!
Сряда, 17 Април 2024
28
септ
37
 

Здравният министър подкрепи уволненията в "Пирогов“

Болниците със задължение да транспортират спешни пациенти, ако не могат да помогнат

Четвъртък, 28 Септември 2017 | 15:44:04
37

Здравният министър проф. Николай Петров подкрепи действията на ръководството на "Пирогов" и решението

Здравният министър проф. Николай Петров подкрепи действията на ръководството на "Пирогов" и решението за уволнение на целия дежурен екип в спешния кабинет 126 заради факта, че не са приели пациент в тежко състояние, който впоследствие почина в друго лечебно заведение. Това стана ясно при посещението му във Враца.

Проф. Петров съобщи още, цитиран от bTV, че заповедта според която спешният пациент се води в най-близкото лечебно заведение ще бъде актуализирана. От думите му се разбра и че ще има промени, касаещи транспортирането на пациенти в тежко състояние. „В лечебното заведение пациентът остава и ако той не е профилен, ще трябва лечебното заведение да има грижата да го предислоцира към друго лечебно заведение, където профилът би бил по-добър, а не това да е грижа на екипа с линейката", обясни здравният министър.

Ще бъдат предприети и мерки, които ще улеснят близките на пациенти, починали в болница. „Ще има по-ясен регламент специално при пациенти, починали в болница и техните близки, за да се улеснят тези хора в най-трудния за живота им момент. Нищо не коства една сестра или санитарка да изменажира ходенето и висенето по гишета тука за печат, там за входящ номер, за да направим добро. Това няма да струва пари и мисля, че ръководителите на болници ще го приемат с удоволствие”, каза министърът.

Проф. Петров коментира и проблемите, свързани с болницата във Враца, като заяви, че се прави всичко възможно тя да съществува. Той призна, цитиран от БНР, че има личен ангажимент към нея и отбеляза, че познава директора Орлин Цветков, който по думите му също полага немалко усилия за лечебното заведение.

Здравният министър допълни, че в момента тече процес на преструктуриране на задълженията на болницата. „Проблемите идват от големите задължения, натрупани назад във времето, които се налага да изплащаме с 10-12% лихва. Трудно е, но правим всичко възможно, за да нормализираме нещата. Врачанската болница е в същото положение като няколко други болници", допълни проф. Петров. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8DZm

вма 30.09.2017 18:44:28

Шапкарят е трагичен - толкова прост министър не е имало от началото на демокрацията! Явно е отключил и психиатрични проблеми с възрастта, вижда се от психопатското му поведение!

етика 30.09.2017 17:26:55

А защо БЛС мълчи, къде е тази етична комисия, която първа трябва да се сезира и да излезе пред обществото? Това е ПЪРВО РАБОТА НА СЪСЛОВНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ.Пък да отиде в Пирогов, да говори с министъра и т.н. Ни стон,ни вопъл.Щрауси със зарити глави ...даже един от зам.председателите е проф.Хаджийски ,който е от Пирогов.Е,къде сте - ГРОЗЕВ В ПЛЕВЕН, ГАЛИНКА - ВЪВ ВАРНА, А БОРИСОВ - В МАЙЧИН ДОМ. Евала ви, иначе по заплати сте повече от министъра! СРАМ МЕ Е, ЧЕ ПРИНУДИТЕЛНО МЕ ЗАДЪЛЖАВАТ ДА ВИ ДАВАМ МОЯ ЧЛЕНСКИ ВНОС.КОГАТО ГИЛДИЯТА ИМА НУЖДА ОТ ВАС, ВИЕ СЕ ИЗПОКРИВАТЕ!

терапевт 30.09.2017 15:24:17

Много прибързана подкрепа, г-н Министър! Поне малко уважение към гилдията да бяхте показали като изчакате резултата от проверката на ИАМО и БЛС. И един колегиален съвет. Обуйте едни спортни обувки и тръгнене из най-затънтените кътчета в Българияq за да разберете защо в периферията никой не се оплаква за отказ за прием в болница. Ами просто там хората си мрат по домовете.

Гост 29.09.2017 21:46:42

Зеленият чорап вместо да страда заедно с вдовицата журналистка ,трябваше да каже следното: Как може обществото да малтретира и ругае лекарите,да ги наказва със смешни заплати и да претендира че те не били хуманни?! Ама той е част от проблема всъщност...

Гост 29.09.2017 16:52:50

Има много болници , които поради лошо управление остават без кадри и отделения - и спешна помощ трябва да им пренася целия човекопоток към други ЛЗ - това е отговорност на болницата , да си оборудва линейки и екипи щом се е докарала до там или да затваря врати . Тогава ще се освободи ресурс ключовите ЛЗ да организират транспорт .

