Петък, 12 Август 2022
26
септ
 

За първи път у нас се провежда Европейската седмица на биотехнологиите

Вторник, 26 Септември 2017 | 14:41:49 Надежда Ненова


Европейската седмица на биотехнологиите се провежда за пети път, но за първи път ще бъде отбелязана и в България, стана ясно на пресконференция днес. От 2013 г. биотехнологиите се почитат със специална седмица, посветена на тях, в чест на откриването п

Европейската седмица на биотехнологиите се провежда за пети път, но за първи път ще бъде отбелязана и в България, стана ясно на пресконференция днес. От 2013 г. биотехнологиите се почитат със специална седмица, посветена на тях, в чест на откриването през 1953 г. на ДНК молекулата.

„Откритие, което постави началото на нова ера за медицината, за познанията за живота и биологията на човека и живите организми. Променя изцяло хода на науката и разбирането за света, в който живеем. Това откритие беше последвано от още сериозни открития в областта на биологията, генетиката и биотехнологиите. Човечеството познава биотехнологиите, макар и неосъзнато, от хилядолетия. Такива продукти са бирата, хляба, всички ферметативни процеси, които водят до подобни продукти, са плод на биотехнологиите. Откритията обаче от 1953 г. насам биотехнологиите в медицината добиха съвсем различен смисъл“, каза д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на AMGEN България и съорганизатор на инициативата в партньорството с УМБАЛ „Александровска“.

По думите на д-р Чемишанска фокусът на тази седмица ще бъде насочен и към най-малките. От 26 до 29 септември в Детски научен център „Музейко“ ще бъдат организирани научни работилници „Клетката“ и „ДНК“, а на 1 и 2 октомври се предвиждат представления на приказката „Добрият цар Имунитет“.

„Това е едно изключително важно събитие, чрез което ние можем да покажем, че има хора, работещи в едно бързоразвиващо се, научно приложно направление, което се обединява с думата биотехнологии. От една страна с помощта на развитието на биотехнологичните процеси медицината успя да навлезе на молекулно и генетично ниво и да разбере по-добре механизмите на различни заболявания и процеси. От друга страна това пък позволява и откриването на нови заболявания, за които досега не сме подозирали и да намери по-правилното, по-индивидуалното терапевтично въздействие“, каза проф. д-р Елисавета Наумова, началник на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки към УМБАЛ „Александровска“.

„В нашите лаборатории можете да видите на живо процесите, които са свързани с фармакогенетиката, с контрола на лекарствата, с ДНК-технологиите, за намиране на най-подходящ донор, банка за стволови клетки, които се съхраняват за по-нататъшна клетъчна терапия, за диагностика на имунодефицити или онкологични заболявания“, каза още проф. Наумова.

В клиниката по Клинична имунология се извършва диагностично-лечебна дейност съгласно медицински стандарт "Клинична имунология" в областта на имунологията, нефрологията, педиатрията, кардиологията, ревматологията, хематологията, трансплантологията, инфекциозните болести, имунните дефицити и други. Извършва се имунологична подготовка на донори и реципиенти за трансплантация на органи, тъкани и клетки и мониториране на трансплантирани пациенти.

Клинична лаборатория и клинична фармакология, която включва и клиниката по Клинична имунология, е структура към УМБАЛ ”Александровска”, която извършва рутинни и високоспециализирани изследвания, и фармакотерапевтични консултации за пациенти от цялата страна. Тя е основна база на Катедрата по клинична лаборатория и клинична имунология, и главен център за обучение на лабораторни специалисти и студенти по медицина и фармация.

Структурата разполага с модерна, уникална апаратура, с помощта на която осигурява надеждна  информация за ранна диагноза, контрол на динамиката на болестния процес и ефекта на лечението, управление на лекарствената терапия, ефективна профилактика, както и на оценка на степента на възстановяване на здравето и трудоспособността.

В структурата се извършват тестове при вероятни носители на гени, водещи до рак на матката, на гърдата и на простатата. Има възможност и за диагностициране на пациенти с т.нар. моногенни заболявания. „Това са редки заболявания, които се причиняват от промяна или мутация в един единствен ген за разлика от полигенните заболявания. В момента, ако си представим, че около 20 000 гена кодират белтъците и отговарят за болестите или здравето при човека, тези моногенни заболявания наброяват 1600 вида. Тук се включват различни епилепсии, мускулни атрофии, невропатии, таласемия, различни заболявания на кръвта, включително и различни имунодефицити. За да се постави точна диагноза и за пренаталната диагностика са необходими клиничните изследвания с новите методи на изследвания. С една единствена кръвна проба може да бъдат изследвани над 5000 гени. Повечето от дефектните гени може да бъдат заменени с трансплантация на стволови клетки“, каза доц. Снежина Михайлова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cLw%


Всичко за коронавируса
Още новини
БЛС награди със статуетка за заслуги д-р Янка Младенова по повод 100-годишния й юбилей
12.08.2022 17:18:33

БЛС награди със статуетка за заслуги д-р Янка Младенова по повод 100-годишния й юбилей

Шуменската педиатърка д-р Янка Младенова получи от БЛС специално изработена статуетка за заслуги ...

Лекари в МБАЛ-Шумен ремонтират сами интензивен сектор
12.08.2022 16:59:35

Лекари в МБАЛ-Шумен ремонтират сами интензивен сектор

Нов интензивен сектор подготвят в Първо вътрешно отделение на МБАЛ-Шумен, съобщи завеждащият на о ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...