!
Сряда, 21 Февруари 2024
27
септ
6
 

Екипите на „Александровска“ без пропуски в лечението на пациента Спас Добрев

Сряда, 27 Септември 2017 | 16:00:37
6

Дежурните екипи на УМБАЛ „Александровска” са изпълнили своите задължения - това е основният извод от извършената проверка по случая с починалия пациент Спас Добрев. От лечебното заведение разпространиха информация за резултатите от нея.

Дежурните екипи на УМБАЛ „Александровска” са изпълнили своите задължения - това е основният извод от извършената проверка по случая с починалия пациент Спас Добрев. От лечебното заведение разпространиха информация за резултатите от нея.

Според тях в момента на пристигане на линейката на ЦСМП, пациентът е хоспитализиран незабавно, не са установени и пропуски - както по отношение на време, така и по качество на медицинските дейности и лечебно-диагностичния алгоритъм при пациенти в подобни състояния.

Припомняме, проверката в болницата започна след отворено писмо на съпругата на мъжа Евелина Добрева до здравния министър проф. Николай Петров. В писмото си тя разказва, че Спас Добрев е закаран от Спешна помощ в „Пирогов“, но там отказали да го приемат. Впоследствие мъжът е откаран в „Александровска“ болница, където е хоспитализиран. По-късно обаче лекарите съобщават на Евелина Добрева, че съпругът й е починал.

От лечебното заведение посочват, че на 25-ти септември 2017 г., който е първият работен ден след публикуването на писмото на Добрева в медии, със заповед на изпълнителния директор е назначена комисия, която да провери информацията и на база медицинската документация на пациента и да представи доклад за работата на екипите на болницата. В позицията си от УМБАЛ „Александровска“ уточняват, че до момента  са се въздържали от коментари по случая, заради назначената проверка от страна на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, възложена на Изпълнителна агенция „Медицински одит” (ИАМО).

От лечебното заведение дават и подробна хронология на предприетото лечение на пациента.

Спас Добрев е транспортиран до Спешно отделение на болницата чрез Център за спешна медицинска помощ на 16-ти септември  в 18.15 ч. – близо два часа след първоначалното повикване на линейката в дома му. Приет е незабавно в Спешно отделение в крайно тежко увредено общо състояние. Веднага са започнати съответстващи на състоянието му, медицински дейности - оценка на състоянието, ЕКГ, мониториране на артериалното кръвно налягане, кислородна ресусцитация, подаване на кислород с маска; осигурен е венозен път и са започнати вливания на обемозаместващи разтвори, включени са медикаменти за стимулация на сърдечната дейност - катехоламини. По време на провежданите лечебни мероприятия, пациентът изпада в клинична смърт. Незабавно е започната кардиопулмонална ресусцитация (КПР) и е извикан реанимационен екип, допълват от болницата. След 15 минути в резултат на приложената КПР и медикаменти за сърдечна стимулация е възстановена сърдечната му дейност. Това позволява транспортирането му и е осъществена транпортна реанимация, като пациентът е преведен в НАИЛ II към Клиника по анестезиология и интензивно лечение. При превеждането на пациента от Спешно отделение към НАИЛ II той е съпроводен от дежурен анестизиолог-реаниматор, медицинска сестра и двама болногледачи. Впоследствие пациентът постъпва в реанимационното отделение през задния вход на отделението, който е предназначен за спешни пациенти. От болницата уточняват, че този вход е достъпен само за медицински лица и пациенти, както и че през него не се допуска преминаване на цивилни лица заради спецификата на лечебния процес и възможността за внасянето на инфекции.

При постъпването във Второ направление по анестезиология и интензивно лечение мъжът е поставен на апаратна вентилация със 100% подаване на кислород, мониториране на пулсова честота, артериално налягане, пулсова оксиметрия, ЕКГ. Продължено е вливането на обемнозаместващи разтвори и стимулация на сърдечна дейност с катехоламини. В 19.55 часа е осъществена спешна консултация с кардиолог и е направена ехокардиография на място в НАИЛ II. Пациентът е изпаднал отново в клинична смърт - веднага  е започната кардиопулмунална ресусцитация, която е проведена в пълен обем с максимални дози на медикаменти.. но въпреки това  в 20.25 часа е настъпил екзитус леталис.

От лечебното заведение за пореден път изказваха съболезнования на близките на починалия.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#1G6

Гост 28.09.2017 12:48:57

"Пирогов" излиза на протест в защита на уволнените си колеги! Питам журналистическата етика и елементарната справедливост не изискват ли да се чуе и тяхната гледна точка??? Питам "журналистите" СКУНКСОВЕ от Нова, питам и уважаемите журналисти от "Здраве"? "Пирогов" всички го знаете колко наблизо е, защо не пратихте ваш екип да отрази гледната точка и на уволнените лекари? ЗАЩО? Или ШЛИФЕРИТЕ ОТ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ НЕ РАЗРЕШАВАТ? КАКТО ЕДНО ВРЕМЕ!

Гост 27.09.2017 22:13:39

Stom se e izpisal sam, neka se znae ot vsi4ki i dobre 4e dr De4ev go e kazal. Tova ozna4ava da si poemat blizkite otgovornostta za zdraveto mu.

Гост 27.09.2017 22:00:56

Понякога не мога да ги разбера лекарите у нас. Защо изобщо се пречкат и опорочават безсмъртието на българските пациенти? Още, още проверки трябва!

аз 27.09.2017 21:33:18

Дечев го каза- преди два дни се се подписал и самоволно е напуснал болницата! Да си мре у тях!

Гост 27.09.2017 20:36:06

No nikoi ne kazva, zasto ne e varnat bolnia v Iv. Rilski? Te zasto ne sa go prieli obratno, nali e nai blizko?

Гост 27.09.2017 19:11:57

Гледайте циниците от Нова как интерпретират в момента тази новина - отново тенденциозно, субективно, без да дадат възможност на засегнатите медици да изкажат тяхната гледна точка! Типични йезуити.


Всичко за коронавируса
Още новини
Експерти: Да се изработи Национална програма за ХБЗ и заболяването да бъде включено в Здравната стратегия
20.02.2024 17:35:53

Експерти: Да се изработи Национална програма за ХБЗ и заболяването да бъде включено в Здравната стратегия

Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) да бъде включено сред социалнозначимите заболявания в Национ ...

Свързаните с инсулт смъртни случаи от мозъчно кървене ще се увеличат с 8,9% до 2050 г.
20.02.2024 17:18:28

Свързаните с инсулт смъртни случаи от мозъчно кървене ще се увеличат с 8,9% до 2050 г.

Изследователи от Кралския колеж в Лондон прогнозират, че броят на смъртните случаи поради интраце ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...