!
Сряда, 17 Април 2024
09
юни
44
 

Да се поучим от частните болници, посъветва проф. Петров

Лимити няма да има, но само за някои лечебни заведения

Петък, 09 Юни 2017 | 13:27:19 Полина Тодорова
44

Да се поучим от мениджмънта на частните болници – този съвет се открои в изказването на здравния министър проф. Николай Петров, който взе участие в днешния парламентарен дебат, посветен на болничната помощ. Дискусията сред народните представители

Да се поучим от мениджмънта на частните болници – този съвет се открои в изказването на здравния министър проф. Николай Петров, който взе участие в днешния парламентарен дебат, посветен на болничната помощ. Дискусията сред народните представители бе инициирана от депутата от БСП Георги Йорданов, като основна тема в нея бе задлъжнялостта на лечебните заведения. Прави ли ви впечатление, обърна се здравният министър към депутатите, че говорим само за дългове на общински, държавни, университетски, но не и на частни болници. Това, по думите на проф. Петров, означава, че моделът на управление при частните болници е добър и ефективен. „Значи трябва да се поучим от този модел. Това може да бъде постигнато не със стратегия за управление на лечебните заведения, може би това не е най-точната дума, но с контрол, контрол и пак контрол, публичност на всеки изразходен лев“, категоричен бе той.

Проф. Петров засегна и темата за лимитите в здравеопазването, която бе повдигната в хода на дебата. От думите му стана ясно, че очевидно ще се върви в посока отпадането им, но само за определени лечебни заведения. Още преди дни проф. Петров беше посочил, че за т. нар. структуроопределящи болници не би следвало да има ограничения в средствата, а днес потвърди това мнение, но уточни, че по отношение на т.нар. надлимитни дейности не може да има тотална и пълна свобода. Здравният министър апелира за подкрепа от народните представители, както и за време, за да може да отчете екипът му резултати, като обеща скоро да даде детайлна информация за дълговете на определени болници като университетската болница в Стара Загора, университетската болница в Пловдив, както и критичната ситуация в Ловеч.

Според него проблемите в системата са на тактическо ниво и са свързани с формулата на разпределение на средства от НЗОК. „Това са нашите пари и на всички ни е ясно, че те не са достатъчни, за да задоволят абсолютно всички потребности на 343-те болнични заведения в страната“, посочи той, като допълни, че мерките, които могат да бъдат предприети в тази насока, трябва да са свързани с обективност и прозрачност.

Иначе темата за дълговете на лечебните заведения беляза дебата в парламента, открит от депутата от БСП проф. Георги Михайлов, който припомни, че задълженията на лечебните заведения у нас вече са достигнали  500 млн. лв. „НЗОК е наложен монополен модел, финансиращ решаващата част от здравеопазването чрез неработещи модели – клинични пътеки, съществуващи само в България, търговски дружества без право на печалба“, обясни той.

Темата за лошото финансово състояние на лечебните заведения бе обстойно коментирана и от депутата от ДПС и заместник-председател на парламента д-р Нигяр Джафер, която посочи, че в последните години сме свикнали с фалита на общинските болници. „17 от тях отидоха в небитието. Днес има заплаха от фалит на областни болници, въпрос на време е колко от тях също ще отидат в небитието“, посочи тя, като също изтъкна, че дълговете на лечебните заведения у нас отдавна са преминали психологическата граница от 500 млн. лв. „Здравният модел с една монополна каса генерира дефицит – ежегодно и трайно“, категорична бе д-р Джафер, като отбеляза, че дефицитът на НЗОК се превръща в дефицит на лечебните заведения. Като особен проблем в сектора тя определи и липсата на работеща връзка между отделните звена в системата, недостатъчното прехвърляне на дейности от болничната към извънболничната помощ, липсата на структури за долекуване, както и на палиативни грижи. „Лечебните заведения все повече изпълняват социални функции“, заяви тя.

