Събота, 10 Юни 2023
16
май
16
 

Проф. Николай Петров:

За да задържим младите лекари, трябва да сменим регламентите и организацията на работа

Вторник, 16 Май 2017 | 17:50:23 Надежда Ненова
16

Това, което младите лекари изтъкват на първо място като причина да отидат на работа в чужбина, са регламентите и организацията на работа. Това според мен не би струвало пари. Това каза министърът на здравеопазването проф. Николай Петров по време на дис

Това, което младите лекари изтъкват на първо място като причина да отидат на работа в чужбина, са регламентите и организацията на работа. Това според мен не би струвало пари. Това каза министърът на здравеопазването проф. Николай Петров по време на дискусията преди церемонията по награждаването на „Млад медик 2017“. Конкурсът се организира за втора поредна година от БЛС и в. „Стандарт“.

Здравният министър допълни, че ще разчита много на парламента, за да се осъществят нужните промени в тази посока в България. „Ако за други области на обществения живот в България няма консенсус, то за здравеопазването има. Всички политически сили са на едно мнение за приоритети, по които трябва да се работи. Само че тези приоритети не могат да бъдат по силите на един министър. Това може да стане с усилията на пациентските организации, на бизнеса, на младите лекари, да се намери пресечната точка и да се направи план“, допълни проф. Петров.

В съответствие с думите си от предишни години, че успешната формула за качествено здравеопазване е качествено образование, достойно заплащане и кариерно развитие, той пожела на младите лекари на първо място да са здрави и целеустремени. „Да знаете, че кариерно развитие, заплащане се получава с много труд и много четене. Да си намерите добри учители, да държите на тях и да има за какво. И в един момент да имате достатъчно мотиви, за да вземете своето решение – тук или в чужбина. Наясно сте, че кариерното развитие извън България не е лесна работа. Наясно сте, че настоящия кабинет „Борисов“ 3 има ясен приоритет и мерки ще бъдат взети. Ние трябва да заложим на правила и регламенти“, обърна се проф. Петров към младите медици. Той допълни, че предстои и решаването на затрудненията, които младите лекари срещат при специализациите си.

Председателят на парламентарната здравна комисия в 44-то НС д-р Даниела Дариткова също засегна проблемите, свързани с наредбата за специализациите. „Трябва да се намери решение всички медицински специалности да бъдат еднакво презентирани, за да има интерес към тях от младите медици“, каза тя. Д-р Дариткова допълни, че лекарят трябва да е свободен на базата на получените знания и опит да търси най-доброто решение за лечение на пациентите си, без да бъде ограничаван от клинични пътеки или други затруднения.

Българските лекари трябва да могат да остават в България и да прилагат полученото знание, което е на световно ниво, тук. Това беше категоричната позиция на председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев. „БЛС няма да спре да работи в това начинание. Време е да разберем защо над 500 млади специалисти напускат България всяка година и да създадем предпоставки проблемите им да бъдат решени“, каза той.

Подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров от своя страна подчерта, че проблемът с достъпа до специализации може да бъде решен с промени в медицинските стандарти. Така и здравната каса може да разшири обхвата на клиничните пътеки, коментира той.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
p#b%

многознайко 19.05.2017 13:02:37

Дали има друга държава под слънцето, в която така се гаврят със своите лекари? Да си на бюрото по труда след като си преживял следното: обикалял си цяла България, явявал си се на изпит за зачисляване за специалност в Ст. Загора 2003 г., след последвалите безводни години за специализации поради реформата на проф. Гайдарски през 2005 г. си кандидатствал в под. 32 990 в Пловдив, където при налично свободно лейтенантско място ти предлагат сержантско и 5 годишен трудов договор. Приемаш, защото ти е писнало да се скиташ немил-недраг из пътищата на Бг. Работиш като лекар, но получаваш сержантска заплата. Малко по-късно разбираш за конкурс за свободни лейтенантски места в армията и подаваш документи. Отиваш във ВМА, където разбираш, че не си допуснат до участие в конкурса, защото нямаш ниво секретно, а само доверително. След това скалъпват обвинение срещу теб, че си напсувал майора в БМП и завеждат дело №91 А/2006 г. , като без да са ти назначили адвокат те пращат на психиатър за съдебно-мед. психиатрична експертиза, целта на която е да установи дали наистина си псувал. Напускаш от там и започваш работа в МБАЛ Оряхово в неврологично отделение и няколко месеца по-късно принудително те отвеждат в Пловдив с охрана пред очите на колегите ти, като те транспортират първо до Враца, после с автобус, пълен със затворници, някои от които в клетки до централния софийски затвор, където пренощуваш и на другия ден до Пловдив, където се оказва, че този, който е изискал това внезапно се е разболял. След целия този фарс започваш да пишеш писма до министри до главна прокуратура и накрая те осъждат да платиш обезщетение на майора и продължават да те разиграват, за да трупат дивиденти на твой гръб. Е, няма такава държава и няма такова правосъдие. Само да спомена, че по време на транспорта затворниците, с които пътувах ме осведомиха, че никой няма право да започва следствени действия срещу някой /очни ставки и да назначава съд-мед. експертизи/, без да му е назначен адвокат, бил той и служебен.

