!
Неделя, 21 Юли 2024
03
авг
16
 

Демонополизация на НЗОК, развитие на е-здравеопазването, регистър на медицинските изделия обеща кабинетът

Това е разписано в програмата на управляващите до 2021

Четвъртък, 03 Август 2017 | 11:28:53 Полина Тодорова
16

Поетапна демонополизация на НЗОК, развитие на електронното здравеопазване, създаване на Национален регистър на медицинските изделия, заплащани с обществени средства, по-стриктен контрол за наблюдение на лекарствата и ограничаване на износа им при необх

Поетапна демонополизация на НЗОК, развитие на електронното здравеопазване, създаване на Национален регистър на медицинските изделия, заплащани с обществени средства, по-стриктен контрол за наблюдение на лекарствата и ограничаване на износа им при необходимост - това са само част от разписаните мерки в сектор „Здравеопазване“ в управленската програма на кабинета за периода 2017-2021 година, която вчера беше приета от Министерски съвет. 

Демонополизация на НЗОК, но поетапна 

Очаквано, управляващите са разписали в плана си за управление демонополизация на НЗОК, което беше и една от точките в предизборната им кампания. Как точно ще се осъществи това от програмата на властта обаче не става ясно. За целта управляващите ще черпят идеи от обществен дебат относно демонополизацията на НЗОК, който ще трябва да начертае и моделите и средствата за постигане на демонополизация. 

В програмата им е разписана още подкрепа на политики за увеличаване на събираемостта на здравноосигурителните вноски, както и подкрепа на информационни кампании за повишаване на доброволното изпълнение на задълженията за здравноосигурителни вноски. Обвързване на критериите за качество на медицинските дейности с достъпа до финансиране с ресурса на НЗОК е друга мярка, която планират управляващите. Във визията си за сектор здравеопазване те ще разчитат и на Националната здравна карта, въз основа на която ще развият механизми за осъществяване на селективен подбор при избора на изпълнители на медицински услуги, финансирани от касата, е посочено още в програмата им, касаеща здравноосигурителния модел. В него се залагат и промени в пакета болнични дейности, които се финансират от НЗОК, с цел извеждане на дейности в извънболничната помощ, както и усъвършенстване на механизмите на остойностяване на медицинските дейности, отчитащи всички компоненти, включително и труда на медицинските специалисти.

Е-здравеопазването

Развитие на електронното здравеопазване, за което наскоро от Сметната палата констатираха пълен провал в усилията на управляващите през последните 10 години, е друг приоритет в програмата на властта. Управляващите планират създаване на интегрирана информационна система, което да свърже в реално време информационните системи на МЗ, НЗОК, НОИ, НАП, болниците, практиките в извънболничната помощ и аптеките, както и прехвърляне на целия документооборот в електронен вид. Планира се и изграждане на електронен здравен запис, електронна рецепта и електронно направление. Управляващите ще работят и за национално внедряване на единен пациентски идентификатор.

Лекарства

Сериозно място в програмата намира лекарственият сектор. Управляващите планират мерки за наблюдение на лекарствените продукти и при необходимост ограничаване на реекспорта им с цел осигуряване своевременен достъп на българските пациенти до лекарствена терапии. За целта ще бъде създаден списък на медикаменти, чиито износ може да бъде ограничаван, и списък на наблюдавани лекарствени продукти, за които през последните три месеца са постъпили уведомления за предстоящ износ. Усъвършенстване на реимбурсната и ценова политика в областта на лекарствените продукти чрез въвеждане на ясни правила за участниците на фармацевтичния пазар с цел проследяване на ефекта от новите медикаменти, включени в Позитивния лекарствен списък, разработване на фармако-терапевтични ръководства по всички клинични специалности и не на последно място – Централен орган за възлагане на обществени поръчки в сектора, който да организира обществените поръчки за медикаментите в болниците, са другите набелязани мерки в програмата.

Медицински изделия

Любопитен момент в планираните точки в сектора е и създаването на Национален регистър на медицинските изделия, заплащани с обществени средства. Целта е по-висока ефективност и контрол, става ясно от програмата. Припомняме, от години медицинските изделия са една от „пробойните“ в системата, подлежаща на чести критики поради факта, че липсва яснота за определянето на цените им.