Защитавайки проекторешението на ГЕРБ, което и в крайна сметка бе прието от депутатите, от своя страна председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова, посочи, че юридически не би могло да се приемат изолирани стратегии за общинските и държавните болници, както искаха от БСП. „Стратегия се изработва съгласно Закона за здравето и тя се нарича Национална здравна стратегия“, подчерта д-р Дариткова, като припомни, че тя е приета през 2015 г. и  в нея са залегнали основните приоритети в сектора. Що се касае до другото искане на левицата, свързано с Националната здравна карта, Дариткова припомни, че тя е факт и е залегнала в Закона за лечебните заведения, като допълни, че тя би могла да се актуализира по ред, определен от министъра на здравеопазването. „Основната й амбиция е да се преодолеят здравните дисбаланси“, изтъкна председателят на здравната комисия. От парламентарната трибуна обаче д-р Дариткова изказа положително мнение за предложенията на ДПС, касаещи електронното здравеопазване и нуждата от стратегия за обезпечеността на системата с кадри, които в крайна сметка залегнаха в документа, гласуван от парламента.  Тя изтъкна, че българските депутати са в дълг към лекарите у нас, които само с цената на неимоверен труд поддържат добро здравеопазване у нас.

По дебата за Националната здравна карта обаче проф. Георги Михайлов от БСП припомни, че тя е обявена за невалидна и е достатъчно компрометирана в очите на българските специалисти.

От своя страна депутатът от ДПС Джевдет Чакъров отбеляза, че методиката за финансови лимити, въведена от предишния здравен министър Петър Москов, изобщо не е дала очакваните резултати, а на практика е задълбочила проблематиката в системата и е довела до дългове. Лечебните надхвърлят лимитите и трупат дългове, припомни той. Според колегата му Хасан Адемов от ДПС в системата цари нормативен хаос,  свързан с отпадането на медицинските стандарти и отменената здравна карта, което води финансов колапс и кадрови дефицит.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7DHY

Гост 11.06.2017 22:57:46

Другарки и другарЕ, в коя частна болница се лекуват от нашите братя и сестри РОМА? Ами в никоя. Неоспорим факт!

лили 11.06.2017 21:49:16

Най-сетне стигнахте до извода ,който всички ние некадърните мениджъри на по-ниско ниво отдавна знаем. Трябва и Вие да се поучите от частните болници , защото Държавата във Ваше лице е 100% собственик на капитала на болници като "Пирогов", СБАЛО, НСБХЗ,Университетски и на повече от 51% от капитала на всички областни болници. Повечето от тях са "собственици" и най-големите задължения. Т.е. Държавата е лош собственик ,г-н Министър! И увлече всички ни към фалит. Сега е време Вие да ни се отчетете за провала си и да ни дадете разумно решение за излизане от блатото. И помнете , ако ние загинем , повличаме всички ви след себе си.Но МЗ носи цялата отговорност !!!

Гост 13.06.2017 07:27:51

Браво! Много добре казано!

Гост 11.06.2017 16:28:25

В колко частни болници има реално работещи спешни отделения? В колко частни болници се хоспитализират неосигурени пациенти? Частните болници се управлявали добре! Това са пълни глупости! Такова нещо може да се твърди само тогава, когато всички болници станат равнопоставени. Сега те не са такива. Не е коректно да се сравняват, защото не са еднакви и не функционират при еднакви условия. Нима не знаете, че закона за обществените поръчки защитава доставчиците, а не възложителите?

willy 13.06.2017 12:58:59

Въпросният закон трябва да пази възложителите да не крадат . Доколко успява е друг въпрос.

Гост 11.06.2017 20:28:17

На колко частни болници МЗ купува апаратура платена с пари на данъкоплатците за милиони? Колко от тях субсидира чрез програми и други врътки? Колко могат да трупат дългове без да ги затворят? - Николко. Защо тогава да изпълняват социални функции?

Гост 11.06.2017 20:18:07

в нито една

! 11.06.2017 20:30:57

Глупости, има много частни болници, в които има работещи 24ч. реанимации. Айде моля ви се, стига комунистически братвежи.

