!
Понеделник, 04 Март 2024
28
авг
34
 

Д-р Мирослав Ненков:

Главният виновник за финансовото състояние на болниците е шуробаджанащината

Понеделник, 28 Август 2017 | 11:55:34
34

Главният виновник за финансовото състояние на лечебните заведения у нас е не недостигът на средства, а ширещата се шуробаджанащина. Това заяви пред BiT зам.-здравният министър д-р Мирослав Ненков. „Един много симпатичен и отдаден човек, к

Главният виновник за финансовото състояние на лечебните заведения у нас е не недостигът на средства, а ширещата се шуробаджанащина. Това заяви пред BiT зам.-здравният министър д-р Мирослав Ненков.

„Един много симпатичен и отдаден човек, който управлява една болница в провинцията, направил съкращения. Не му стигат парите, пък за заплати отива по-голямата част от прихода от здравната каса и му е много трудно. Оказва се, че в тази болница натовареността на всеки един лекар е под един пациент на ден. Един чист мениджър ще каже: ами махай го, не може един лекар да преглежда или да приема по-малко от един пациент на ден. И аз му казвам, докторите са много, малко им е работата. Той казва: ама вижте сега, то сега единият е голям професор, много значителен, много влиятелен... Двамата са пенсионирани, обаче пък техните много близки, там... ах, каква дума щях да кажа... подгласници, те, щото пък с кмета са много... Пък тоя третия и той много голям някакъв човек, та не мога и него да го махна. Главната му сестра са си някакви близки, и нея не мога. И се получава един много ужасен порочен кръг“, коментира д-р Ненков.

По думите му друг проблем е прекалено многото дейности, които се извършват в болниците, вместо да бъдат изведени в доболнична помощ. „В страните, към които ние се стремим, много голяма част от дейността е изнесена в доболничната помощ, но тя там е адекватно заплатена. Ако има адекватна цена за гастроскопията в доболничната помощ, която да включва амортизацията на апарата, труда на колегите, анестезията, измиването за дезинфектант на апарата, всичко това ако е калкулирано, и то излиза на сметка, всеки ще предпочете да го направи в доболнична помощ, за да не му лежат здрави хора за гастроскопия в отделението, да му заемат местата за тежкоболните“, даде пример той.

Зам.-министърът коментира и проблема с младите лекари у нас. Според него причината те да напускат България не е в парите, а в липсата на възможност за кариерно израстване. Той даде и конкретен пример с млади колеги, които се явявали на изпит по гастроентерология, където основна част от диагностиката е ехографията на коремните органи. „Няколко от тях въобще не можеха да правят ехография. Идва логичният въпрос: Що, бе човек, ти 4 години работиш тази работа? Той казва: моят шеф като си тръгва, заключва ехографа. Само шефът гледа на ехограф“, разказа д-р Ненков.

„Това е разпространено, за съжаление, в нашата система. Тази е една от причините младите хора да бягат. Не парите, а условията и възможността за развитие. Този, дето си заключва ехографа, как ще позволи някой да се развие кариерно покрай него? С него ще приключи светът, когато той един ден на 106 години се пенсионира, щото те пък и работят до късно тия“, допълни той.

Д-р Ненков се спря и на ситуацията в Спешна помощ. „Хората от Бърза помощ тренират всеки божи ден, всяка минута, дори и в този момент, докато ние с вас си разговаряме. Те са непрекъснато под обстрел. Някак не виждаме това, което моите колеги вършат всеки ден, всяка минута, хората, които са доволни от бързата помощ, както и тези, които разкарват линейки, защото имат температура“, коментира той.

По думите му системата функционира добре. „Не зная защо през последните години се създава една токсична среда, в която работят всички хора в здравеопазването, не само в Спешна помощ. Някак си все са виновни, някак си все не са си свършили работата, някак си никой не умира от болест, всички умират от лекарски грешки“, каза зам.-министър Ненков и допълни, че част от проблема с агресията срещу лекарите е културен. „Уплашеният човек като е по-глупав, е агресивен. Преработеният колега, който е с поредно нощно, и това е поредният, който му се тръска на главата, трябва да има много устойчива нервна система, за да се овладее и да не избухне. И тогава, ето, готов конфликт“, поясни той.