Заплати 

Разработване на нов модел за заплащане на работещите в системата на здравеопазването е сред другите набелязани от властта мерки в сектора, като за момента в програмата на кабинета се посочва, че той трябва да е обвързан с образователно-квалификационната степен, но и с постигнатите резултати. Припомняме, наскоро стана ясно, че здравният и финансовият министър са провели среща именно по въпроса, касаещ въвеждането на стандарт на заплащане в сектора. Властта планира и поетапно увеличение на възнагражденията в центровете за спешна медицинска помощ със средства от държавния бюджет. Работещите в системата на спешна помощ ще бъдат подлагани на периодична оценка на знанията и уменията им.

Дисбаланси

Управляващите си поставят за цел и преодоляване на регионалните дисбаланси в системата на здравеопазването, като според тях това може да се реализира чрез прилагането на Националната здравна карта. В момента тя е атакувана в съда, като се чака окончателното становище на ВАС поради обжалването от страна на МЗ и МС. 
Властта планира и повече стимули за работата в незаети практики, както чрез подкрепа на държавно, така и на местно ниво. В програмата им е разписано още и разширяване на обхвата на специализираната извънболнична помощ, както и стимулиране на обединението на лечебните заведения за болнична помощ на регионален принцип за по-ефективна комбинация на предлаганите дейности и осигуряване на комплексно обслужване на пациентите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
E5zP

Старият доктор 2 07.08.2017 20:16:21

Абе тоя сайт е умрял! Сигурно пак ще го продават

Dr. Allsee 05.08.2017 10:51:05

Д-р Дулитъл много ме кефи! Грубо пише понякога, но точно и аргументирано. Както е написъл така и ще стане. Защото няма начин сегашното положение са продължава дълго. В "държавните" болници вече едвам, едвам се намират сестри за тези заплати.

Гост 04.08.2017 15:22:16

Предлагам да демонополизират и министерството на финансите. Тогава финансите ни ще цъфнат и ще вържат.

Elf 04.08.2017 10:37:24

Директорката на Столичната здравноосигурителна каса вече е клиент на прокуратурата заради... Днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура (СГП) привлече в качеството на обвиняема Биляна Пенева- Стоянова - Директор на Столичната здравноосигурителна каса (СЗОК) за три случая, в които е упражнила принуда спрямо служители на Здравноосигурителната каса -престъпления по чл. 143, ал. 1 от НК. Тя е обвинена за това, че на 15.05.2016 г. в гр. София, като директор на СЗОК е принудила свой служител по повод изпълнение на службата си да извърши нещо противно на волята му , а именно да завиши или отнеме броя на точките на определени индикатори и по този начин да се завиши бройката на леглата на лечебното заведение. Като е злоупотребила с властта си Стоянова е заповядала на служителя да изготви нов протокол, като лично е диктувала точките по съответните индикатори и е казала, че така трябва да се изготви протокола и не му е дала възможност да отрази в протокола резултатите от извършена преди това от него проверка, отразяващи действителното положение в Университетска МБАЛ „СОФИЯМЕД“ ООД;

риторинчо 04.08.2017 11:11:10

А дали само тази директорка е злоупотребила с власт при изготвянето на тези апокрифни протоколи?! Апропо, според изискванията, тези протоколи с индикаторите се изготвят от комисия с представители на съответната РЗОК и на съответната регионална здравна инспекция! Та, освен принуда, май има и друго нарушение, ако не и престъпление?!

Патриот-майтапчия 03.08.2017 21:02:56

Предлагам да се въведат изходни визи за всички лекари под 55 години. За тези, които са останали - безплатен паник бутон, безплатна бронежилетка, безплатни курсове по самоотбрана, безплатна радиостанцийка (без батерии, разбира се!), безплатно календарче от мотелчето със 160 легла до границата и безплатна разходка покрай Оградата...Искрено Ваш: ДалаВери СемьонOFF

Гост 03.08.2017 19:00:29

Плеядата политически селтаци, които 17 години се менкат начело на държавата, няма файда от демонополизация на НЗОК. Сега им е най-удобно да крадат и то по две направления - първото и основно е лекарския труд, а второто е кражбата на здравните вноски, колкото и смешни да са те. Само се замислете несретниците на Баця, на комунягите, на Пешко и Далаверко Симеонов да са на свободния пазар, а не да спят по бюрата в касата и МЗ. Няма как да се случи!