Лекар от държавна 11.06.2017 11:55:41

Най-големите кражби са в държавните болници, много добре го знаете, всички комунистически отрепки от касата се правят на луди и скачат тук. Това са партийните хранилки. На кой частник му се дават милиони за апаратура, ремонти и т.н. На какви цени се купуват лекарствата там, един антибиотик от аптеката за 4.80, държавната го купува за 20лв., на какви цени се зареждат консумативи, чаршафа за 20 ст. се взима за 2 лева. Все едно не ви е ястно. Изхвърлят се непрестанно консумативи и материали за да се направят нови поръчки. Няма как да накараш частника да сключи неизгодния договор, да купи лекарството на по-скъпата цена и затова частника е враг номер едно и това не е само в здравеопазването. Още повече имат огромни дългове - държавата им ги плаща, къде го има това?!? Всяко дружество било то държавно или частно трябва да се менажира така, че да е поне на нула и не викайте че всички тежки случай се взимат само там, защото първо не е вярно и второ покрай един тежък правят още 100 хоспитализации на база преглед в спешното, без да им пука от каквито и да е санкции и проверки. Всичко трябва да е частно както в щатите и вместо нзок трябва да има 10 частни фонда да ви питам тогава къде ще сте на хранилка гнусни комунистически псета !!!

лекар 12.06.2017 15:29:57

А вие уважаеми колега сте от " добрите " на които не им пука за нищо .И зписвате ли лекарства срещу вечеря , а срещу ходене в чужбина на "конгрес " ? Като сте толкова принципен защо не кажете къде работите и как се казвате ?

сигурно си от Токуда 11.06.2017 23:42:44

Сигурно носиш рушвети в МЗ и Касата да не те закачат!Няма частна болница без поне един депутат -лобист.И през тях се бройкат инвазивните изследвания ,клатят се яко болните,лъжат ги-всичко е против добрата медицинска практика,факт!Там сте най-големите комундели!Другите да работят с миризливите пациенти,частните си подбират внимателно болните!

Гост 11.06.2017 14:05:35

Да не те е ударило слънцето? Където са партийните държавни хранилки, точно там са и частните партийно-олигархични хранилки. Въпросът е тези схеми да се разрушат един път завинаги и пациенти и лекари да бъдат доволни. Първите от лечението, а вторите от ИСТИНСКО заплащане за труда и нервите си!

Гост 11.06.2017 15:03:15

Тебе те е ударило слънцето. Имам 20 г в университетска болница и 5 в частна. Колегата по-горе е напълно прав. Държавните болници са коптори, които никога не могат да се оправят, но гълтат пари за световно. Докато бях там не го осъзнавах и аз си въобразявах глупости. А сега поне половината ми пациенти са скопосани в държавните болници и идват на поправка така че стига и с тази мантра.

Гост 11.06.2017 15:08:03

И точно в държавните болници шефовете се назначават на партиен принцип. Общината или държавата купуват с парите на данъкоплатците най- скъпата апаратура за най- големите комисионни. Да не говорим как се раздават титли и се защитават дисертации. Като влязат в партийна листа някои колеги изведнъж поумняват.

Гост 11.06.2017 09:58:19

ДА СЕ ПОУЧИМ КАТО КРАДЕМ КАСАТА И МАРОДЕРСТВАМЕ ПАЦИЕНТА КАТО ТЯХ? БРАВО, ГОСПОДИН ЗЕЛЕН ЧОРАП!

Местен 10.06.2017 22:24:33

Заплатите на лекарите в Смолян са СТО ЛЕВА повече от санитарка ,а50% от сестрите са пенсионерки. След5год. няма да има болница.

гост 10.06.2017 21:03:48

Страхувам се, че и този докторски министър с военен чин въобще не иска, ама за нищо на света не иска да му бъдат показани истинските проблеми в системата, защото тогава ще му се наложи да вземе отношение по тях,т.е. да си развали рахатлъка. Много по лесно е да си живее в свой измислен сват, да му казват и да чува само това, което му харесва и му е изгодно и да се наслаждава безметежно на министерстването си и вървящите с това почести и облаги.

Браво!!! 11.06.2017 21:44:19

Поздравления за прозрението! Абсолютно прав сте, това е истината.

