!
Събота, 20 Април 2024
21
март
2
 

Доц. Малина Петкова: Ако искаме да остареем в добро здраве, трябва да полагаме грижи отрано

Вторник, 21 Март 2023 | 17:26:44 Невена Попова
2

Доц. д-р Малина Петкова е специалист по вътрешни болести и ендокринология. Била е ръководител на Диабетен център „Св. Лука“ в столицата, част от кариерата й е преминала в Клиниката по вътрешни болести на УМБАЛ „Св. Анна” и К

Доц. д-р Малина Петкова е специалист по вътрешни болести и ендокринология. Била е ръководител на Диабетен център „Св. Лука“ в столицата, част от кариерата й е преминала в Клиниката по вътрешни болести на УМБАЛ „Св. Анна” и Клиниката по ендокринология към „Александровска“ болница. В момента е част от екипа на УМБАЛ „Лозенец“ и преподавател в Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Днес разговаряме с нея по темата за стареенето и опазването на здравето в годините на третата възраст.

Доц. Петкова, защо днес казваме, че 70-те години на човешкия живот са предишните 50?

Условията на живот на хората се променят благоприятно с всеки изминал ден. Ние живеем живот, който не е само по-дълъг в сравнение с този на дедите ни, но и коренно различен от техния. Напредъкът в медицината се дължи на подобрени диагностични устройства, които позволяват ранно диагностициране на редица заболявания. От друга страна имаме дигитализиране на лечебния процес, напредък в технологиите и образованието, подобрена икономика. Всичко това осигурява благоприятна околна среда, за да остаряваме здрави и да живеем по-дълго.

Как се промени стареенето като биологичен процес и кои са факторите за тази промяна?

Общоприето е, че стареенето е естествен биологичен процес, през който нашият организъм – клетки, тъкани, органи, постепенно забавя и намалява жизнените си функции. Стареенето променя анатомично и функционално организма, засяга психичните функции и намалява приспособяемостта на човека.

Има две теории, които се опитват да обяснят процеса на остаряване. Привържениците на едната смятат, че това е програмиран процес, а другите – че стареенето е съвкупност от различни неблагоприятни събития и следователно бихме могли да го контролираме. Конкретните фактори, които увреждат клетките и техните органели, са многобройни – натрупване на свободни радикали, които се свързват с оксидативен стрес, гликиране на протеини, в резултат на консумацията на въглехидратни храни, нарушена функция на митохондриите – електроцентралите на организма, скъсяване не теломерите на хромозомите.

Има редица хипотези, според които ако човек живее в среда, съответстваща на неговия генетичен код, то процесите на стареене могат да бъдат контролирани. За съжаление, ние живеем в околна среда, която повишава неблагоприятните въздействия върху нас – радиация, токсични продукти, лош хранителен режим.

Каква е ролята на ендокринната система в процесите на остаряването?

Ние не зависим изцяло от нашите гени, както се мислеше доскоро. Да, ние остаряваме в съответствие с нашата генетична програма и стила на живот, който сме избрали, но и защото нашето хормонално ниво намалява. Остаряваме, защото нашата ендокринна система се променя във времето, а не се променя, защото остаряваме. Това може да бъде коригирано с подходящо природно хормонално заместване.

Някои застъпват концепцията за „природното остаряване” т.е. ненамесване в този процес. Интересно е, че при хора с диабет, при които е необходим хормонът инсулин, за да се замести липсващият, никой не се колебае да го приложи. Защо обаче се колебаем да третираме 50-годишен човек, при който е налице свързана с възрастта недостатъчност на естрогени, тестостерон, надбъбречни хормони, прогестерон, мелатонин или тироидни хормони? Трябва ли да лекуваме, само за да предотвратим смъртния изход или трябва да лекуваме, за да осигурим добро качество на живот и превантираме появата на свързаните с възрастта заболявания? В определен смисъл остаряването може да се разглежда като заболяване, което следва да се лекува.

