Петък, 19 Август 2022
17
ноем
 

Депутатите приеха на първо четене бюджета на НЗОК

Четвъртък, 17 Ноември 2016 | 15:08:25 Полина Тодорова


С 98 гласа „за“ парламентът прие на първо четене законопроекта за бюджета на НЗОК за 2017 г. 51 депутати г

С 98 гласа „за“ парламентът прие на първо четене законопроекта за бюджета на НЗОК за 2017 г. 51 депутати гласуваха „против“, а петима се въздържаха. Лично, за да защити рамката на бюджета, в пленарна зала дойде здравният министър в оставка Петър Москов. В началото на заседанието депутатите гласуваха в залата да присъства и директорът на НЗОК д-р Глинка Комитов.

Бюджетът на НЗОК за 2017 г. е в размер на 3, 452 млрд. лева или с 247 милиона повече в сравнение с парите за здраве през тази година. Припомняме, първоначалният проект на бюджета беше редактиран след писмо на вече бившия министър на здравеопазването Петър Москов, изпратено до Надзорния съвет на НЗОК, и в него залегнаха повече средства за доболничната помощ, като общата сума за ПИМП, СИМП и медико-диагностичната дейност се увеличи с 37 милиона в сравнение с тази година. Въпреки това от Българския лекарски съюз настояха за 22 млн. допълнителни средства за извънболничната помощ.

Като цяло бюджетът запазва тенденцията най-много средства да са заложени за болнична помощ и лекарства, съответно – 1 457 млрд. и 798 милиона. Резервът на здравния фонд за догодина е в размер на 341 млн. лв., като средствата са с 24,7 млн. лв. повече от предвидените през 2016 година. С 24 милиона повече са парите за дентална помощ, с което се позволява и въвеждането на трета стоматологична дейност за здравноосигурените лица.

„Неприемането на този бюджет ще означава по-малко пари в системата поне през първата половина от следващата година“, предупреди от парламентарната трибуна Москов. Той очерта основните по думите му положителни параметри в бюджетната рамка за догодина, като акцентира най-вече на увеличените средства за доболничната помощ.

„Финансовата рамка на този бюджет е по-добра от миналата година с 250 млн. лева, което е добре. Философията на бюджета, която се предлага от надзора на НЗОК и правителството, е свързана с увеличаването на финансирането на доболничната помощ, на всички разходи за изследвания и консумативи, които вървят с това”, подчерта той.

Москов изтъкна още, че е ликвидиран 25-годишният проблем с направленията за остри случаи в доболничната помощ. „Парите, които касата заложи за бюджета си тази година, са повече, отколкото реалното търсене от пациенти. И някой нарича това хаос?“, попита той. Москов зададе и въпроса коя от големите болници в страната е в по-лошо финансово, кадрово и апаратурно отношение спрямо ноември 2014, когато правителството, което вече е в оставка, встъпи в мандат. Москов призова и „да не се пипа“ размерът на здравноосигурителна вноска и тя да се разделя в различни здравноосигурителни фондове. Според него трябва да се стимулира доброволното здравно застраховане.

„Предвиденият бюджет за 2017 година категорично гарантира финансова стабилност на здравноосигурителната система и възможност за всяко следващо управление, което определи българският народ, да провежда реформи“ – с тези думи председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова защити от пленарна зала предлагания бюджет. Тя също акцентира и на повечето средства, залегнали в извънболничната помощ, и заяви, че те ще дадат възможност за много по-голяма профилактика.

Прекратяване на договори или бухалка

Както и по време на приемането на бюджета в ресорната комисия, така и в пленарна зала основната критика към бюджета от депутатите беше залегналата възможност за прекратяването на договор с лечебно заведение, без да се изчаква становището на съда при евентуално обжалване от страна на болницата.