Гост 10.06.2017 12:53:11

Много е важно уважаваният от мен проф. Н. Петров да си намери компетентни сътрудници с експертиза, които да му покажат истината за проблемите, без да го подвеждат. Много е важно в МЗ да има подготвен екип, който да разработи глобална концепция за промени в здравно осигурителния модел, в механизма на финансиране на системата и в механизма за регулация и контрол. Ако такива промени не бъдат започнати незабавно, то предстои истинска катастрофа в българското здравеопазване. Съвсем скоро в болниците просто няма да има кой да работи, а ЦСМП-тата не са в състояние да гарантират здравната сигурност на населението. Това ще бъде фатално и за извънболничната помощ, която няма да има гръб, особено в извън работно време, в празнични и почивни дни. Апокалипсисът ще е страшен за всички. Към този момент обаче не виждам подобен екип и не си личи да са привлечени сътрудници с необходимата експертиза.

Старият доктор 12.06.2017 11:52:17

Не се и надайте! Петров винаги е мразил частниците. Според него те са виновните гадняри в системата. Сега мимикрира защото няма как да оправдае бездействието си и лобизма.

Гост 10.06.2017 12:52:51

Частните и публичните лечебни заведения не са равнопоставени и няма как управленски опит от едните да бъде прехвърлян на другите. Това са различни вселени.

Гост 10.06.2017 12:49:48

Много е важно уважаваният от мен проф. Н. Петров да си намери компетентни сътрудници с експертиза, които да му покажат истината за проблемите, без да го подвеждат. Много е важно в МЗ да има подготвен екип, който да разработи глобална концепция за промени в здравно осигурителния модел, в механизма на финансиране на системата и в механизма за регулация и контрол. Ако такива промени не бъдат започнати незабавно, то предстои истинска катастрофа в българското здравеопазване. Съвсем скоро в болниците просто няма да има кой да работи, а ЦСМП-тата не са в състояние да гарантират здравната сигурност на населението. Това ще бъде фатално и за извънболничната помощ, която няма да има гръб, особено в извън работно време, в празнични и почивни дни. Апокалипсисът ще е страшен за всички. Към този момент обаче не виждам подобен екип и не си личи да са привлечени сътрудници с необходимата експертиза.

Отчаян доктор 10.06.2017 11:21:25

Няма никакво намерение за промяна . Председателят на комисията по здравеопазване е ОПЛ , министърът познава работата на една ведомствена болница . Идеята е за целия Хаус да са виновни директорите на болници , а потърпевши лекарите и сестрите .

Лекар 10.06.2017 11:16:15

Жалко , че поредният министър не познава системата , заместниците му също. Дариткова хвали болницата в Смолян , но да каже колко пари влязоха в тази болница с нейното лобиране ! Явно са решили да фалират държавните болници и тогава да има реформа !

Да бе! 10.06.2017 10:16:22

Петров лъже! Защо не сподели "великия си почин" за стопяване на 100 млн. дълг за 2 години? Защото ще стане ясно, че няма нищо такова, а ВМА е пред колапс. Къде са едни от най-добрите лекари и медицински сестри? Напуснаха, за да се спасят от униженият и преследванията на генералските любимци. Откровено луди хора останаха да работят - достатъчно е да видите само инвазивния кардиолог Красимир Алексиев. Псува, крещи, обижда непрекъснато. Веднаж Ст. Тонев го изгони от ВМА, но този пак го върна. Само че ние сме роби и си заслужаваме това, което имаме!