Нашите подобрени разбирания за процеса на стареене и по-специално за ролята на намалените хормонални нива в този процес показват, че поддържането на хормоните на нива, подобни на тези при млади хора, би имало огромно значение. По време на стареенето се наблюдават редица промени като намаляване на хормоналните нива, промени в ефектите на храненето, токсини, но и възможности за детоксикация и протекция - антиоксидативно състояние, контрол на възпалението, стрес

По какво се отличава процесът на стареене при мъжете и при жените?

По време на процеса на стареене хормоналните нива както при мъжете, така и при жените намаляват прогресивно, след като са достигнали своето върхово ниво на 25-годишна възраст.

Ние приемаме промени като намаляване на паметта, на либидото, повишаването на тегло, загубата на коса като част от процеса на остаряване. Тези симптоми обаче много често са проява на скрит хормонален дисбаланс, който лесно може да бъде коригиран с биоидентични хормони. Остарявайки, от особена важност както за жените, така и за мъжете е да достигнат своя хормонален баланс, с оглед предпазване от поява на остеопороза, сърдечносъдови заболявания, промени в паметта. При жените симптомите се появяват по време на ранната менопауза – перименопауза, когато нивата на естрогена и прогестерона започват да намаляват и продължават да намаляват през периода на менопауза. Често пъти симптомите на този дисбаланс са незначителни и могат да започнат около 35-годишна възраст

При мъжете тези промени настъпват по-бавно и постепенно, основно за сметка на намаляването на тестостерона, което води до андропауза или „мъжка менопауза”. За разлика от рязкото намаляване и загуба на естрогени при жените, при мъжете тестостеронът намалява много бавно и това е причина този проблем да не се диагностицира, а неговите прояви да се отнесат към „криза на средната възраст”. Симптомите, които мъжете изпитват, са подобни на тези при жените в менопауза.

Вие сте част от екипа специалисти, разработили профилактичните пакети на болница „Лозенец“. Каква е целта на програмата?

Нашата цел е да се повиши качеството на живота, не само неговата продължителност. Нека си припомним написаното много преди нас, една концепция, която заслужава внимание: „Едно нещо е сигурно – ние остаряваме. И, когато достигаме 90 годишна възраст, си казваме: „Ако знаех, че ще живея толкова, щях да се грижа повече за себе си на по-млада възраст”...

В болница „Лозенец“ започна Програмата „Да остаряваме здрави“ с цел оптимизиране процеса на остаряването чрез хормонално заместване, здравословно хранене, физическа активност и психологическа подкрепа. Предназначена е за жени в перименопаузална и паузална възраст, както и за мъже, които се нуждаят от хормонозаместваща терапия.

За целите на Програмата „Да остаряваме здрави“ са разработени два пакета – основен и разширен. В основния пакет са включени консултации с ендокринолог, дерматолог, психолог и диетолог, а във втория освен консултациите при тези специалисти, са предвидени преглед при акушер-гинеколог, изследване на костната плътност, ехомамография, както и изследвания на хормони.

Програмата „Да остаряваме здрави“ стартира през 2023 г. с еднократен безплатен скрининг за дами чрез попълване на въпросник и консултация от доц. д-р Малина Петкова и преглед при дерматолога д-р Веселина Бельова за определяне състоянието на кожата.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1KpL

Катя Иванова 03.09.2023 14:55:30

Здравейте, къде можем да видим цените на пакетите и са да се запишем за програмата?

Ваня Тетиковса 23.03.2023 21:10:39

Как може да се запишем?


Всичко за коронавируса
Още новини
Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина
20.04.2024 13:36:54

Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина

Правителството на Южна Корея обяви компромис в плановете си за реформа в здравния сектор в опит д ...

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома
20.04.2024 12:44:41

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома

Готова е амбулаторната процедура, по която българските пациенти с дихателни проблеми ще имат дост ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...