Понеделник, 29 Май 2023
28
юни
1
 

Из вестниците: Проблеми на системата, промени при лекарствата, ТЕЛК отново работи

Сряда, 28 Юни 2017 | 09:44:52
1

„В спонтанен блицконтрол за министъра на здравеопазването проф. Николай Петров се превърнаха проблемите, които читателите на вестник „24 часа” поставиха на финала на инициативата ни „Лекарите, на които вярваме”. (...) Здра

„В спонтанен блицконтрол за министъра на здравеопазването проф. Николай Петров се превърнаха проблемите, които читателите на вестник „24 часа” поставиха на финала на инициативата ни „Лекарите, на които вярваме”. (...) Здравният министър пое инициатива да отговаря на поставените проблеми веднага в парламентарната форма на блицконтрола”, пише днес ежедневникът.

„Според хората в страната номер едно сред най-сериозните проблеми в здравната система е липсата на специалисти дори в големи населени места. Проф. Петров потвърди, че в някои градове вече липсват тесни специалисти. Той увери аудиторията, че екипът на министерството готви мерки за преодоляване на този проблем. Те се предвиждат чрез промени в наредбата за специализациите”, разказва вестникът.

„Вторият проблем, поставен от анкетираните, е отношението на медицинските кадри към пациентите. „Този проблем съществува отдавна. Често това отношение се дължи на лошия психоклимат в лечебните заведения - каза проф. Петров. - Това трябва да се промени и трябва да се работи постоянно в тази посока”, допълва публикацията.

„Третият проблем в здравната система според участниците в анкетата са ниските заплати. По възнагражденията има известен напредък, отговори здравният министър. Той цитира данни, че в здравеопазването през 2014 г. средната заплата е била 907 лв., а през 2016 г. е станала 2107 лв.”, четем още в „24 часа”, който уточнява: „Проф. Петров допълни, че има обещанието на парламента към подготвяната в момента стратегия за държавните болници да бъде включена и стратегия за доходите. „Всички ще се съгласите, че ножицата е отворена твърде широко”, отбеляза проф. Петров. Надявам се до края на годината стратегията да бъде представена в здравната комисия в парламента, каза той в отговор на въпроса в какъв срок ще стане това.”

„Телеграф” се спира на предложените от надзора на касата промени в ЗЗО, засягащи лекарствата. „Нов законопроект задължава лекарите да изписват по-евтини лекарства, заплащани напълно или частично от здравната каса.

Текстовете са част от законопроект за изменение на Закона за здравното осигуряване. Промените са насочени към намаляване на средствата, заплащани от НЗОК за лекарства, като една от мерките е именно изписването на по-евтини лекарства, включени в Позитивния лекарствен списък. В законопроекта се въвежда т.нар. принцип за по-голяма разходна ефективност за бюджета на НЗОК, което означава, че лекарите ще трябва да предписват медикамента с най-доброто съотношение между цена и постиган терапевтичен резултат при сравнение с други лекарства с еднакви или сходни показания”, пише вестнтикът.

„Сега” пък отбелязва възобновената работа на ТЕЛК-овете. „Всички ТЕЛК в страната би трябвало вече да могат да работят на пълен капацитет и да издават решения за инвалидност на всички хора. Вчера в „Държавен вестник” беше публикувана и влезе в сила наредбата, по която се смятат процентите на загубена работоспособност на хората с повече от едно заболяване. Преди повече от месец тя беше отменена от съда заради липса на задължителните мотиви към нея и ТЕЛК спря работа по тези казуси поради липса на законово основание”, припомня публикацията.

„За времето, докато се подготви и приеме новата методика в наредбата за медицинската експертиза, по която се смята процентът инвалидност, комисиите в страната бяха затрупани с документи, които чакат решение. Смята се, че натрупаните документи за решения са над 20 000”, отбелязва изданието.

Ежедневниците се спират и на пресконференцията, дадена вчера във връзка със Спешната помощ. „Проектът за модернизация на Спешна помощ на стойност 160 млн. лв. е забавен и ако изоставането не бъде наваксано до края на годината, има риск да бъдат изгубени пари по него. За това предупредиха от Националната асоциация на работещите в спешна помощ. Става дума за проект по оперативна програма „Региони в растеж”, който предвижда закупуването на 400 линейки, изграждането на 76 изцяло нови спешни центъра в страната и реконструкция и ремонт на 155 съществуващи сгради”, четем в „Капитал Daily”.

„Според председателя на асоциацията Десислава Кателиева забавянето се дължи на липсата на приемственост между служебния здравен министър Илко Семерджиев и предшественика му Петър Москов”, уточнява изданието.

„От асоциацията настояват да се пренапише стандартът за спешна медицина. Оборудването на нито една линейка не отговаря на европейските стандарти, а лекарите напускат заради лоши условия на работа и агресията срещу тях, обясни Кателиева”, допълва „Телеграф”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
L6S*

БЛС-Въоръжено Крило 28.06.2017 16:15:17

'Средната заплата е била 907 лв., а през 2016 г. е станала 2107 лв.”, четем още в „24 часа” Що за глупости , тези ако смятат заплащането на ОПЛ може да я докарат тази сума, АМА ТОВА НЕ Е ЗАПЛАТА ,а заплащане на лечебното заведение на ОПЛ. Заплатата е каквото остане след всички разходи. Така ,че преводът от НЗОК не е брутната заплата на ОПЛ , а бюджетът на здравното му заведение и включва всичко и заплати на наетия персонал , осигуровките на този персонал и какво ли не до последния лист хартия , тонер и марля. Болшевиките са царе на манипулациите


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Кантарджиев: Не е необходима инжекция срещу тетанус след ухапване от кърлеж
29.05.2023 12:47:41

Проф. Кантарджиев: Не е необходима инжекция срещу тетанус след ухапване от кърлеж

Случаите на ухапани от кърлежи действително се увеличават. Това съобщи пред БНР проф. Тодор Канта ...

Проф. Ангелов към проф. Хинков: Помня, че не Ви “разчистих”
29.05.2023 12:08:47

Проф. Ангелов към проф. Хинков: Помня, че не Ви “разчистих”

„Помня, че бяхте навършил годините за пенсия. Помня обаче, че не Ви “разчистих” ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...