Събота, 02 Юли 2022
21
юни
22
 

Проф. Владимир Пилософ:

Главният проблем на педиатрията у нас е квалификацията на ОПЛ

Сряда, 21 Юни 2017 | 17:24:42 Надежда Ненова
22

„Четири са главните проблеми на детското здравеопазване в България – прехвърлянето на първичната здравна грижа от участъковите педиатри на общопрактикуващите лекари с реформата от 2000 г.;  дезинтегрирането на педиатричните специалисти

„Четири са главните проблеми на детското здравеопазване в България – прехвърлянето на първичната здравна грижа от участъковите педиатри на общопрактикуващите лекари с реформата от 2000 г.;  дезинтегрирането на педиатричните специалисти; нереализираните идеи за създаване на голяма университетска многопрофилна болница за деца и комерсиализирането на здравната грижа”. Това заяви председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ по време на конференцията „Детско здравеопазване в ЕС и България”, организирана от „Академия за лидери”.

„Съществуват много съмнения дали реформата от 2000 г. е успешна. Дори в Европа не е съвсем изяснено кой модел на работа на педиатри е по-добрият. Затова се работи по Европейски проект, който ще завърши в края на следващата година, за първичната педиатрична здравна помощ с участие от 30 страни плюс САЩ и Австралия, който да покаже кой е най-успешният модел за ЕС, каза проф. Пилософ.

Той обаче подчерта, че у нас главният проблем е с квалификацията на общопрактикуващите лекари.

На първо място никой не можел да задължи медик, който веднъж е взел специалност, да специализира допълнително, тъй като само у нас липсвало задължителното продължаващото медицинско обучение. „Това е изключително важен въпрос, пряко свързан с качеството на медицинската помощ, тъй като е страшно, когато един неквалифициран лекар обслужва пациенти, каза проф. Пилософ и разказа случай на 30-годишна пациентка, която 12 дни обикаляла по лекари и никой не успял да разбере, че е болна от варицела.

По думите му, нашите бъдещи  общопрактикуващи лекари, които учат три години обща медицина, изцяло пропускат обучението по детско здраве. Този модул е с дължина 9 седмици обучение – теория и практика, и 81 седмици акредитирана практика, която съществувала само на хартия.

Проф. Пилософ настоя за въвеждане и у нас на изискването на Европейската академия по педиатрия за минимум от три години при обучение по обща педиатрия.

„Европейската академия по педиатрия има политическа тежест и работи пряко с Комисията по специалностите в Брюксел. Така преди две години комисията е постановила, че ако лекар ще работи с деца, то неговото обучение по обща педиатрия трябва да е най-малко три години“, поясни той и допълни, че след 2006 г. специалностите у нас са били разбити. Така например детски кардиолог у нас учи четири години и получава само специалност детска кардиология, което не му дава възможност да е пластичен в практикуването на детска медицина.

Българската педиатрична асоциация ще настоява или за една година удължаване на обучението, или за възвръщане към модела на практиката първо обща педиатрия -  после останалото. „Това ще осигури на лекарите признаването на две специалности“, посочи проф. Пилософ.

Той отново припомни нуждата от създаване на специализирана детска болница, която липсва на фона на 380-те болници в страната. „В Швеция съществува така болница, а там общият брой на лечебните заведения е 70”, подчерта проф. Пилософ.

По думите му е нужно да бъде създадена и интегрирана медикосоциална служба, тъй като при хронично заболяване е необходима съвместна дейност на медицинските и социалните служби. Само тогава вложените средства в здравната част щели да имат и социален ефект.

Представителят на СЗО в България д-р Скендер Сила пък застъпи проблемите с насилието над децата в ЕС – вербално и физическо, проблемите с психичното здраве и обездвижването, замърсеният въздух и влагата в домовете – главни причинители на астма и алергии.

„Целта ни е да съхраняваме правото на детето да расте извън статуквото и да инвестира чрез проба и грешка в своята личност“, каза председателят на Агенцията за закрила на детето Офелия Кънева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
e*Sj

Никодимчо 26.06.2017 12:19:30

Къде блее комисията по етика и не се самосезира при тази откровена обида и клевета?