Д-р Ненков допълни, че един от начините да се ограничи агресията е в специалната подготовка на медиците да работят с такива пациенти. Вторият е с изискването на новия оператор на системата на Спешна помощ да осигури паник-бутон в джоба на всеки медик на терен, а третият е много бързото правораздаване.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
46S*

СУДЖУК ПАРТИЯТА 03.09.2017 14:34:23

„Моят баща стоеше на този стол. Лазар стреляше от пейката в седнало положение нагоре. Ударната рана на баща ми е от ляво. Под мишницата е улучен, тъй като той обичаше да стои със скръстени ръце. Детето си играеше. Пистолетът до последно беше у Лазар Влайков. И последният изстрел пак е бил от него. Баща ми направи две крачки и се строполяса. Държеше се и викаше към Лазар: "Защо го направи? Защо ме рани?”, разказа за „Събуди се” Деница Тонкева. "Семейството на жертвата твърди, че веднага след тежкия инцидент, вместо да се обади на телефон 112, Лазар Влайков е търсил съдействие от районния прокурор на Пазарджик, с когото били в близки приятелски отношения."

Гост 02.09.2017 08:40:12

Ненков е виден представител на шуробаджанащината в МЗ и назначенията в комисии и национални консултанти.

Гост 01.09.2017 18:57:27

Някой знае ли къде е Плочев

Гост 01.09.2017 17:39:08

Уважаеми д-р Ненков ! Мисля си , че ни остана единствено себеуважението и ежедневните ни опити да запазим хладнокръвие пред обидите , недооценяването и националното презрение към нас . Изказването ви е недостойно и непрофесионално.

Гост 31.08.2017 23:18:26

Ненков, как може пренасянето на дейност в доболничната помощ да подобри финансовото състояние на болниците, след като тогава те ще загубят този приход, тъй като не могат да извършват доболнична помощ по договор с НЗОК? А освен това болниците изобщо не страдат от липса на легла(с малки изключения), а се чудят как да ги запълнят. Познаването на една дейност и система изисва денонощно четене и мислене, а не посещения по радиа и телевизии. Когато не отделяш време за четене и рефлексия си неподготвен.

Друг знаещ 31.08.2017 12:29:43

Точно този човек да говори за шуро-баджанащина е най-меко казано нехигиенично.

Знаещ 31.08.2017 11:46:25

Не, д-р Ненков, знаете, че за назначението на един директор на болница цената е от 250 000 до 500 000 лв. И той после, за да изплати този масраф, краде ли краде от болницата. А за това са му необходими негови хора. И става какво?? Държавни болници със задължения за милиони! А дали има предадени на прокуратурата такива директори???

Ха 31.08.2017 10:54:25

ПАРТИЙНАТА шуробаджанащина е виновна. Смени се управляващата партия - сменят се екипите. Ама и те като предходните мислят само за себе си и своите хора. Как няма да се отблагодарят на своите, естествено на всеки ще предоставят местенце с виме за сукане. Кой го е еня какво става. Да пълним гушките, че не се знае до кага ще сме. Важни са гръмките слова, отправени към нещастния електорат.

Н.ТАСЕВ 30.08.2017 21:48:45

И все пак Картаген трябва да бъде изгорен!!! Заплати от по 6-7000 лева,уважаеми господине ще задържат лекарите в България,застраховка,покривана от здравното заведение,което да изплаща на колегата сума от 15-20 000 лева при посегателство срещу него на работното му място!Това ще спре агресията и своеволията на работното място.Българина и циганина много се респектират от богатия човек,ако не сте забелязали,но няма да го направите,защото богатия интелигентен човек няма д ви се връзва на простотиите...

Гост 30.08.2017 18:52:22

Поредната тъпотия, изказана от разказвача на вицове. По жалък анализ не би могъл да се направи. От няколко дребни случая се правят генерални заключения.

Харизан 30.08.2017 17:07:29

Типично за отношението на висшите медицински началници е, че той въобще не споменава като проблем огромният недостиг на медицински сестри. Вместо необходимите 35 000 сега работят около 25 000л Освен това сестра на 50 години се счита за млада, а много са над пенсионна възраст. В системата млади хора не влизат, защото отиват в чужбина. При това максималната заплата е от 700 до около 1000 лева. А докторите успяват да си докарат поне няколко хилядарки, карат скъпи автомобили и имат завиден материален стандарт. Така няма да продължи още дълго. След 10 години няма да има нито една медицинска сестра. А за да се поправят тези грешки ще са нужни десетилетия и внос на сестри от Зимбабве.

Истината 29.08.2017 22:51:52

Стига с тези паник бутони,това е глупост.Трябва съд затвор -само това е начина.Отделно драстично увеличение на заплатите в спешна помощ както и кат.труд.Тези които допуснаха България да остане без лекари и сестри са за бесилото!