Гост 29.09.2017 17:00:41

Спешна помощ не е разчетена да компенсира липса на цели болници и отделения , приумици и моментни хрумвания породени от недоволство към системата ................. ако емоциите надделяват над професионализма всичко е свършено .

Истината 29.09.2017 12:27:28

http://www.mediapool.bg/pusnata-e-porachka-za-66-mln-lv-za-remont-na-banyata-v-bankya-news269810.html -------------- Пусната е поръчка за 6,6 милиона лева без ДДС - 7 920 000 лева с ДДС - за ремонт на банята в Банкя ------ Пари за банята има, пари за екипи и линейки в София няма! Гарантирано от SIC !

Българин 29.09.2017 10:44:30

ПОДКРЕПА ЗА "ПИРОГОВ" ! Искам само едно нещо да попитам "свободните" и "независими" български медии, срутили се до 109-то място по свобода на словото за последните десетина години по време на управлението на мутро-комунистическата сикаджийска групировка: ВИЕ, УВАЖАЕМИ ПЛУЖЕЦИ, ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ ЗА ОСНОВНИЯ ПРИНЦИП НА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКАТА ЕТИКА - ДА СЕ ДАВА ПРАВОТО НА ИЗКАЗВАНЕ НА МНЕНИЕ И НА ДРУГАТА, ЗАСЕГНАТАТА СТРАНА - В СЛУЧАЯ МЕДИЦИТЕ ОТ "ПИРОГОВ"? Чували ли сте за това нещо, или сянката на Шлифера на Оня с 6-те апартамента ви е запушила устите, очите и е удушила професионалната ви съвест?

Гост 29.09.2017 16:50:33

Е какво да кажат - не са регистрирали пациент . Когато фактите говорят всички мълчат .

мнение 29.09.2017 02:41:24

Министърът не трябва просто да прави популистки изявления, че подкрепя уволнението на дежурния екип от Пирогов, а да поеме отговорност и да подаде оставка НЕЗАБАВНО за последните два случая на починали пациенти, които са ярко доказателство за принципни проблеми в здравеопазването. Във всяка цивилизована страна министърът веднага би поел отговорност.

Гост 28.09.2017 23:42:42

Чудя се, дали в Бърза помощ работят профисионалисти, които могат да вземат самостоятелни решения - примерно - къде да закарат пациента......Защо пациент лежал до преди ден в Иван Рилски ще го карат в Пирогов - само се чудя.....Без връзка със случая! - г-н Минисъра дали се позаинтересува от заплатите на специалистите, работещи в този кабинет - не, това не го интересува!

Гост 29.09.2017 16:47:59

ниски заплати може да са основание за гонене на пациенти , но следва уволнение - това е правилно

ПОТЪРПЕВШ 28.09.2017 23:27:16

Ако от здравното министерство и от здравната каса не бъдат уволнени веднага "зелените чорапи", с глупостите си те неизбежно ще съборят правителството "Борисов - 3"!

ПАЦИЕНТ 28.09.2017 23:11:25

Пак, за кой ли път, не случихме на здравен министър! Пак пролича огромната пропаст между лекарите от "предния фронт", за които остават само блъскането и отговорностите, и администрациите от всички нива, които безделничат, взимат високи заплати, сътворяват нормативни глупости и самодоволно съдят, хвърлят вини и уволняват! Прави са да протестират в защита на колегите си лекарите от "Пирогов"! И ние пациентите също трябва да ги подкрепим, защото вместо глупаво и безсмислено уволнения спешен екип няма да застанат министърът или шефът на болницата ! А ТОЧНО ТЕ СА ЗА УВОЛНЕНИЕ !!!

Хонолулу 28.09.2017 23:08:06

Който има спешна нужда, помощ звънете на министър Петров или зам. Министъра или карайте заВМА да видите там как ще ви обслужат! Те при предварително записване, неможе да влезеш на часа. Вратите са затворени за преглед по каса, но на платен преглед може да намериш някой!

Бесен 28.09.2017 22:47:21

ОАЗИЛ - Охна, Ахна, РИтна, Литна. Явно за ген. Петров, който като Министър става все повече популист е важно пациентът да бъде приет някъде без да има гаранции за успешно лечение. Аз като медик с 30 годишен опит никога не давам напразни надежди на пациентите си, никога не ги лъжа. Затова те ми вярват на 100%. Пациентът е бил онкоболен. Пррогназис куо ад витем ет куо ад санационем - пессима и това му е било известно.Въпреки това пациентът сам е пожелал да напусне лечебното заведение и да се прибере вкъщи, където състоянието му се влошава. За него като пациент е нямало диагностичен проблем. И въпросът е трябва ли да бъде приет в Пирагов или в болница по К.П. за палиативни грижи където да настъпи неизбежното...