Един 23.06.2017 18:26:08

Уважения към професора ,супер специалист ,но за да се изказва за джипитата ,моля първо да издържи входящия тест по обща медицина ,ако го издържи случайно ,да влезе в една селска практика ,където има всичко ,да поработи само 3 дни и да даде заклюенията си ,като преди това си попълни и документацита за пред Рзи и касата ,ако гн професора успее да направи една имунизация на здраво дете и в отчете правилно на касата ,ще го признаем за велик .

6271 22.06.2017 23:21:30

Много ми е интересно колко деца е имунизИрал пилософ. Знам само,че от години се опитва да усвои пари от еВРОПЕЙСКИ ФОНДОВЕ. и ГО ПРАВИ УСПЕШНО БЕЗ ДА Е ЗАГРИЖЕН ЗА ДЕЦАТА

д-р Петьо Георгиев 22.06.2017 19:40:49

В момента ако сме честни има два типа ОПЛ практики- „педиатрични” и „гериатрични”,като ОПЛ в тях са обикновено със специалности педиатрия+обща медицина или вътр.б-ти+обща медицина.Съответно всеки ОПЛ записва пациенти по профила си.Изключение само в селста,където няма кой друг,но то там си е било винаги така.Приказките на г-н професора са изключително глупави и тенденциозни.

и таз добра 22.06.2017 18:13:37

Проблемът не е в конкретния професор, а в повечето от нас, които продължаваме да търпи многото като него, усърдно разбъркващи мътилката на здравеопасното ни блато!

БЛС-Въоръжено Крило 22.06.2017 16:20:37

Повечето лични лекари са с по 25-30 години стаж . много от тях са със специалност педиатрия. Другарят Пилософ се е самозабравил . От това което виждам от български пациенти живеещи и обслужвани в чужбина, повечето GPта в Англия не могат да стъпят на малкия пръст на стрдностатистичския български ОПЛ. И не защото там са повечето пакистанци и индийци , но и британците са с недостатъчно знания иопит. Между другото там вие от чугунените катедри по педиатрия знаете ли ,че никой в Англия не преглежда децата преди имунизация. Първо помислих ,че нашите пациенти си измислят, но когато го чух от три различни семейства в различни части на острова ,явно там е практика Просто сестрата ги прави по нареждане на лекаря който не присъства. Същото е и с детските консултации. На едно българско дете бяха правили 2 пъти морбили-рубеола-паротит защото не е имало някой грамотен да прочете справката която си играхда му дам на чист английски какво му е правено досега. А тук на някакъв му дожаляло за съветската педиатрия и миналото когато децата се облъчваха под строй с УВ лъчи и закаляваха по стар болшевишки обичай. И това беше 50% от материала в учебниците за тази педиатрия.

Гост 22.06.2017 15:18:16

Къде е етичната комисия на БЛС-то?Къде спи,а не привика за обяснения този самозабравил се господин?За подобни изявления по медиите, в едни други бели по-подредени държави,въпросният професор освен за чистач на кенефа на някое ОПЛ,нищо друго нямаше да има право да работи!

Гост 22.06.2017 12:02:33

То не е за коментар, но все пак...Г-н професоре, детската смъртност намаля рязко след 2000-та година, когато "недоучените" ОПЛ изцяло поеха грижата за децата и тази положителна тенденция се запазва. Изключение прави перинаталната смъртност. Специализацията не била каквато трябва...вие я направихте такава. Оправете я. Да не говорим за други неща. Просто кажи благодаря и бягай. Трябва и малко приличие.

Гост 22.06.2017 11:09:40

Утрепал е Коня с Мотиката, а тези , чужденците дето са се наредили с него да го легитимират , горките не са знаели с какво ченге и отявлен схемаджия си имат работа

Elf 22.06.2017 09:28:05

Prikazkite na donosnici ,komunisti i chengeta s rang ,,profesor,,ne komentiram.Spestiavam si hrachkata ,zashtoto toi e edin ot vinovnicite da e taka.Dosega zashto malcha kato putka ?Tipichen komunist-pravi prestaplenie i posle iska da e prokurora.

Един друг Д-р Нанев 22.06.2017 08:53:04

Най-вероятно тази 33 годишна пациентка е ходила по велики светила на медицинската наука, за да не могат да я диагностицират. Всеки един селски доктор щеше да постави диагнозата от вратата на кабинета си.

