Петък, 29 Септември 2023
19
авг
 

Из печата: За Спешна помощ в София, за ограничения прием на деца с ДЦП, за буйство в спешното

Петък, 19 Август 2016 | 15:08:25


„Когато сравняваме спешната помощ на различни места в България, трябва да е

„Когато сравняваме спешната помощ на различни места в България, трябва да е ясно, че София няма нищо общо с останалите. Дори Пловдив и Варна не са със същата натовареност. Тук е най-трудно и най-инфарктно.” Това казва в интервю за „Телеграф” шефът на столичната спешна помощ д-р Георги Гелев. По думите му, на ден в София се посещават около 250 адреса, а е имало случай, когато са достигнати 350 адреса за една смяна. „Надявам се тази година да няма такова нещо, защото истината е, че когато имат толкова много адреси, е неизбежно на някои от тях да не си закъснял. И това винаги е поради липса на екипи”, коментира той.

Д-р Гелев информира още, че регистрираните фалшиви повиквания са средно по 200 на месец. „За една година това са 2000 фалшиви обаждания, което на фона на 90 хил. е само около 2%. В някои случаи обаче може да се окаже фатално, защото когато отиваме на такъв адрес, някой друг се нуждае от истинска спешна медицина и ние не сме там”, казва той и отбелязва, че не знае за случай някой досега да е санкциониран за фалшив сигнал.

Шефът на ЦСМП – София се спира и на проверките по отношение на това къде медиците карат пациентите. „Това, което наблюдаваме до момента, е, че около 88% са хоспитализираните болни в най-близкото държавно лечебно заведение и 12% са в по-далечно. Но за всяка една такава хоспитализация има обяснение”, казва той, като уточнява, че най-често става въпрос за липса на легла в най-близката болница, на второ място - затруднен достъп заради ремонти, и на последно място е заради изрично желание на болния и неговите близки за конкретно лечебно заведение. Д-р Гелев отрича възможността при подобни случаи да става въпрос за сделки и договорки. „Няма как, когато човек е в остро състояние, да се поеме такъв риск за живота му, за да се закара в определена болница, която може да е в другия край на града. До мен никога не е достигал някакъв доказуем факт, че такова нещо се е извършвало”, казва той.

Запитан за незаетите места в центъра, шефът му казва: „Лекарските са 105-106, заедно с тях има свободни места за 30 сестри и 7 или 8 шофьори. На практика най-страдащи са лекарските длъжности. От много години има недостиг на лекари в спешната помощ. Това се дължи на лошото заплащане, лошите условия на труд, недружелюбната среда, в която работим...”, изрежда той.

От думите му става ясно още, че минималната заплата в ЦСМП е 1250 лв.

Няколко издания се спират на проблема в болницата за рехабилитация на деца с ДЦП. „Заради недомислени ограничения от здравната каса Специализираната болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа "Света София" намали с 30% приема на пациенти. Това е единственото подобно лечебно заведение у нас и голяма част от децата, които се нуждаят от специализирано лечение, се нареждат в списък от чакащи”, пише „Сега”.

„В последните шест месеца не получавахме адекватно реимбурсиране от касата за извършена от нас надлимитна дейност. Въобще ме е срам от термина "надлимитна дейност", когато става въпрос за деца и кърмачета с неврологични увреждания, които задължително трябва да получават необходимата им терапия. В последните 8-10 месеца работихме с резервите на болницата, но те приключиха и този месец за съжаление няма финансови средства", каза пред БНТ доц. Иван Чавдаров, управител на болницата”, цитира изданието и продължава: „Проблемът е, че цената на клиничната пътека беше вдигната с 20%, но колегите от НЗОК не прецениха, че трябва да се качи и лимитът на болницата с още 20-25%, което автоматично доведе до намаляване на броя на пациентите”, допълни той. Чавдаров настоява да няма лимити при обслужването на децата с церебрална парализа и кърмачетата, като изработеното от болницата над лимитите да бъде заплатено, защото има чакащи пациенти. "Особено при кърмачетата има задължителна профилактика, по време на която голяма част успяваме да ги извадим от риска, което е в полза и на децата, и на държавата", каза управителят на "Света София”, допълва ежедневникът.

Изданието се спира и на столичното обединение на болници в карето на „Александровска”. „Обединението на 9-те болници в карето на Медицинска академия в София, което предизвика спорове и недоволство, все пак дава известен резултат. От м.г. Александровска болница, "Майчин дом", белодробната болница "Св. София," детската "Проф. Иван Митев," инфекциозната "Проф. Иван Киров," болницата за лицево-челюстна хирургия, болницата по ендокринология "Акад. Иван Пенчев", "Света Екатерина" и "Св. Иван Рилски" са обединени в гражданско дружество, а идеята на МЗ беше то да поеме дейности като счетоводство, ремонт и поддръжка, изхранване на болните, стерилизация, транспорт, охрана. Обединението отчита намаление на загубите на лечебните заведения. През тази година болниците от дружеството ще завършат със загуба от около 2 млн. лв., или с около 3 млн. лв. по-малко от миналата година, съобщи Медиапул, цитирайки управителя на гражданското дружество Красимир Ангарски. Реализирани са и икономии от 500 000 лв. от договарянето на по-изгодна доставка на ток”, пише „Сега”.

Вестниците отразяват и поредния случай на агресия в спешно отделение. „Полицаи изясняват инцидент в Центъра за спешна помощ в Шумен, при който баща на 6-годишно дете бутнал медицинска сестра, потрошил гишето на регистратурата, а стъкло уцелило в окото нейна колежка.

Случаят се разиграл минути преди 20 ч в сряда. Медиците разказаха, че родител на момче с болки в стомаха буйствал, отправил към персонала закани за саморазправа. След инцидента изчезнал заедно с детето. Изяснена е самоличността на извършителя - Динчер Исмаил”, четем в „Труд”.

„Временно изпълняващият длъжността началник на спешното отделение д-р Петко Загорчев разказа пред "Труд", че спорът възникнал, докато от мъжа се искали паспортните данни на гишето. "Вие само пишете, не преглеждате", избухнал родителят и последвали гневните му реакции”, разказва публикацията.

„Вчера бащата е дал обяснения пред полицаи и каза пред журналисти, че ще възстанови нанесените щети. Бил разстроен и притеснен от състоянието на сина си, който е с аутизъм и не можел да обясни точно за болката. Динчер и съпругата му се страхували, че детето може да е със спукана херния или апандисит. Динчер признава, че подпрял стъклото с ръка, когато служителката отвътре му казала да изчака. "Не може така да ми затваряте", ядосал се той. Чакал 10-12 минути без преглед, не успял на никого да обясни, че синът му е с аутизъм”, допълва вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
G6ZH


Всичко за коронавируса
Още новини
Окончателно: Частните болници няма да правят обществени поръчки за лекарства
29.09.2023 19:28:45

Окончателно: Частните болници няма да правят обществени поръчки за лекарства

Частните болници няма да правят обществени поръчки за лекарствени продукти. Това прие днес с абсо ...

Създадоха Асоциация на производителите и вносителите на медицински изделия
29.09.2023 17:18:35

Създадоха Асоциация на производителите и вносителите на медицински изделия

Днес официално беше представена МедТех България – Асоциация на производителите и доставчици ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...