ЛЕКАР ОТ НИЗИНИТЕ/ Т.Е. "ОТ ТРЪСТИКАТА" 10.06.2017 09:32:30

НЕ СЛУЧИХМЕ НА УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ НА БЛС-ЦЕЛИЯТ Е ЗА ИЗРИТВАНЕ. НЕ СЛУЧИХМЕ НА СВЕСТНИ ДЕЛЕГАТИ НА СЪБОРА-ПРЕДАДОХА НИ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ. НЕ СЛУЧИХМЕ И НА СВЕСТНИ ЗДРАВНИ МИНИСТРИ - СЕГА ПЪК ТЪПА ВОЕННА ФУРАЖКА, НЕ ВИЖДАЩ ОЧЕВАДНИТЕ ИСТИНИ ИЗЛОЖЕНИ ПО-ДОЛУ, И ЯВНО СВИКНАЛ ДА ЛИЖЕ НАЙ-ДОЛНАТА ЧАСТ НА НЕЧИЙ ГРЪБ. МЛАДИ ДОКТОРИ, НА ТЕРМИНАЛ 2 И В ЧУЖБИНА! ТАМ Е НАШЕТО ЩАСТИЕ! В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДОСТОЙНО СЪЩЕССТВУВАНЕ ЗА НАС.

Гост 13.06.2017 07:32:32

Браво!

Гост 10.06.2017 00:27:58

НАЙ-ПРОТИВНОТО Е, ЧЕ ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ЧАСТНИТЕ КЛИНИКИ, НЕ БОЛНИЦИ КАТО ТОКУДА ИЛИ СОФИЯМЕД, СА ИЗГРАДЕНИ ОТ СОБСТВЕНИЦИТЕ ИМ С КРАДЕНИ ПАРИ. И СЕГА ПРОДЪЛЖАВАТ ОТНОВО ДА КРАДАТ

УПРАВИТЕЛ 10.06.2017 00:19:57

ВЕЛИКИЯТ МЕНИДЖМЪНТ НА ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ ВКЛЮЧВА: 1. ДОГОВОР С НЗОК САМО ЗА СКЪПИ КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ. 2. ПОДБОР НА ПАЦИЕНТИТЕ И НЕЗАБАВЕН ШУТ КЪМ ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ НА ВСИЧКИ НЕОСИГУРЕНИ, КОМПЛИЦИРАНО БОЛНИ, НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНИ.... 3. ИЗСТИСКВАНЕ ЛУДИ ПАРИ ОТ ПАЦИЕНТИТЕ ПО ПОЛУ-ЗАКОННИ ИЛИ ПО СКОРО НЕЗАКОННИ ИЗМИСЛЕНИ ПОВОДИ- ВИП УСЛОВИЯ, КОНСУЛТАЦИИ СЪС СПЕЦИАЛИСТИ, "ИЗБОР" НА ЕКИП .... ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР С ФУРАЖКА, ЗАЩО УГОДНИЧИ ПРЕД ЧАСТНИТЕ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ, А НЕ РАЗГОНИ КЪРЛЕЖИТЕ / БОРДОВЕ НА ДИРЕКТОРИ, УПРАВИТЕЛНИ СЪВЕТИ, КОНТРОЛЬОРИ, ТЕЖКИ АДМИНИСТРАЦИИ.../ ОБЛЕПИЛИ И ЗАГРОБВАЩИ ДЪРЖАВНИТЕ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ.

Той 10.06.2017 22:16:39

Абсолютно вярно Защо не закараха арабите от катастрофата в частните болници в Пазарджик , а в държавната.

Гост 11.06.2017 16:10:18

Щото в държаната има илитерати на които не им дреме ,че ще има финансови загуби и кой ще ги покрива за разlика от частните. Икономическият аутизъм докара разпада на комунизма точно от това. Така ше се получи и ако оставиш автомобила си да го ползват всички във входа на които няма да им дреме за последващия резултат

Dr_Doolittle 10.06.2017 11:31:54

Абе вие само комунистическа политикономия ли сте учили ? Естествено едно частно предприятие да работи това което му се заплаща адекватно като труд и квалификация и да не се набутва с незаплащани неща . За този подход не са виновни частните болници , а шибаната държава, правителство и осигурител (НЗОК) , които не заплащат труда. Къде на запад някой бяга от клиенти , които плащат ? Държавата е лош собственик и загубите не са персонални , а замъглени и като причини и като адресат. Това адекватно здравно заведение не може да си позволи -да работи по принципите на комунистическата некадърност и липса на персонална отговорност за загубите и фалита. И не подкрепям тази пионка назначен за министър . Той е лицемерен и дори провокативен с това изказване типично по милиционерски цели именно да насъска всички срещу частниците както викат комунетата. За протокола личните лекари също сме частни здравни заведения и много такива като мен не записват пенсионери (поне от 6-7 г вече) с ТЕЛКове, по 20 лекарства изписвани на рецептурна книжка и мъкнещи се без такса по 3 пъти в седмица. ЗАЩОТО ТОВА СА ТОТАЛНИ ЗАГУБИ като време , пари и нерви за частното ми здравно заведение. Аз имам право да си правя сметка кое ми се заплаща и кое не и това да ми определя политиката на поведение. Хайде сега разсъждавайте....