Един ОПЛ на 33 22.06.2017 08:42:04

Изявлението е просто безобразно! Поредния хабилитат, който като го стегне чепика за нещо, се захваща с малцината хартисали ОПЛ като дежурни виновници за всичко!

Гост 22.06.2017 08:06:05

Утрепал е Коня с Мотиката, а тези , чужденците дето са се наредили с него да го легитимират , горките не са знаели с какво ченге и отявлен схемаджия си имат работа

Гост 22.06.2017 00:20:48

Утрепал е Коня с Мотиката, а тези , чужденците дето са се наредили с него да го легитимират , горките не са знаели с какво ченге и отявлен схемаджия си имат работа

д-р Г. Тодоров 22.06.2017 00:14:17

Това изявление и свързаните с него пояснения в текста, следва да пратят д-р В. Пилософ на комисия по лекарска етика в колегията, в която е регистриран и практикува. Моят ОПЛ е педиатър с първа специалност и едва ли е забелязала , това изявление. Безумно изявление! Нямам думи! А да неби случайно и да се окаже че квалификацията на ОПЛ главния проблем за лечението на язвата на дванадестетопръстника е квалификацията н ОПЛ по Гастроенетерология, същото важи и за диабетиците. Малоумно изказване! Препоръчвам му и участъкови психиатри да назначи, може да им стане и пациент.

Аз 21.06.2017 18:35:24

....напоследък доста често се наблюдават сериозни пропуски и грешки в дейността на професорите в България, което буди страх и доста въпроси в обществото!

Въздушен конвой 21.06.2017 18:29:38

Има ТРИ задължителни неща в едно общество ,за да върви напред и да се развива успешно! (1) Добра организация. (2) Силна мотивация и финансов стимул. (3) Респект от закона..... през изминалите 30 години ,за съжаление ,това не се случи, а това ни трябва ,за да бъдем успешни като индивиди и държава!

Доктора 21.06.2017 17:49:16

Ей ченге,я да мълчиш,че и от Фонда за лечение на деца те изхвърлиха!

Старият доктор 21.06.2017 17:48:04

Този защо не е в затвора!? където му е мястото? Кой го е пуснал да плямпа глупости неграмотния и крадлив евреин?

Доктора 21.06.2017 17:47:31

Ей ченге,я да мълчиш,че и от Фонда за лечение на деца те изхвърлиха!

Dr_Doolittle 21.06.2017 17:39:04

На кривата комунистическа педиатрия все космоса и ОПЛ им пречи.... След този искащ ОПЛ да взима и педиатрия ще последват и гинеколозите искащи ОПЛ да вземе и гинекология. ЕС отдавна е оставил всяка страна да си решава кой и как ще обслужва децата , но в повечето страни от ЕС няма такова разделяне на медицинската дейност по възрастов принцип. От 28 страни членки има само 3 страни с разделно здравно обслужване на деца и възрастни - Италия, Франция и Унгария. Виж в Евразия или Северна Азия както викат на Путинската диктатура любима на другаря Пилософ има и там такова разделяне. Я си седни на спанако викат в Шопско. Алоо вие нямате вече ОПЛ още по-малко педиатри , кой ще ви седи тук да ви обслужва децата незаплащно ейййййй ? Събудете се Позитано 20-еееееее., комунизмът и Будь Готов! умреха....

pbd 21.06.2017 23:16:04

"случай на 30-годишна пациентка, която 12 дни обикаляла по лекари и никой не успял да разбере, че е болна от варицела." Бре колко много на брой Джи пи-та имала тая 30-годишна пациентка , че и всичките били толкова тъпи , че не могли да разпознаят варицелата , заради това че не са учили 3 години педиатрия още 3 инфекциозни болести. И всичко това защото не е имало едно талонче за детски педиатър- инфантолог за 30 годишната пациентка .


Всичко за коронавируса
Още новини
Здравният министър е получавал заплахи за здравето и близките й
02.07.2022 11:36:54

Здравният министър е получавал заплахи за здравето и близките й

Здравният министър проф. Асена Сербезова разкри в предаването „Събуди се” по Нова тел ...

Студенти от МУ - Варна са сред победителите в конкурс на Европейската космическа агенция
02.07.2022 10:59:19

Студенти от МУ - Варна са сред победителите в конкурс на Европейската космическа агенция

Робот, който ще осигурява медицинските нужди на екипажа по време на полет в космоса изобрети екип ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...