Ненова 02.10.2017 20:56:52

Много правилно! Това е въпросът!

Българин 29.09.2017 07:30:41

Точно !

Гост 28.09.2017 21:48:46

Целта им е медиците да работят без пари, или за трохи, да са скапани ежедневно, ежечасно, да нямат никакво свободно време за семействата си (ако изобщо успеят да създадат такива!), чисто биологически да останат или без поколение, или само с едно дете. Още ли не сте разбрал за какво става въпрос? Еманация на цинизма на Кукловодите на фалшивия псевдопреход у нас ще бъде предложението МЗ да мине под шапката на вътрешното министерство и въвеждане на изходни визи за лекари и сестри. Предполагам, до това ще се стигне едновременно и успоредно с доминация на настроенията за изваждане на България първо от НАТО а след това и от ЕС и "пришиването" и към северноазиатската кочина...Само гледайте! Дано аз да греша, ама едва ли.

Гост 28.09.2017 21:38:48

Само му вижте логиката на старшинката. Излиза ,че най-важния проблем е транспортирането между болници, тоест футболизирането, защото няма пари в комунистическата здравна система и пациента трябва да бъде прехвърлян натам насам докато пукне и облекчи правителствената касичка откъм средства. Тоест този товариш признава ,че системата е не здравна и лечебна , а бягаща от проблема с прехвърляне (транспортиране) като горещ картоф и който го хване и задържи -той ще се пари и духа супата.. Вие чули ли сте някой да бяга от клиенти ? Няма такъв .Само че тук пациентът не е клиент , а някой , който не плаща труда на лекаря, нито някой му осигурява финансиране този труд да бъде платен. Защото няма по гнусно нещо от комунистическото лицемерие и грижа за човека. Реалността в комунистическото гето е друга....

Гост 29.09.2017 16:44:06

логиката е желязна - никой не те кара да го пренасяш , а да не го пренасяш

Въпроси 28.09.2017 20:12:06

„В лечебното заведение пациентът остава и ако той не е профилен, ще трябва лечебното заведение да има грижата да го предислоцира към друго лечебно заведение, където профилът би бил по-добър, а не това да е грижа на екипа с линейката", обясни здравният министър." - и КОЙ ше транспортира пациента ? С какво ? Ако се издаде подобна заповед - всяка болница трябва да има задължително реанимобил 24 часа с екип на дежурство или разположение, който да транспортира пациентите от Спешно отделение на тази болница до другата. Да приемем, че ще се намери оборудвана линейка ( което е почти невъзможно да се направи по новия стандарт - само оборудването на един реанимобил ще струва около 80 000 лв) , ще трябва да се намерят ХОРА, които да дават разположение към тази линейка и които да пътуват.Кои и от къде ще се намерят такива в общинските болници и повечето областни ? Трябва да се намерят хора, които да излязат от график и да поемат разположението към транспортното звено.От къде, г-н Министър ще ги намерим тези хора? Как и с какви пари ще оборудваме линейки , които да отговорят на новия стандарт "Спешна помощ" , с които да транспортираме пацинти от Габрово, Враца, Видин, Плевен, Ловеч, Търново и т.н. до София ? Всеки седмица се налага да изпращаме пациенти от нашето Спешно отделение със инфаркт до Плевен, с БТЕ до София, с изгаряне до Пирогов и т.н. Досега транспортътна пциенти, които не са хоспитализирани при нас и се намират в Спешно отделение се осигуряваше от Реанимационен екип на ЦСМП.Издадете ли заповедта - НИЕ от къде ще намерим пари да оборудваме линейка и от къде да намерим още хора, които да транспортират пациентите ни ?

Гост 29.09.2017 16:42:28

Има много болници , които поради лошо управление остават без кадри и отделения - и спешна помощ трябва да им пренася целия човекопоток към други ЛЗ - това е отговорност на болницата , да си оборудва линейки и екипи щом се е докарала до там или да затваря врати

Драги госте 30.09.2017 12:18:28

Скъпи, многоуважаеми госте - БОЛНИЦАТА е БОЛНИЦА.Човекопотокът не е нейна отговорност.Ние нямаме хора да покриват графика и в момента, а акмо ли да намираме хора да транспортират хора до други места.Нямаме пари да платим лекарствата към фирмите-доставчици, а сега трябва да отделим повече от 100 000 лв за линейка ?! Откъде да ги вземем ? От къде ще намерим хора, а и пари за да им плащаме за тази нова дейност - "транспорт на болни със спешни състояния между лечебни заведения" , която е регламентирана в новия стандарт по спешна медицина ? ! Отговори ми, скъпи Другарю, ти който ми говориш така твърдо за задължения ! Отговори ми, о Лююбезни Многознаещи Фатмаче, о стожер на права на "пациентопотока" !

