!
Събота, 18 Май 2024
22
юни
8
 

НСЧБ с предложения за промени в три закона

Д-р Стойчо Кацаров: Лимитите са демонстрация на административен мързел

Финансовите ограничения трябва да бъдат премахнати, смятат от сдружението

Четвъртък, 22 Юни 2017 | 14:21:53 Полина Тодорова
8

Наложените лимити на лечебните заведения трябва да бъдат премахнати, защото по никакъв начин не са решили съществуващите проблеми в системата на здравеопазването. Те демонстрират и липсата на административен капацитет. В това бяха категорични

Наложените лимити на лечебните заведения трябва да бъдат премахнати, защото по никакъв начин не са решили съществуващите проблеми в системата на здравеопазването. Те демонстрират и липсата на административен капацитет. В това бяха категорични представители на Националното сдружение на частните болници и Центъра за защита правата в здравеопазването, които са изготвили серия законодателни промени, свързани със съществуващите проблеми в сектора. Предлаганите от тях изменения касаят Закона за здравното осигуряване, за лечебните заведения и този за публичните финанси и вече са представени на вниманието на председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова.

„Лимитите съществуват от две години и с тях не се решава нищо, напротив“, заяви председателят на УС на НСЧБ д-р Николай Болтаджиев. По думите му те са част от налаганите рестрикции в системата, които по никакъв начин не подобряват състоянието на сектора. Ето защо от НСЧБ и ЦЗПЗ настояват те да отпаднат и спешно да се възстанови принципът средствата за лечение да следват пациента, се посочва в позицията на сдружението, в която се отбелязва още, че само честната конкуренция може да послужи за база за информиран избор на пациентите.

Според председателя на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров налаганите лимити са демонстрация на „административен мързел“ и липса на компетентност да се разработят правила, така че да не се налага да има лимитиране на дейността. „Най-лесно е да ограничиш разходите и да разпределиш на порции. Това е най-мързеливият и най-лошият вариант, който влошава качеството на медицинската услуга и убива конкуренцията“, коментира той. „Тези лимити са изключително неизгодни не само за болниците, но и за пациентите, защото отнемат правото им на избор къде да се лекуват и трябва да вървят след парите, които чиновникът е определил. Те са винаги несправедливи“, категоричен бе д-р Кацаров. Според него новият модел на финансиране на болниците също няма да реши проблемите, защото ще има ощетени лечебни заведения. Ето защо трябва да се изработят нови правила, за които от ЦЗПЗ предложиха активната си помощ. „Казано на езика на сексолога,  ако е налице такава управленска импотентност, ние сме готови да бъдем вашата виагра“, пошегува се д-р Стойчо Кацаров.

Друго искане на двете организации е свързано с медицинските стандарти, които според тях в много случаи създават административни препятствия без медицинска необходимост, не водят до по-високо качество, а същевременно оскъпяват ненужно медицинската помощ. От там са готови да предоставят своя експертен капацитет за разработването на реални стандарти за качество на диагностичните и лечебни дейности, които да описват процесите и да бъдат приети с максимално широко съгласие във възможно най-кратки срокове.

От НСЧБ настояват и за ревизия на категориите лица, осигурявани за сметка на държавния бюджет, като според тях по този регламент трябва да бъдат осигурявани само децата до 18-годишна възраст на база среден осигурителен доход и пенсионерите на база размер на получаваната пенсия. В тази връзка Красимир Грудев, който е член на УС на Националното сдружение на частните болници, изтъкна, че липсва точна информация за броя на държавните служители, поради което никой не може да каже с точност какви средства отделя държавата за тяхното осигуряване.

Сред другите предложения е още създаване на лични осигурителни сметки за всяко здравноосигурено лице, които да дават информация за внесените осигурителни вноски и сумата на платените от НЗОК медицински услуги. „Ние искаме да има разбивка за всички лица, за да може да се види колко точно внася държавата за всеки един, включително децата и пенсионерите“, разясни д-р Болтаджиев, като зададе въпроса с какво един прокурор е по-различен от един учител и защо той трябва да бъде осигуряван за сметка на държавата.

От двете организации се обявиха и за изваждане на бюджета на НЗОК от консолидирания държавен бюджет, като според тях това ще доведе до събирането на допълнителни средства за здравно осигуряване, без това да влияе на общите държавни разходи.

Друго искане е свързано с премахване на нормативните ограничения пред инвестициите. По своята същност Националната здравна карта следва да предоставя необходимата информация, като не възпрепятства разкриването на нови лечебни заведения и дейности. Съгласуването на инвестиционни намерения би следвало да е с уведомителен, а не с рестриктивен характер, се отбелязва в позицията на НСЧБ. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wjgL

Логик 24.06.2017 20:42:30

Не знам защо Стойчо се мисли за някакъв капацитет. Нищо смислено не предлага. Преди години когато беше депутат обикаляше с един лаптоп из министерствата да внася закон за преминаване към свободен софтуер. Няма лошо, само дето това си беше една фикция, която просто практически нямаше как да се случи. Защото ако се беше случила щеше да стане тотален хаос и различните служители изобщо нямаше как да си четат документите. Сега е същото празни приказки за да си оправдае съществуването.

Ерос 23.06.2017 14:26:09

Лимитите са функция на бюджет, наличието или не на болест на други фактори. Двете неща заедно в една сисгтема са несъвместими.

БЛС-Въоръжено Крило 23.06.2017 13:31:09

Щом здравните вноски са лимитирана сума няма как да няма лимити на ползване на това здравеопазване. Иначе прилича на обещанията за светлото комунистическо бъдеще на всеки според потребностите. Пита се не защо има лимити , а защо няма доплащане след като всички медицински дейности са напълно незаплатени от НЗОК или частично заплатени . Ако една медицинска дейност струва 100 единици ,а НЗОК заплаща 43 единици, пациентът следва да заплати остатъкът от 57 единици. И ето така няма да има значение колко е лимитът на проклетата касичка. Писна ми от болшевишките икономически експерименти за неща , които работят от 100 години в цивилизована Европа

Д-р Хаус 23.06.2017 11:59:45

Защо никой не говори за лимитите в доболничната помощ?На един пациент се полага по 1 направление за специалист годишно и по 10лв за изследвания!Лечението в доболничната помощ е в пъти по-евтино от болниците,но далаверата е там,затова се разкриват постоянно нови пет звездни болници без специалисти,които реално да работят там!

Elf 23.06.2017 10:29:16

Limitite gi vavede Petroff.Zashto oste ne e izritan i osaden,ostava komunisticheska zagadka.

Dr 22.06.2017 16:32:31

" Реформи ", които показват пълната инсуфициентност и умствен потенциал на управлението. Медиите ни убеждават в противното, какви големи специалисти са новоизбраните министри. Не знам дали си вярват самите те като останат сами със себе си. Липсва енергия за промяна. Мишките са завзели властта.

БЛС-Въоръжено Крило 23.06.2017 09:54:54

Баце винаги избира мишки за министри за да не се състоят никакви реформи свързани с финансиране на здравеопазване вместо асфалт

Гост 22.06.2017 15:54:32

Поздравления! Това са изключително разумни идеи, които биха могли рязко да подобрят здравната система.


Всичко за коронавируса
Още новини
Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив
18.05.2024 11:45:28

Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив

При огромен интерес преминаха безплатните прегледи на сърцето, организирани от УМБАЛ “Свети ...

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ
18.05.2024 10:59:29

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри два теста за самостоятелна употреба ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...