Петък, 29 Септември 2023
01
септ
9
 

С дебат за проблемите в системата бе открит новият политически сезон

Едва 60 лекари със специалност спешна медицина у нас

Ние сме единствената страна, която чака евросредства, за да си купи линейки, упрекна опозицията

Петък, 01 Септември 2017 | 13:19:33 Полина Тодорова
9

Едва 60 са лекарите със специалност спешна медицина у нас. Това съобщи от парламентарната трибуна здравният министър проф. Николай Петров, който отговори на въпроси, свързани с изпълнението на проектите в Спешната помощ, както и цялостната стратегия за

Едва 60 са лекарите със специалност спешна медицина у нас. Това съобщи от парламентарната трибуна здравният министър проф. Николай Петров, който отговори на въпроси, свързани с изпълнението на проектите в Спешната помощ, както и цялостната стратегия за развитието на сектора. С дебата за Спешната помощ бе открит и новият политически сезон за народните представители. Фокусът на разискванията бяха двата основни проекта, касаещи Спешната помощ, а именно проектът за модернизация на системата, както и този за обучението на спешните медици „ПУЛСС“ 2, които според опозицията са пред провал поради системни грешки.

Пред депутатите здравният министър представи своеобразен доклад за състоянието на системата на Спешна помощ. От него стана ясно, че кадрите в нея са общо 7113. От тях лекарите са 1551, а медицинските сестри и фелдшери са 2605. Близо 50% от спешните медици са на възраст между 35 и 55 години, докато при медицинските сестри този процент е 65,5. От данните на здравния министър се изясни, че броят на медиците със специалност спешна медицина у нас е едва 60.

Броят на повикванията през последните години бележи лек спад, отчете още проф. Петров и уточни – през 2014 г. те са били 759 000, докато през 2016 г. – 752 000.

Той предостави данни и за един от наболелите проблеми в системата, свързан с автопарка на спешната помощ. От него стана ясно, че през 2007 г. са закупени 157 линейки, през 2008 – 108, през 2009 – 162, докато през 2014 и 2015 г. по думите му има рязък спад и новите коли са по 56 годишно. Всичко това според здравния министър говори за нуждата от промяна в системата по отношение на базата, оборудването, организацията и квалификацията на кадрите в нея.

Той отговори и на въпросите, поставени от депутата от опозицията Илиян Тимчев, според когото двата проекта за Спешната помощ са пред провал. В отговор проф. Петров предостави детайлна информация за извършеното по тях. Стана ясно, че по проекта за модернизация на спешната помощ, който е на стойност 163,5 млн. лв., вече 200 обекта са изчистени документално. Проблеми обаче има в осем, като те са свързани главно с прехвърлянето на собствеността. Първият етап от работата на консултанта е финализиран и предстои вторият, за който здравният министър изрази очакване да приключи в рамките на настоящия месец. Здравният министър обясни, че част от забавянето по проекта се дължи на завишените изисквания, заложени в стандарта за Спешна помощ, който беше спрян от ВАС. Подаването на цялостното проектно предложение е предвидено в срок до 15-ти декември 2017 г.

Що се касае до проекта за квалификация на спешните медици „ПУЛСС“ 2 на стойност 7 млн. лева, стана ясно, че сградата на центъра за обучение ще се помещава в Националния център по опазване на общественото здраве и анализи. Конкурсът за избор на директор изтича на 4-ти септември, обясни проф. Петров. Предстои анализ на нуждата от квалификация на кадрите, както в Центровете за спешна медицинска помощ, така и спешните отделения, се разбра още от отчета му. Срокът за изпълнение на проекта за обучение на спешните медици е 31.12.2019 г.

Участие в разискванията взе и депутатът от БСП проф. Георги Михайлов, който посочи, че спешната система е част от националната сигурност и засяга „най-ранимата“ част от обществото. Той изтъкна, че само за последните 10 години спешната помощ в целия свят е нараснала с 36%. Според него има сериозен дисбаланс по отношение на спешната помощ в страната. Поради тази причина той е на мнение, че визията за стратегията за развитие на Спешната помощ и у нас може да претърпи развитие и преразглеждане.

Колегата му от левицата д-р Георги Йорданов заяви, че вече четвърта година липсва яснота дали ще успеем да усвоим европейските средства за модернизация на Спешната помощ. „Ние сме може би единствената страна, която разчита на европейски средства, за да си закупи линейки“, отбеляза той. Според Йорданов е нужна промяна на методиката на финансиране на спешните приемни отделения. Защо спешните приемни отделения се превръщат в портал за прегледи и лечение на здравнонеосигурени лица, попита още той, като отбеляза, че между 15 и 20% от гражданите на страната ползват спешните отделения ненормирано. „Това е една от причините лечебните заведения да бъдат във влошено финансово състояние“, категоричен бе той. Д-р Йорданов повдигна и въпроса за финансирането на спешните отделения в общинските болници.

Спешната система е част от системата за националната сигурност, но и важна част от функционирането на здравната система, заяви от своя страна зам.-председателят на парламента и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер. По думите й тя е буквално „прегряла“, а една от причините е, че запълва луфтове и празноти от други звена на цялостната система на здравеопазването. Тя посочи, че очакванията на работещите в системата не са свързани само със заплащане и оборудване, но и с мотивация и спокойна среда.