Гост 01.10.2017 14:10:39

постъпилите в спешното отделение на кого да са - освен това става въпрос за частен случай на тежко болни , предимно терминални - тук не се цели транспортиране , а лечение в болницата

БЛС-Въоръжено Крило 28.09.2017 18:45:13

Зелени чорапи правят здравеопазване .Ужас. Фатмакът набляга на транспортирането вместо на келавата организация на самото комунистическо здравеопазване ,в което един болен се влачи от близките ПО ВСИЧКИ БОЛНИЦИ В ТЪРСЕНЕ НА БЕЗСМЪРТИЕТО. И когато това търсене е свободно по прищявка , несъобразявйки се с вече дадено медицинско становище от няколко места , когато е започнато лечение в една структура , а пациентът ходи другаде след 3 часа и всичко това безплатно най-вече, що да не развърташ цялата здравна система с терминалото си състояние. Фатмак ТИ ТРЯБВА ДА СИ ПОДАДЕШ ОСТАВКАТА ЗАЩОТО ТУК НИЩО ЦИВИЛИЗОВАНО ЗАПАДНО НЕ ВЪВЕЖДАШ откакто си там, само гарнизонно здравеопазване с наряди и непоряди

Патриот-майтапчия 28.09.2017 18:38:56

Има си хас да не подкрепи уволненията на лекарите! Все пак, първо е зелен чорап, после послушко и чак на трето място - Лекар!

Гост 28.09.2017 18:31:18

„В лечебното заведение пациентът остава и ако той не е профилен, ще трябва лечебното заведение да има грижата да го предислоцира към друго лечебно заведение, където профилът би бил по-добър, а не това да е грижа на екипа с линейката", обясни здравният министър." Поредна недомослица- и кой от персонала в болницата ще транспортира пациента? И как това да не е задължение на екипа с линейката? Министърът явно не е наясно, че за разлика от ВМА София, в никоя друга болница няма мобилни спешни екипи.....

Гост 29.09.2017 16:40:28

Има много болници , които поради лошо управление остават без кадри и отделения - и спешна помощ трябва да им пренася целия човекопоток към други ЛЗ - това е отговорност на болницата , да си оборудва линейки и екипи щом се е докарала до там или да затваря врати

Старият доктор 29.09.2017 00:07:18

Чудесно! Близките карат пациента в санаториума на ВМА в Банкя и те да го мислят! ВМА имат спешни линейки и ще го закарат където трябва. Хем бързо, хем БЕЗ ПАРИ!

Старият доктор 29.09.2017 00:07:18

Чудесно! Близките карат пациента в санаториума на ВМА в Банкя и те да го мислят! ВМА имат спешни линейки и ще го закарат където трябва. Хем бързо, хем БЕЗ ПАРИ!

docotr 28.09.2017 18:15:23

Абе кашик, аз на дежурство в клиниката имам една дежурна сестра, ако почине пациент трябва да я пратя да разхожда близките и да зареже живите, за да покаже на родата къде да идат щото са неграмотни или малоумни????????????????? Ебахти олигофрена!!!!!

Гост 28.09.2017 16:41:48

Merkantilen intrigant, Ostavka!

Гост 28.09.2017 16:12:18

Продажник!!!!

Информирана 28.09.2017 19:44:00

Това е най-добрия здравен министър досега. Имам лични впечатления и съм очарована от начина му на мислене и от отношението му към пациентите. Моето дете живее втори живот, благодарение на него и неговия екип от ВМА. Страхотен човек!

Старият доктор 29.09.2017 00:04:02

Първото изречение да се чете: А други хиляди излязоха от КАРИЛ и КИТ на ВМА с краката напред благодарение на него и "екипа" му.

Старият доктор 29.09.2017 00:02:44

А други хиляди излязоха от КАРИЛ и КИТ на ВМА благодарение на него и "екипа" му. На 10 - 8 умират, другите просто успяват да оживеят въпреки "лекарската" им намеса. Този нещастник (а той е точно такъв, защото му е даден шанс да се прояви, а той не знае и не може) държеше ВМА на студено, пациентите на мизерна храна от външна фирма при наличие на голяма кухня в болницата, в поликлиниката и по коридорите на тъмно, изгони кафетата, заведенията и лабораториите и всичко за икономии. Резултатът е трагичен! Същото се случва в МЗ в момента. Абе нещастен, болен мозък!


Всичко за коронавируса
Още новини
134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта
17.04.2024 17:22:33

134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта

„Тържествено обещавам за посветя всичките си знания и сили за опазване на човешкото здраве, ...

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори
17.04.2024 16:56:47

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори

Първите медицински сестри - стипендианти на община Свиленград подписаха договори с кмета на града ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...