!
Сряда, 21 Февруари 2024
31
юли
5
 

Проф. Григор Горчев:

Говорим много за пари, но не и за качество

Понеделник, 31 Юли 2017 | 11:26:27
5

У нас прекалено много се говори за финансирането и парите в системата на здравеопазването, но не и за качество. Така смята управителят на МБАЛ "Св. Марина" в Плевен проф. Григор Горчев, който гостува в БНТ. „Пак говорим за пари, но н

У нас прекалено много се говори за финансирането и парите в системата на здравеопазването, но не и за качество. Така смята управителят на МБАЛ "Св. Марина" в Плевен проф. Григор Горчев, който гостува в БНТ. „Пак говорим за пари, но никой не говори за качество на лечебния процес, а те са свързани. Пациентът не го интересува колко пари плаща държавата, а как ще бъде приет, как ще бъде лекуван, какво е отношението към него, какъв ще е резултатът от това лечение“, коментира проф. Горчев. Той отбеляза, че българският пациент вече е изключително информиран, следи здравеопазването както в Европа, така и в съседните ни страни и има високи изисквания.  

„Ако говорим за пазарен принцип, пациентът да избира това здравно заведение, в което да се лекува и самата конкурента среда да отсява тези лечебни заведения, които са атрактивни, които дават възможност за реално съвременно лечение, а тези болници, които имат псевдодейност, да отпаднат“, коментира още той, като изтъкна, че за това е нужно политическо решение.  

Нужно е цялостно  ревизиране на финансирането на болниците, реална картина на всяко едно здравно заведение – каква функция изпълнява, с какво се занимава, какви дейности отчита, посочи проф. Горчев. Така той отговори на въпроса коя трябва да е първата задача на новия управител на НЗОК проф. Камен Плочев. В тази връзка проф. Горчев отбеляза, че има болници, които не са коректни спрямо това, което правят.

Проф. Горчев коментира и констатациите в одита на Сметната палата, който отчете 10-годишен провал на е-здравеопазването у нас.  Той изрази надежда, че настоящият екип на Министерство на здравеопазването ще „финишира“ проекта по въвеждането на електронното здравеопазване и отбеляза, че България изостава в сравнение с  европейските държави по отношение на здравеопазването и най-вече на неговата отчетност, прозрачност и съвременното технологично показване на всички маркери по този проблем. 

Като цяло според него ще са нужни още 2-3 години за въвеждането на е-здравеопазването.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FR$E

Doctor 01.08.2017 00:12:14

Имам един въпрос -- как оценяваме качеството? В бгстан няма НИТО ЕДИН РЕАЛЕН РЕГИСТЪР. Ние не знаем каква е вътреболничната, месечната и едногодишна смъртност за НИТО ЕДНО ЛЕЧЕНИЕ. Ако може някой да ме опровергае с данни, които мога да видя и аз като обикновен гражданин. Когато се появи такова нещо, като се сравнят резултати при ПОДОБНИ ПО ТЕЖЕСТ НА БОЛЕСТТА пациенти - тогава да говорим за качество и избор. И за информация на долупишещите - тогава веднага ще се регулира и заплащането

Гост 31.07.2017 20:51:39

Митове и легенди на съветските народи разказани от другаря професор. Естествено няма как да има качество ако един труд не се заплаща адекватно, независимо дали става въпрос за лекар, хлебар или плочкаджия .Ама да се харесаме на комунистическия електорат. Щото сме комунисти... Другарю професор, а ние работещите лекари не се интересуваме, че пациентът не се интересува колко реално му струват здравните услуги и кой и колко плаща за това.

Един ОПЛ на 33 31.07.2017 13:36:33

Уважавам проф Горчев като лекар, няколко мои пациентки са минали през ръцете му, но подобни тези само крепят статуквото! Да не говорим, че на последният консулт, който получих от него с препоръка за оперативно лечение, на гърба на листа неизвестна ръка, убеден съм не неговата, бе написала списък с необходими неща, включваща и сумата от 2700 лева. Това е положението.

Никодимчо 31.07.2017 12:21:54

А къде има качество за без пари?

Гост 31.07.2017 12:59:21

При лицемерите!


Всичко за коронавируса
Още новини
Експерти: Да се изработи Национална програма за ХБЗ и заболяването да бъде включено в Здравната стратегия
20.02.2024 17:35:53

Експерти: Да се изработи Национална програма за ХБЗ и заболяването да бъде включено в Здравната стратегия

Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) да бъде включено сред социалнозначимите заболявания в Национ ...

Свързаните с инсулт смъртни случаи от мозъчно кървене ще се увеличат с 8,9% до 2050 г.
20.02.2024 17:18:28

Свързаните с инсулт смъртни случаи от мозъчно кървене ще се увеличат с 8,9% до 2050 г.

Изследователи от Кралския колеж в Лондон прогнозират, че броят на смъртните случаи поради интраце ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...