В края на разискванията депутатите гласуваха в срок до 30-ти октомври 2017 г. здравният министър да предостави пред парламентарната здравна комисия информация за извършената дейност по проектите, касаещи Спешната помощ. Първоначално депутатите от левицата бяха предложили той да има срокове, в които да представи стратегия за развитие на Спешната помощ, както и наредбата за медицинския стандарт за Спешна помощ. Народните представители обаче гласуваха текста на решение с редакцията на председателя на здравната комисия д-р Даниела Дариткова, която припомни, че стратегията за развитие на Спешната помощ вече е факт и приета от Народното събрание през 2015 г. „Освен това всяка година съгласно Закона за здравето получаваме отчет за напредъка на Националната здравна стратегия“, обясни тя. Що се касае до искането за наредбата за стандарта, д-р Дариткова припомни, че проектът за наредбата за стандарта е бил публикуван за обществено обсъждане и отбеляза, че срокът за предложения за промени по него е изтекъл вчера.

Дариткова призова за  надпартиен консенсус и диалог по проектите за спешната система.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xZvk

анонимен 07.09.2017 15:47:33

Пропуските в системата на здравеопазването се запълват успешно от системата на Спешна помощ ,чрез всеотдаен труд и лишения от страна на всички работещи-лекари , фелдшери , медицински сестри . Дарената свобода на гражданите ,чрез всеотдайния труд , положен от служещите в ЦСМП , способства за изпълнението на задачите на здравеопазването , насочени към отделния човек от обществото.

Суджук Партия 03.09.2017 14:15:32

„Моят баща стоеше на този стол. Лазар стреляше от пейката в седнало положение нагоре. Ударната рана на баща ми е от ляво. Под мишницата е улучен, тъй като той обичаше да стои със скръстени ръце. Детето си играеше. Пистолетът до последно беше у Лазар Влайков. И последният изстрел пак е бил от него. Баща ми направи две крачки и се строполяса. Държеше се и викаше към Лазар: "Защо го направи? Защо ме рани?”, разказа за „Събуди се” Деница Тонкева.

Гост 02.09.2017 16:14:54

Катастрофата е пълна!Проблемът не е апаратурата и линейките-преди 25 години ходехме на адреси с шкодички и уазки.Сега НЯМА ЛЕКАРИ!За без пари толкоз... Много добре го разбират тези мушмуроци на власт,но сега не им оттърва да го признаят! Браво на всички политици за последните 30 години-затрихте здравеопазването!

Гост 01.09.2017 22:04:30

Тоя пак се изказА

Патриот-майтапчия 01.09.2017 22:02:21

Е няма страшно де! В замяна на това има поне 6 000 опитни "плеймейтки" - коя от коя по "перспективни" и луксозни, да наследят в занаята сегащите промоцирани ежедневно луксозни курви по медиите!

Гост 01.09.2017 17:00:09

Реално от 1996г. когато беше първият прием по специалността спешна медицина , тази специалност придобиха 1460 лекари , но останаха 60 работещи в системата. останалите напуснаха страната станаха интензивисти , кардиолози , фармацевтични представители .Системата унищожи специалността ни , която в момента се развива в цял свят и е една най- добре заплатените .Но у нас системата ни унищожи , на година взимат специалност по 4-5 човека и горе долу по толкова се зачисляват!

Гост 01.09.2017 14:06:24

Преминали болни през спешните отделения, които не са хоспитализирани в същото лечебно заведение, са 704 319 при целева стойност 668 150 и бележи нарастване в сравнение с изпълнението за 2015 г. Извършените консултации от лечебни заведения за болнична помощ, които нямат разкрити спешни отделения, по искане на екипите на ФСМП са 39 506, като продължава тенденцията на тяхното нарастване спрямо 2015 г. Описание на факторите и причините, оказали

Иван 06.09.2017 09:28:28

В Свищов спешните медици са го обърнали на търговийка - срещу 30лв. карат пациентите в болницата в Бяла. Докарват си още една прилична сума, така че не ги жалете! А беленската болница просперира, понеже шефът на русенската каса е в роднински връзки с мениджъра на Бяла. Затварят си очите за куп нарушения, а НЗОК спи ли?

Гост 01.09.2017 14:05:25

През 2016 г. в рамките на програмата са осъществени дейности по диагностика и лечение на спешни състояния, като приетите повиквания са 752 849, което се дължи в голяма степен на по-добрата информираност на пациентите за кои състояния следва да търсят спешна помощ. Изпълнените повиквания от екипите на Центровете за спешна медицинска помощ са 732 342 или 97,2 % от приетите повиквания, като процентното съотношение се запазва спрямо 2015 г. Извършените амбулаторни прегледи през 2016 г. са 580 736, при целевата стойност за годината – 600 000 при запазено съотношение с приетите повиквания в сравнение с 2015 г.


Всичко за коронавируса
Още новини
Окончателно: Частните болници няма да правят обществени поръчки за лекарства
29.09.2023 19:28:45

Окончателно: Частните болници няма да правят обществени поръчки за лекарства

Частните болници няма да правят обществени поръчки за лекарствени продукти. Това прие днес с абсо ...

Създадоха Асоциация на производителите и вносителите на медицински изделия
29.09.2023 17:18:35

Създадоха Асоциация на производителите и вносителите на медицински изделия

Днес официално беше представена МедТех България – Асоциация на производителите и доставчици ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...