!
Вторник, 27 Февруари 2024
27
апр
 

Д-р Семерджиев отчетe като изключително успешен мандата си на служебен министър

Няма да оставим следващото ръководство на Министерството на здравеопазването в безвъздушно пространство

Четвъртък, 27 Април 2017 | 15:08:25 Надежда Ненова


Първото нещо, което е било направено от служебния екип на здравното министерство, е отмяната на пръстовия иденти

Първото нещо, което е било направено от служебния екип на здравното министерство, е отмяната на пръстовия идентификатор в доболничната помощ, каза в отчета си за свършеното от здравното министерство в периода 27 януари – 27 април 2017 г. служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев.

„След това нашето решение беше потвърдено и от ВАС в края на март с отмяната на пръстовия идентификатор и в болничната помощ като незаконосъобразна и нищожна норма, въведена незнайно защо. Видяхме с нашите колеги от НЗОК, че пръстовата автентификация не е постигнала никакъв контролен ефект нито по отношение на свръхоспитализацията, нито по отношение на икономиите на средства. Напротив, с абсолютна сигурност сега мога да кажа, че в болничния сектор за 2016 г. има преразход в размер на 270 млн. лв. в сравнение с 2015 г. Успоредно с това се видя, че държавните и общински лечебни заведения имат дългове от 509 млн. лв., от които 150 млн. са просрочени и неразплатени“, каза д-р Семерджиев.

Той подчерта, че екипът му е налял над 70 млн. лв. в МЗ за ключови проекти. „В началото на март сключихме договор за доизграждане на здравната информационна система, като са направени постъпки към електронна идентификация в рамките на системата на ЕС. Договорът е със срок до 28 декември 2018 г. и за него са предвидени 12 млн. лева. Актуализирахме и проект за електронно здравеопазване и пътна карта към него. Тези два проекта дават отговор на въпроса какво става след пръстовата автентификация. Ние говорихме за електронна здравна карта, но постигнахме нещо много повече. Постигнахме електронна идентификация в рамките на европейската стратегия. Този идентификатор ще бъде заложен в личната карта, ще свързва всеки гражданин със здравния портал, който ще се изгради по тази програма. В него ще бъдат включени електронното досие, електронното направление, електронната рецепта. В него ще бъдат включени и 21 регистъра на заболявания. Така че няма да изпаднем в никакъв луфт“, поясни той.

Допълнително е сключен договор по ОП „Околна среда“ за 10 млн. лева, чрез който на десет РЗИ и Националния център по радиобиология и радиационна защита ще бъде доставена модерна техника за оценка на качеството на водата. 

„Третият ни приоритет беше във връзка с кризата от последните няколко години с ваксините. Обявихме, че ще направим рамкови договаряния за три години напред, тъй като производителите се нуждаят от 24 до 36 месеца, за да произведат нужните количества. Постигнахме го. Променихме имунизационния календар и наредба 15, осигурихме възможността за тригодишни рамкови споразумения. На проведения обаче търг, който беше обявен в последните дни на предишното ръководство на МЗ, се явиха и сключихме договори само за Пентаксим и Хексацима. За Тетраксим се наложи да обявим нова обществена поръчка, тъй като не се появиха референти, заради липсата на осигурен финансов ресурс. За 2016 г. са похарчени около 45 млн. лева за ваксини, а планирани за 2017 г. бяха само 24 млн. лв. Така фирмите се чувстват несигурни, когато трябва да сключват договори, за които не са осигурени финансови средства. Ето защо правителството отпусна допълнително 20 млн. лева“, съобщи д-р Семерджиев.

Служебното министерство е направило анализ на състоянието на лечебните заведения за 6-годишен период от време по над 27 показателя, информира още министърът. На база на общата задлъжнялост на болниците и размера на просрочените задължения са били изискани оздравителни планове от директорите на лечебните заведения, като на места се е наложила смяната им. Д-р Семерджиев заяви, че за първи път в последния месец спешната болница „Пирогов” не е генерирала дълг, който в предишния период всеки месец е бил между 500 и 700 000 лв., а е постигнала баланс между приходите и разходите. Успешни са били смените на изпълнителните директори и на „Св. Иван Рилски”, Майчин дом и рехабилитационната болница. „Това показа, че в системата може да се работи ефективно, да има финансова дисциплина, а медицинските показатели да се изпълняват“, каза д-р Семерджиев.

С решение на Министерски съвет болниците с държавно и общинско участие в капитала са били освободени от плащане на дивидент към държавата и са били предприети мерки за стабилизиране на управлението на лечебни заведения – търговски дружества, включително и чрез кадрово укрепване, отчете още министърът. „Също така препоръчваме на следващия екип на МЗ да освободи тези болници от отчисления към държавния бюджет. С това ги превръщаме в абсолютно нон-профит организации – дори да има положителен финансов резултат една болница, той не се централизира към собственика, а средствата остават в болницата за инвестиционни разходи и за медицинска помощ. Ние ще предложим в Закона за лечебните заведения поредица от такива мерки“, каза още д-р Семерджиев.

"Няма да оставим следващото ръководство на Министерството на здравеопазването в безвъздушно пространство. Ще позволим следващият екип да има "летящ старт", тъй като сме  подготвили няколко нормативни промени. Това са например 15 стандарта, които бяха отменени от ВАС, няколко наредби и няколко проекта на закони, които биха помогнали дейността на следващото ръководство. Това са промени в Закона за здравното осигуряване, за лечебните заведения и за здравето. В Закона за здравето промените ще позволят завършването на някои регистри, свързани с йонизиращите лъчения, раковия регистър, диабетния регистър, регистъра на редките заболявания. Промените в Закона за здравното осигуряване пък целят ясно дефиниране правната природа на договорите, които НЗОК сключва с изпълнителите на медицинска помощ", посочи още министърът.

Д-р Семерджиев коментира и назначението на председателя на Надзорния съвет на НЗОК Михаил Христов като директор и на ИА „Медицински одит“. „Така върнахме контрола върху процесите не само по линия на лечебното здравеопазване, но и по линия на НЗОК. ИАМО има пълните права да контролира както лечебните заведения, така и НЗОК. През 2002 г. контролната дейност беше извадена от здравната каса, сега я върнахме, макар и по един чисто функционален принцип“, каза той.

Сред останалите успехи на министерството са съвместните проверки с ИАЛ, ИАМО и МЗ, след които оплакванията за липсващи лекарства, сред които инсулин и антиепилептични медикаменти, са намалели със 70%. След двегодишно прекъсване са били възстановени и програмите за контрол и превенция на ХИВ и туберкулоза, отчете още служебният здравен министър.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7xnh


Всичко за коронавируса
Още новини
БАТЕЛ: Всички получени инсулини се разпределят своевременно в аптеките
26.02.2024 17:38:38

БАТЕЛ: Всички получени инсулини се разпределят своевременно в аптеките

„Ние от БАТЕЛ, които представляваме водещите напълно интегрирани доставчици на здравни услу ...

Д-р Димитър Димитров с шанс да оглави МБАЛ Благоевград
26.02.2024 17:19:06

Д-р Димитър Димитров с шанс да оглави МБАЛ Благоевград

Хирургът д-р Димитър Димитров, който бе спряган за изпълняващ длъжността директор на МБАЛ – ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...