Али Баба 17.05.2017 13:33:11

Перфектният служител е този, който: 1. работи много, без да задава въпроса кога ще му увеличат заплатата; 2. работи на няколко места, за да стимулира икономиката чрез данъците, удържани от заплатата му; 3. знае поне два чужди езика; 4. вместо въпроса сега мога ли да обядвам, пита има ли още нещо за вършене; 5. самообучава се на принципа проба-грешка, като ползата от делата му винаги е по-голяма от грешките му; 6. не мрънка и хвали шефа с повод и без повод; 7. винаги е на линия, когато има нужда от него, работата е по-важна от личния му живот и семейните му задължения, ако изобщо има друго семейство освен работата си.

Гост 17.05.2017 22:49:56

Тези ти мисли на наемен работник каква връзка имат със статията за ЛЕКАРЯ-представител на СВОБОДНИТЕ ПРОФЕСИИ ?

портокала 17.05.2017 12:12:31

Мда, робството отдавна е отменено като форма на експлоатация, защото някой с повече мозък са стигнали до извода, че нито е продуктивно, нито е качествено. В България обаче то процъфтява - икономическото робство, основано на ниско заплащане, което принуждава народа да работи на по няколко места и да се зомбира. Колкото по-експлоатиран е някой, толкова по-малко време му остава да мисли, и колкото по-малко пари получава, толкова по-добре се манипулира. Но парадокса в цялата тази идиотщина е, че ако стане фал, лекарска грешка от преумора напр., потърпевш е извършителя й, който е кукла на конци, а не манипулатора, който ги дърпа. Той винаги остава ненаказан и в сянка.

ала-бала 17.05.2017 11:54:29

Младите лекари напускат България, защото шефовете на болници са продажници, а са такива, защото са зависими от политическите влияния. В никоя нормална държава не се освобождават собствени кадри, за да се назначават на тяхно място чужденци, при това без опит. В България това е практика и не учудва никого. Еднакво трудно е да започнеш да специализираш и да работиш по специалността си. А е велика глупост и безумие да имаш специалност и да работиш нещо друго, само защото на някой така му отърва. И властимащи разберете, че ние също сме хора като вас и имаме право на личен живот, а не само да бачкаме за без пари, за да ви осигурим кефа.

Гост 17.05.2017 13:54:47

Ако не са продажници,няма да са шефове.

Elf 17.05.2017 10:04:04

Robite na Darjavna sigurnost v opredeleni sektori svarsvat i vseha da gruhtiat na umrelo.Iskat nekoi da im raboti,a te da tejkareat i da prodaljavat da graviat.Zashtoto taka pravili gospodarite im ot Rusia i okupacionnite komunisticheski gubernatori

17.05.2017 08:55:32

Ако искате наистина да не бягат младите лекари, решете два проблема: 1. Достойно заплащане на лексарския труд. 2. Прекратяване на медийната политика по размазване на лекарския авторитет.

Elf 17.05.2017 10:16:09

Emi ,pa ne shtat !!!!

Груйчо 17.05.2017 00:33:28

Егати държавата, в която тия са ни управници. Скоро не сме имали министър с толкова селска мутра.

crocodile 17.05.2017 00:14:48

Nov bardak sus stari k.., pardon chengeta i komuneta ne se pravi! Poglednete gi vsichkite na snimkata! Njakoy ot tjah da ne e bil chenge ili komune?

Гост 16.05.2017 23:56:55

Абе кои са двете кифли на снимката?

16.05.2017 21:57:17

"Над 70 общински апартамента са продадени във Варна на цени, три пъти под пазарните". А вие блъскайте, блъскайте за жълти стотинки!

Гост 16.05.2017 21:19:10

ФАТМАШКА ЛОГИКА- 'трябва да сменим регламентите и организацията на работа' . Явно не е фактът ,че българският лекар е 30 пъти по-ниско заплатен от западняците. Продъжавайте да се правите на ударени -кариерно развитие ала бала, на запад било трудно ,стойте си в кочината за 'много труд и много четене', 'мерки Ще бъдат взети' (абсолютен хит от речника на празнодумците) и т.н и т.н . Явно това ще е лаймотивът на поредните аргати наети да обслужват тиквения бостан. Пфу.....

Още по-разочарован 16.05.2017 20:08:40

Искаж да кажеш гореизброените недоразумения, станали благодарение на заблудената тълпа избиратели "управляващи"

Разочарован 16.05.2017 19:16:16

Явно нищо няма да се промени. Пеят пак старата песен и говорят с общи лафове. Докато не се промени модела на финансиране - всичко ще е палиатив и икономически разумните млади колеги ще продължават да реализират вложените инвестиции в пари, учение, труд и пропуснати ползи в чужбина където има адекватно заплащане на висококфалифицирания им труд. Гореизброените управляващи знаят много добре всичко това, но не им стиска да го артикулират...


Всичко за коронавируса
Още новини
МБАЛ-Силистра с призив за кръводаряване
10.06.2023 12:27:20

МБАЛ-Силистра с призив за кръводаряване

Ръководството на "МБАЛ Силистра" АД отправя призив към жителите на областта за доброволно даряван ...

Великобритания: Ускорено разработват бързи тестове за полово-предавани инфекции
10.06.2023 11:32:12

Великобритания: Ускорено разработват бързи тестове за полово-предавани инфекции

Британската лаборатория Linear Diagnostics, свързана с Университета в Бирмингам получи финансиран ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...