Dr_Doolittle 03.08.2017 16:53:00

По-скоро вярвайте в прераждането отколкото на кабинетът на Баце Тиквата . Тези ще си крепят комунизма в здравеопазване до пълната победа на мрака и червеите. С отмирането на нашето поколение лекари-последното с ненормалници буквално ненормалници ходещи да преглеждат пролетарската паплач за 5-6лева дневно СИ ОТИВА ЗДРАВНОТО ДЕЛО ТАКОВА КАКВОТО ГО ПОЗНАВАХА другарите авантаджии. Тъпата държава, население,нация и правителство си унищожиха здравеопазването по най-кретенския начин ,като изгониха всички оттук и физически и психически. Няма по-скъпо струващо здравеопазване от безплатното...

Патриот-майтапчия 03.08.2017 20:59:29

Ами да, пациентът е и избирател - той си гласува "ЗА" "безплатното" здравеопазване - такова и ще си получи!

Браво! 03.08.2017 18:50:53

Пролетарска паплач!!!!?????Лекар нарича пациентите паплач?И продължава да се зове лекар?????? Хуманен медик? Повтарям хуманен?Ужас! Абсолютно изродена история! Пациента ли е виновен за законите,правилата, бюрокрацията и ниското заплащане?Такива са законите в БГ.Срамно е,скрий се в ъгъла и замълчи за епитетите,с които си позволяваш да наричаш болните!!!!!

Гост 05.08.2017 22:38:01

Ако не бяха наистина паплач и ценяха лекарския труд щяха да се срамуват за опредленото левче за потребителска такса , а щяха да оставят 5-10 лева за медицинския преглед . Вместо това подхвърлят някакво мръсно левче с чувството ,че са платили труда на лекаря. Дори турци и сирийци не са ми оставяли просто левче само щото са са със същите осигурителни права в България. ЕТО ЗАТОВА ПРОЛЕТАРСКА ПАЛАЧ ДАЖЕ Е МЕКО КАЗАНО.

аз 04.08.2017 10:07:24

Паплач е това,което бленува за безплатно здравеопазване.И смята,че лекарят му е слуга и му е длъжен. Има и свестни хора,които достойно ценят и заплащат лекарския труд. Те се радват на уважението на лекарите и на добро здраве!

дисбалансиран 03.08.2017 14:50:40

да преведа: незаетите практики са незаети поради факта че финансирането е капитационно а неблагоприятните условия не осигуряват парИИИИИ! Парите са най важното нещо за да живееш добре и така няма кой да иде там, защото: Струва пари да си пратиш детето на училище а ако имаш 2 става по страшно. Дайте 10000 евро на лекар в неблагоприятна практика и ще имате лекари. Пари! Това е разковничето на всичко, каквото и да ви говорят става дума за ПАРИ!

БЛС-Въоръжено Крило 03.08.2017 12:02:04

електронен здравен запис e израз на нЕкви чички, които никога не са включвали компютър , камо ли да разбират от бази данни и информационни системи, още по-малко в здравния сектор. А думатапоетапно я разбирайте, като ако може някак си да не раздържавяваме касата пък каквото доде . Какво да кажем за перверзния израз нов модел за заплащане на работещите в системата на здравеопазването . Другарки и другари моделът го има и е работещ германски - 7000-10000 евро средно месечно за лекар. Аааа не може, тук сме комунисти. Ами тогава ЧАО. Ще ги давате на турските и сръбските лекари тези пари като ходите там + разходите за пътуването. Само след 5-6 години.

Гост 03.08.2017 14:17:58

Aми,след 5-6! Само след година-две!

Патриот-майтапчия 03.08.2017 21:00:45

Дано да е по-скоро - до 5-6 месеца!


Всичко за коронавируса
Още новини
Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК
20.07.2024 13:26:02

Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) продължават да пристигат ...

НЗОК да заплаща поставянето на хормонални инжекции ще искат от МЗ
20.07.2024 10:41:21

НЗОК да заплаща поставянето на хормонални инжекции ще искат от МЗ

МЗ ще се ангажира в амбулаторната процедура 33.1 за поставяне на инжекции от квалифициран медицин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...