Вторник, 26 Септември 2023
02
окт
8
 

Губим позиции за ЕМА с непълна оферта

Понеделник, 02 Октомври 2017 | 17:02:34 Надежда Ненова
8

Европейската комисия отчете редица пропуски и непълноти в кандидатурата на София за седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Индивидуалните оценките на офертите 19-те страни-кандидатки за приютяване на централата бяха публикувани в събота

Европейската комисия отчете редица пропуски и непълноти в кандидатурата на София за седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Индивидуалните оценките на офертите 19-те страни-кандидатки за приютяване на централата бяха публикувани в събота на сайта на ЕК.

Сравнението между кандидатите се прави по шест показателя – сграда, достъпност, възможности за образование на децата на служителите на агенцията, пазар на труда, социална сигурност и медицински грижи, бизнес приемственост и домакинство на друга децентрализирана агенция на ЕС.

София не е предоставила информация за броя на предвидените помещения в сградата на София тех парк, която е предложена за седалище на ЕМА, нито дали те ще отговарят на всички изисквания на агенцията. Посочена е единствено общата квадратура на помещенията. Офертата показва наличието на полети между София и 18 столици на ЕС, но не е предоставена информация за честотата или продължителността им. Няма информация за наличието на обществен транспорт и връзки между предложеното местоположение и летището, отчитат от ЕК, въпреки че по време на презентацията пред посланиците на ЕС кметът на София Йорданка Фандакова обяви изграждането на четвърти лъч на метрото, който ще свързва парка с летището.

ЕМА има 900 души служители и над 36 000 посетители годишно. София е обявила наличност на 12 000 хотелски стаи на различни ценови нива, гласят още забележките.

По отношение на образованието предложението посочва общите планове за създаването на европейско училище, без да посочва график за тези планове, показва наличието на чуждоезикови програми на английски, френски език и немски език в университетите, без да се посочва наличието на места и предоставя информация за достъпа до държавни и общински училища без такса. Не са посочени възможностите за работа в София на членовете на семействата на служителите на ЕМА. Не е предоставена конкретна информация за възможността за запазване на персонала на агенцията. Напротив - офертата се отнася до възможността на ЕМА да назначи нови служители от България, отчитат от ЕК.

Останалите три държави, които не са домакини на нито една децентрализирана агенция на ЕС – Румъния, Хърватска и Словакия, дават подробна информация по тези показатели. Въпреки че за служителите на ЕМА е еднакво неприемливо преместването на агенцията както в София, така и в Букурещ, ЕК оценява високо офертата на Румъния.

„Предложението показва Campus Globalworth (27,431.43 м²), в което според офертата ще могат да се изпълнят изискванията на ЕМА за аудиторията, зоната за репликация на офиси, заседателни зали и конферентни съоръжения и ще бъде на разположение за поетапно обитаване до септември 2018 г.“, пишат от ЕК. В румънската оферта е показано наличието на директни полети между Букурещ и 23 европейски столици и свързващи полети до останалите столици на ЕС с продължителност, варираща от 3 до 4 часа, честота, варираща от 2 до 14 полета на ден, и обществен транспорт с продължителност по-малко от 16 минути от летището до предложената сграда, макар че не предоставя информация за честотата на връзките при този обществен транспорт. Показано е наличието на 10 000 съществуващи хотелски стаи. Предложено е румънската авиокомпания да предостави на EMA възможност за полети на служителите й и посещения на експерти в Букурещ, като общината ще осигури специализиран транспорт между предложената на ЕМА сграда и изискваните дестинации в румънската столица. Румъния се ангажира да осигури подходящо образование за децата на всички служители на агенцията, включително и всички степени на висшето образование. Офертата обаче не предоставя конкретна информация за наличието на места за децата на персонала на ЕМА. Представени са достъпът до социално осигуряване и медицинска помощ за деца и брачни партньори на персонала на ЕМА, заедно с болнични легла и здравни услуги в над 50 обществени болници в Букурещ, както и широк спектър от частни клиники и болници, включително тези, в които медицинският персонал говори английски език.