Според председателя на здравната комисия д-р Даниела Дариткова чрез нея се нарушават и правата на изпълнителите на болнична помощ, както на гражданите, чийто достъп до здравни грижи може да бъде нарушен. Тя предупреди за риска от ограничаване на медицинска помощ в малките населени места, в които имаме недостиг на лечебни заведения. „На изпълнителите на медицинска помощ през годините се налагаха все повече задължения и отговорности, а правата им се ограничаваха, включително и сега с въвеждането на тази хипотеза“, коментира тя и настоя за запазване на сегашната нормативна уредба. „Със законодателните актове би следвало ние да подкрепяме доверието в здравната система, а не да създаваме внушението, че в нея се вършат само престъпления. Там работят изключително добри специалисти, които ежедневно спасяват човешки животи и на които пациентите могат да се доверят“, изтъкна Дариткова.

Силни критики към тази мярка изказа и депутатът от ГЕРБ Семир Абумелих, според когото тя демонстрира безсилието на касата и е своеобразна бухалка за саморазправа с лечебните заведения. Като „бухалка за неудобните“ я определи и Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. Той допълни, че подобна законова промяна отваря вратата и за корупция и рекет в системата. На същото мнение беше и бившият заместник-здравен министър Емил Райнов. „Това е идеалната предпоставка за корупция, идеалната бухалка“, подчерта той. „За мен този параграф е груба грешка – по този начин контролиращият орган издава присъда, което е приоритет единствено и само на съда“, заяви и заместник-председателят на здравната комисия и депутат от АБВ Георги Кючуков.

Лимитите и обемите

Налаганите лимити в болничната помощ бе друга тема, по която предлаганият бюджет на НЗОК понесе силни критики. Според Даниела Дариткова определените лимити и обеми не са съобразени с нуждите на здравноосигурените лица, а с финансовата възможности в бюджета на НЗОК. „Тези лимити се използват като бухалка за лошите болници и като локумче за добрите“, коментира Емил Райнов от БСП. Той зададе и въпроса защо през тази година на някои болници лимитите са били коригирани, а на други не. „Защо след въвеждането на пръстовия автентификатор отново се слагат лимити? Няма никаква логика и оправдание“, коментира и Кючуков. „Това е една чисто административна мярка, а не реформа“, бе мнението и на Джевдет Чакъров от ДПС.

Неплатена дейност, задължения

Неплатената надлимитна дейност на лечебните заведения, която надхвърля 60 млн. лв., както и дълговете на НЗОК към чужди клиники, възлизащи на 190 млн. лв., също беше обект на критики от страна на опозицията в парламента. „Надлимитната дейност е извършена, проверена, фактурирана, но тя не се изплаща – защо?“, попита Емил Райнов. По думите му това перо заедно с натрупаните дългове към болници в чужбина вече оформят сериозна „дупка“ в бюджета на НЗОК за догодина. „Само по тези два параграфа бюджетът е дебалансиран“, отбеляза и Георги Кючуков. Според депутата от ДПС Хасан Адемов редица болници вече водят дела за неплащането на изработената надлимитна дейност и те ще бъдат спечелени. Това от своя страна ще бъде в дълг на всеки следващ здравен министър, предупреди още Адемов и изтъкна, че здравната система е финансово рухнала.

Разпределение на резерва

Залегналата възможност 90% от резерва на касата да се използва за лекарствени продукти и болнична помощ също бе атакувана от депутатите. В тази връзка председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова посочи, че преди окончателното приемане на законопроекта поема ангажимент от името на ГЕРБ тази част в закона да бъде редактирана. „Факт е, че най-високите разходи на НЗОК са именно в тези две направления, но въвеждането на това ограничение би могло да доведе до затрудняване на дейността на касата и невъзможност за финансиране на други дейности“, посочи тя и отбеляза, че липсват ефективни системи за контрол в лекарствената политика.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
GM#T


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Салчев с ангажимент да постави пред Надзора на Касата въпроса с публичността на заседанията му
19.08.2022 17:10:14

Проф. Салчев с ангажимент да постави пред Надзора на Касата въпроса с публичността на заседанията му

НЗОК да публикува информация и предварителен дневен ред за предстоящите заседания на Надзорния съ ...

COVID заболеваемост: Спадът продължава
19.08.2022 16:45:33

COVID заболеваемост: Спадът продължава

248,3‱ е средната за страната 14-дневна заболеваемост от COVID-19 към днешна дата. Това показват ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...