Вторник, 21 Май 2024
23
юни
1
 

Из вестниците: Проблеми на джипитата, проблеми с имунизациите, проблеми с осигуряването

Петък, 23 Юни 2017 | 09:56:46
1

Има недостиг на общопрактикуващи лекари, но той не е равномерен за страната. Хора липсват там, където има неблагоприятни условия за труд и живеене. Това казва в интервю за „Монитор“ председателят на Националното сдружение на общопрактикуващ

Има недостиг на общопрактикуващи лекари, но той не е равномерен за страната. Хора липсват там, където има неблагоприятни условия за труд и живеене. Това казва в интервю за „Монитор“ председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров. „Аз бих ги нарекъл неефективни места. В определени райони, напр. в Родопите, в Разградско, населените места са разпокъсани - села и махали с по 20,30,50 човека. При лоши метеорологични условия до някои от тях дори не може да се достигне. Лекари там не разкриват практики, защото не биха могли да се издържат. Това действително е проблем и той трябва да се дискутира широко, за да се стигне до някакво решение“, казва той.

Доц. Киров отбелязва, че от 2000 г. досега общопрактикуващите лекари са намалели с около 1100 души, което води до огромни пациентски листи в някои практики, достигащи до 8000 пациенти.

„Мит е, че общопрактикуващите лекари получават много пари. Ако тази работа беше атрактивна, високоплатена и с възможности за кариерно развитие, те нямаше да намалеят с 1100, а щяха да се увеличат. Дори бихме говорили за пренасищане, за повече от необходимото, а не за дефицит“, посочва председателят на НСОПЛБ. „Проблемите са много, но първият и основният е, че има още много да се желае по отношение на финансирането“, твърди доц. Киров. По думите му, трябва да се увеличи процентът в бюджета на НЗОК, определян за общопрактикуващите лекари. „Сега той е 6,5 на сто, т.е. два пъти по-малък от необходимото. Това прави 200 млн. лева. Трябва да се знае, че със средствата, получени от касата, лекарят трябва да плаща на медицинска сестра, на колега, ако е наел някой за отдалечено селище, попадащо в практиката му, да издържа самия лекарски кабинет. Каквото остане, след като се разплати, е негово възнаграждение“, припомня той.

Според него също така на общопрактикуващите лекари трябва да се даде свобода да диагностицират и лекуват. „Недопустимо е да можем да изписваме само 1/3 от реимбурсираните по линия на НЗОК лекарства. Например ние не можем да изписваме необходимите лекарства за диабет от тип 2, от който страдат над 450 000 човека в страната и ние, общопрактикуващите лекари, се грижим за тях. Ние не можем да следим и терапията на хора с хронична обструктивна белодробна болест и астма. За всяко нещо трябва да ги изпращаме към колега специалист“, посочва доц. Киров.

Поглед към общопрактикуващите лекари обръща и „24 часа“. „Пациентска карта, която да замести рецептурната книжка, предлагат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Според тях това е стъпка към електронната рецепта. Освен това в сегашния си вид книжката е изиграла ролята си, допълват от сдружението.

Предложението им, пратено до здравния министър и НЗОК, е вместо рецептурна книжка пациентите да показват в аптеката само карта. От едната й страна да са изписани данните на джипито, а от другата - на пациента и заболяванията му. Картата ще е документът, удостоверяващ пред фармацевтите, че човек има право да получи лекарства, изцяло или частично реимбурсирани от касата. В допълнение ще бъде разпечатвана и самата рецепта. Така ще се избегне необходимостта от нови рецептурни книжки, които се заверяват в регионалната каса. Понякога тя е отдалечена на над 100 км от мястото, където живее пациентът“, пише ежедневникът.

„Телеграф“ информира, че лекари ще тестват децата за фалшиви ваксини заради съмненията, че някои джипита вписват като извършени имунизации, които всъщност не са направени. Изданието се позовава на думите на д-р Ангел Кунчев. „Има отделни бройки, колегите ги знаят добре по места, за които имаме съмнения, че вписват ненаправени имунизации. Тук няма място за спор – това е престъпление от правна и от морална гледна точка и ние правим опити да го установим“, казва главният държавен здравен инспектор, цитиран от вестника.

Ежедневниците се спират и на вчерашната пресконференция на Националното сдружение на частните болници във връзка с проблемите в здравния сектор. Повечето от изданията акцентират върху личната осигурителна сметка, която искат от сдружението. „Всеки български гражданин да има лична осигурителна сметка в рамките на солидарния модел на здравеопазване. Това заяви председателят на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) д-р Николай Болтаджиев. С такива сметки да бъдат и пенсионерите, и децата“, четем в „Дума“.

„Той обясни, че в момента под 2 млн. души се осигуряват реално, а държавата би трябвало да осигурява около 4,5 млн. души. Необходимо е и за тези граждани да има разбивка колко точно държавата внася всеки месец за едно дете, за един пенсионер и пр.“, допълва публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7%A9

БЛС-Въоръжено Крило 23.06.2017 10:07:00

150 000 -180 000 паунда годишно заплащане на GP и ще имате навскякъде. Аааа не ли ? Ми тогава вижте на GPSa най близката баба баячка или лееща куршум. Така е с незаплащните и безплатни работи. Ако утре някое комунистическо правителство подобно на герберасти и бесепари реши хлябът да е безплатен, то гаранция ,че след 2 дни няма да намерите кой да ви омеси и изпече хляб. А който мечтае за безплатни неща --- амчи да си ги свърши сам ха-ха-ха


Всичко за коронавируса
Още новини
СЗО актуализира списъка за 2024 г. на резистентни на антибиотици бактерии
21.05.2024 17:18:10

СЗО актуализира списъка за 2024 г. на резистентни на антибиотици бактерии

СЗО публикува актуализиран списък с приоритетни бактериални патогени (BPPL) 2024, включващ 15 сем ...

Кампания повишава осведомеността за редките автоимунни и възпалителни неврологични заболявания
21.05.2024 16:59:46

Кампания повишава осведомеността за редките автоимунни и възпалителни неврологични заболявания

На 28 май по повод Световния ден на множествената склероза, който отбелязваме на 30 май, ще се пр ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...