ЛЕКАР ОТ НИЗИНИТЕ/ Т.Е. "ОТ ТРЪСТИКАТА" 29.08.2017 21:34:15

"Главният виновник за финансовото състояние на лечебните заведения у нас е не недостигът на средства...." "По думите му системата функционира добре" "Зам.-министърът коментира и проблема с младите лекари у нас. Според него причината те да напускат България не е в парите..." Ако всичко това наистина е казал зам. министърът, то той не е в час и въобще не е наясно с нещата, които очакваме от новия екип на МЗ. Военните оглавили МЗ и НЗОК са с генетично увредени мозъци и мислене неадекватно на предизвикателствата пред тях и неизбежно ще се провалят, повличайки и кабинета - само въпрос на време е !!!

Дали не става въпрос за Варненските болници 29.08.2017 17:44:54

с пенсионери безкрай , навързани като свински черва по червена и родова линия - и заключват всичката апаратура да не би някой да прогресира кариерно, ей така, непозволено.

Гост 28.08.2017 22:08:39

Как един читав екип не избраха на това пусто министерство.

митова 28.08.2017 19:57:48

Нещо да кажете за заплащането на мед сестри.... слугите

emergency 28.08.2017 18:59:15

Бля Бля, Грух-Грух! Абе никъкъвец, сега ще назначиш Евелина Георгиева за шефка в Националния център за квалификация в Спешната помощ, нали? Това може би не е шуробаджанащина, подлога ниедна!

Реалист 28.08.2017 21:36:26

http://skener.news/2017/08/28/%d0%b4-%d1%80-%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%80/

Гост 28.08.2017 18:01:53

Ненков, сигурен ли си, че и ти не се поддаваш на ходатайства, а?

Гост 28.08.2017 17:46:07

Какъвто е пЛЮмиерът на тази територия, такива му министрите и заместниците им - все селяндури от класа!

виц след виц 28.08.2017 17:46:06

Хората от Бърза помощ тренират всеки божи ден, всяка минута, дори и в този момент, докато ние с вас си разговаряме. Те са непрекъснато под обстрел. Някак не виждаме това, което моите колеги вършат всеки ден, всяка минута, хората, които са доволни от бързата помощ, както и тези, които разкарват линейки, защото имат температура“да те вече не практикуват , а тренират и са под обстрел защото здравеопазването ни ги превърна в мишени на недоволните пациенти !Само дето не видях къде сте Вие г-н зам. министър и каква я свършихте за спешните медици - освен ,че отложихте модернизацията на спешната помощ , направихте поддръжката на скапаните им комуникации имагинерна и не спряхте да забавлявате журналистите с цветистия си език!

Койна 28.08.2017 16:55:33

Работа в системата - виждам безобразие! Директори само с далавери се занимават и перманентно отсъстват от работно място, невъзможно е да ги откриеш. Какви отпуски ползват, дали си пускат молби при вас, незнам после като ги освободите им плащате отпуска уж неползвана! Ако се даде сигнал, потулите го! После, кой е виновен. Правете визити, ненадейно и ще се убедите как се управлява!

Н.Петров 28.08.2017 15:46:53

Големите болници са с огромни задължения. Директори, управители, бордове и други измислени структури мислят само за собственото си благоденствие и обогатяване. Необходимо е извършване на истински ревизии, тотална смяна на ръководните ядра и търсене на отговорност. Ама кой ще ги пипне? В начина назначаването им е на-голямата шуробаджанащина.

Гост 28.08.2017 15:43:35

Нали си представяте например френският или английският зам. министър на здравеопазването да говори по този кръчмарски начин? А простаците в МЗ, Ненков?

Гост 28.08.2017 14:58:23

Ненков, нещо да кажеш за шуробаджанащината в МЗ, касата, одита?

ИАМО 28.08.2017 18:59:04

Одита бабето Злата го е превърнала в частна фирма, но и нея ще я нагласят

Разгеле 28.08.2017 14:31:48

Ами арестувайте шуробаджанащината тогава, вкарайте я в панделата и всичко да цъфне и върже..

Гост 28.08.2017 13:07:35

В тази шуробаджанащина деен участник е и Вицаджията.

Гост 01.09.2017 23:33:45

Абсолютно е вярно! Примерите не са 1-2.

Стан 28.08.2017 13:02:33

Поредните вицове и смешки, разказани от един глупав човек! Как няма един читав човек в това министерство!

Гост 28.08.2017 12:39:12

Разбира се, че политиците нямат никаква, ама никаква вина за финансовото състояние на болниците.

Гост 28.08.2017 13:39:42

болницата е държавно предприятие - всички знаем какво е

м-даа... 28.08.2017 12:37:43

Е, щом смятате, че системата функционира добре, ...значи всичко е наред г-н зам.-министър.

Гост 28.08.2017 19:04:49

Специална подготовка е бойни изкуства карате,айкидо и ножеви бой


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения
04.03.2024 11:37:07

Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения

Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които са се възстановили след ...

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции
04.03.2024 10:46:46

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции

Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Това заяви в ефира н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...