и ти ли Бруте! 10.06.2017 00:06:32

В частните болници се подбират пациентите.Работи се по-най скъпите пътеки.Например-в частните кардиологии се прави само стентиране,но няма нито един пациент със застойна хронична сърдечна недостатъчност.Освен това се нарушават правилата за добра медицинска практика-слагат се по 4-5 стента при показания за байпас,не се гледа състоянието на бъбреците,няма интерна.Защото НЗОК я унищожи! Та министър Зелен чорап да не ни дава акъл,щото си няма.И това става все по-очевидно!

Др 09.06.2017 23:02:44

Защото частните директно фалират, а ако са теглени кредити семейството ти отива на улицата. Държавните трупат дългове, но шефовете получават супер апаратура за високи комисионни, шефовете лапат големи заплати, персоналът е демотивиран, но с промит мозък за някаква мисия за свръхценност, има сткхолмски синдром и мрази избралите да са свободни в професията си частни лекари.

Гост 10.06.2017 09:21:33

Кои са тези фалирали частни болници?

Гост 10.06.2017 13:30:26

Ако не си подбират пътеките и дейността ще фалират, защото за разлика от държавните не могат да трупат дългове

Баш тарикат 09.06.2017 21:20:34

Нямате ли вуйчо владика в Надзорния съвет на НЗОК и в ръководството на МЗ, забравете за високи лимити

Патриот-майтапчия 09.06.2017 18:41:32

А на вас прави ли ви впечатление, че най-тежките и комплицирани случаи, изискващи скъпо и продължително лечение, постъпват все в държавните болници? Що тъй?

анти 09.06.2017 17:02:46

Прав е министеро, требе и ние да бачкаме до 14 часа, събота, неделя и всички празници да пускаме кепенците, а в работно време да въртим ЕГН-та по 5-6 избарани пътеки с минимум цена 1500 лв. Ееех, как не сме се били сетили по-рано, гусин Министър!

редник 09.06.2017 15:42:19

Петров, взе да ставаш много поучителен, бе,, момче.

Мръсен частник Др 09.06.2017 15:34:46

Айде почнаха промитите мозъци с каскетите и сърповете да плюят по частника кулак.

Гост 09.06.2017 15:19:57

Прав е Генерала Държавните имат дългове Частните- кредити Частните си връщат ДДС държавните НЕ Частните получават бюджети под масата държавните проверки до дупка При частните всичко се плаща по две Държавни само жалби и оплаквания Частните ако не сключат договор с някоя държавна болница са аут Цялата работа е шменти капели

Гост 09.06.2017 14:39:21

Да, ако изберем и ние от областните болници само най- скъпо платените КП, закрием Спешните си отделения, въведем разположение след 19ч в делничен ден и в събота и неделя или само по един дежурен в цялата болница и областните болници тогава няма да имат дългове, както предлага министърът.

Др 09.06.2017 15:30:42

Ами хайде. Докато има кой да дава ангария ще ни държат на дъното. Докато вие псевдо хуманно сте съгласни на всичко в името на това началниците ви да се докарват пред партийните шефове на ваш гръб така ще е.


Всичко за коронавируса
Още новини
134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта
17.04.2024 17:22:33

134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта

„Тържествено обещавам за посветя всичките си знания и сили за опазване на човешкото здраве, ...

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори
17.04.2024 16:56:47

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори

Първите медицински сестри - стипендианти на община Свиленград подписаха договори с кмета на града ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...