В Загреб също не предлагат подробности за повечето от индивидуалните изисквания в сградата на ЕМА, но и също като нас хърватите предоставят само обща информация за наличността на полети между Загреб и повечето европейски столици, без да посочват кои са тези столици, честотата или продължителността на полетите. Офертата показва наличието на 2855 хотелски стаи от висок клас и 1289 хотелски стаи от среден клас.

От страните без опит с домакинстването на европейски институции, най-добре се е представила Словакия. Офертата показва, че предложената сграда изпълнява изискванията на ЕМА, обхващащи офиси, конферентни зали, рецепция с охрана, място за архиви, а също така покрива стандартите за физическа сигурност, ИТ системите и центровете за съхранение на данни. Показано е наличието на директни полети до всички столици на ЕС от летище Виена и до 13 столици от летище Братислава с честота от 7 до 86 полета седмично от летище Виена с продължителност от 45 мин. до 3-3,5 часа и от 2 до 9 полета седмично от Братислава с продължителност от 1 ч. до 2 ч. 55 мин. Показано е наличието на обществени транспортни връзки между предложеното местоположение и летищата в Братислава и Виена. Офертата показва наличието на 12 800 хотелски легла в Братислава и вероятно допълнителен капацитет във Виена, вариращ от 5-звездни хотели до достъпни опции като 3-звездни хотели и къщи за гости. Офертата показва подробно съществуването на средните училища в Братислава с програми на словашки, английски, немски, френски, испански, италиански и български език и на международни училища във Виена с общ капацитет над 3000 места. Словакия ще обмисли създаването на европейско училище или акредитирано училище в Европа, което да осигурява образование за децата на персонала на ЕМА. В системата за медицинско обслужване на Словакия има 4000 болнични легла и повече от 1000 лекари в Братислава.

Топ фаворитът на ЕК и на служителите на ЕМА за ново седалище – Амстердам, освен че дава най-подробна информация по всичките шест показателя, печели и с правителствена програма за привличане на висококвалифицирани кадри от чужбина към компании и организации, разположени в Холандия, и портал за работа за чужденци в и около Амстердам.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jxy4

голям смях 04.10.2017 21:39:53

https://www.vesti.bg/bulgaria/katastrofalna-ocenka-za-kandidaturata-na-sofiia-za-ema-6074549

Гост 03.10.2017 22:08:58

Къде си бе П*дераст Гетов? А оня твоя паж е гном Антон Вълев? скриха се, типично за п*дали като вас..

отвратен 03.10.2017 01:23:48

Балонът се спука! След многобройните самохвални изявления на зам. инистрите - блажено ухиления пухчо и надменната и несъмняваща се в своята непогрешимост ледена Лидия Нейчева - добре, че е тази класация, за да им покаже тяхната жалка безпомощност и НЕКОМПЕТЕНТНОСТ!

Обективно 02.10.2017 23:02:48

... при положение, че непосредствено след BreXit имаш сигнали и информация в тази посока, никой не я възприе сериозно! Или може би идеята е, да продължаваме да правим всичко "на тъмно" не етично с безумни загубени от смисъл "политически решения" ???

Гост 02.10.2017 22:29:18

Нормално е да се изложат в МЗ с административният им нулев капацитет!!! Проблема е че излагат България !!!

Гост 02.10.2017 22:18:08

От тоз екип на МЗ... толкоз. Колкото време изкарат все така ще е летаргия, грешки, леки пропуски с големи последици

Гост 02.10.2017 19:28:01

каква изненада !

Гост 02.10.2017 18:36:31

Както и се очакваше- пълен провал. сграда- няма, теърва се мисли достъпност- много слаба възможности за образование на децата на служителите на агенцията- Никаква пазар на труда- горе долу социална сигурност - нула медицински грижи- нула домакинство на друга децентрализирана агенция на ЕС. Нула


Всичко за коронавируса
Още новини
Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика
25.09.2023 18:11:59 Надежда Ненова

Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика

Обновеният информационен портал за ваксинопрофилактика „Плюс мен“ беше представен по ...

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици
25.09.2023 17:36:30

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици

Група от независими съветници към Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) гласува п ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...