята да изчака решението на по-висшия съд. Същото се отнася и за просветното министерство, което не приема начина на провеждане на Общото събрание, както и последвалото силово вземане на властта. Поради това предприе запориране на сметките на вуза, докато няма окончателно съдебно решение кой е легитимният ректор“, допълва изданието.

По същата тема в „Дума“ четем: „Административният съд София-град на 17 октомври е издал две определения, с които отхвърля жалбите на сваления с куп нарушения ректор на МУ-София проф. Вихра Миланова и на директора на Александровска болница проф. Костадин Ангелов срещу изпълнението на решенията на Общото събрание, в което за ректор бе избран проф. Виктор Златков. Двамата са пледирали решенията да не влизат в сила до решаване на съдебните спорове за законността на ОС. След като самото ОС бе засекретено за журналисти, сега и 29 състав на Второ отделение на съда със съдия Красимира Милачкова е гледал жалбите на закрито заседание. Основание за това е текст от Административно-процесуалния кодекс, според който жалба срещу предварителното изпълнение на административен акт се гледа закрито“, пише ежедневникът и продължава: „От определението, публикувано в страницата на съда, се вижда, че съдът цитира... изказване в ОС от привърженик на смяната на ректора, според който Вихра Миланова може да нанесе щети на вуза, ако новият ректор не влезе незабавно в правата си. А в жалбата си Миланова е посочила, че извършеното в ОС уврежда обществения интерес, но трябвало да пише, че уврежда и личния й интерес. На тези основания съдът отхвърля жалбата. Проф. Миланова заяви вчера, че ще обжалва определението пред ВАС. Проф. Златков пък най-сетне изпрати в МОН документите от ОС, съхранявани досега у него лично.“

„Монитор“ се спира на психичното здраве на българина. „От чести психични, но леки разстройства е страдал поне веднъж през живота си всеки пети от населението. В това число влизат и преживяните депресии. Това съобщи директорът на Националния център по обществено здраве и анализи доц. Христо Хинков, като се позова на последното проучване за психичните разстройства в България, което обаче е направено в периода 2003-2007 година.

Данни за подобни разстройства сред децата липсват, но предстои ново проучване, което ще обхване детската възраст, увери доц. Михаил Околийски, представител в Световната здравна организация за нашата страна“, пише вестникът.

„Като крайно недостатъчни определи разходите за психиатрична помощ в страната ни проф. Христо Хинков. Те представляват само 2% от общите разходи за здравеопазване.

Той посочи, че ниското финансиране, липсата на защитени домове и дневни центрове, високата степен на психиатрична стигма, липсата на цялостна политика в областта, дискриминиращото законодателство са само част от проблемите, които трябва да бъдат решени“, допълва материалът.

Ежедневниците отразяват и приетия вчера от правителството доклад за здравето на нацията. „248 лв. средно е бил разходът на един българин за здравеопазване през 2015 г. В тази сума не са включени здравните осигуровки, а само доплащания и разходи за лекарства. Нарастването на този разход само за година е 13 лв., показва приетият в сряда от правителството доклад за състоянието на здравето на гражданите през миналата година. 204 лв. пък е средният годишен разход за алкохол на човек, показва още здравният доклад“, пише „24 часа“.

„За първи път миналата година има намаляване на хоспитализациите, отчита Министерският съвет. Не е посочено обаче с колко спрямо 2014 г. В периода 2005-2015 г. хоспитализациите са се увеличили от 1 614 313 броя на 2 302?891“, допълва изданието.

И още: „Докладът сочи и голямо увеличение на онкологичните заболявания през 2015 г. Отчетени са 3961 нови заболявания на 10 000 души. Най-високата заболеваемост е при жените - рак на гърдата и на половите органи.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@H2P


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър
22.04.2024 17:20:21 Невена Попова

Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър

Почти на финала сме, подготвяме последната документация около преместването на Държавната психиат ...

Законите, които парламентът не прие
22.04.2024 16:36:43 Надежда Ненова

Законите, които парламентът не прие

За една година работа 49-ия парламент прие два бюджета на НЗОК и МЗ, одобри Националната здравна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...