Вторник, 26 Септември 2023
01
септ
 

Из печата: За работата на Москов, за злоупотребите в системата, за законността на лимитите

Четвъртък, 01 Септември 2016 | 15:08:25


Всички министри на Реформаторския блок получават много висока оценка. Това с

Всички министри на Реформаторския блок получават много висока оценка. Това става ясно от думите на съпредседателя на формацията Найден Зеленогорски след вчерашния Изпълнителен съвет, на който реформаторите отново не успяха да посочат номинация за кандидат-президент.

„Мисля, че можем да дадем много висока оценка на всички наши министри”, казва той пред „24 часа”. По адрес на здравния министър Зеленогорски заявява: „Министър Москов полага големи усилия, въпреки че опозицията се опитва да го спъва на всяка крачка. (…) Снощи го чухме и него на парламентарна група. Той има интересни идеи отново за промени в здравните пакети, за промени в Закона за лекарствата. Идеята да се подпише международно споразумение държавите от ЕС да ползват по-големи отстъпки от големите фармацевтични компании за хуманната медицина, означава буквално, че всеки български пациент ще го усети по джоба си с много по-ниски цени на лекарствата. Ако това е вредно за България, да излезе и да го заяви: "Това е вредно за България"

„Мисля, че реформите в здравеопазването започнаха активно. Самият факт, че за първи път нямаше такъв тотален дефицит в националната здравна каса, го доказва”, добавя Зеленогорски.

„Телеграф” се спира на посещението на зам.-здравния министър д-р Ваньо Шарков в Пловдив вчера. „Пълно с лични карти чекмедже било открито в болница в малък град в страната. Документите за самоличност били използвани от здравното заведение за чекиране на пациенти, без те реално да са лекувани. Така от НЗОК били източени над 200 000 лева. Това съобщи в Пловдив при теста на системата за пръстови отпечатъци в УМБАЛ "Св. Георги" зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той отказа да съобщи кое е населеното място, в което е открита болницата нарушител, като обясни, че в момента тече прокурорска проверка и разследването не бива да бъде осуетявано”, пише вестникът. Преди време същият случай бе оповестен и от здравния министър.

В изказването си вчера д-р Шарков се спира и на друг стар известен случай – този, при който миналата година бе отнет лиценза на болницата в Търговище, за която бе установено, че е отчела като лекувани над 200 пациенти, които всъщност не са влизали в нея. „По техните показания в съдебните дела е установено безспорно, че хората са били превозвани с таксита, за да видят къде е болницата и да дават фалшиви показания в съда. Това е случай от 2008-2009 г., а съдебното дело се е точило и е установено, че това лечебно заведение е получило от НЗОК над 200 000 лева за такива фалшиви пациенти”, каза зам.-министърът на здравеопазването.

Той уточни, че именно заради предотвратяване на такива хитрувания се налага въвеждането на системата за пръстовите отпечатъци. „Това е битката, защото ние искаме, именно запазвайки дейността на честните и почтени лечебни заведения и премахвайки тези, които не работят почтено, да има повече средства за хората, които работят нормално”, заяви д-р Шарков”, допълва „Телеграф”.

И още: „При друг случай било установено, че лечебно заведение плаща по 20 лева на таксиметрови шофьори за всеки докаран при тях пациент. Била установена и болница, практиката на която била срещу пари определена част от населението да си предоставя личните карти на здравното заведение. При липса на контрол на администратор в друга болница с една лична карта преминавали безброй много хора.”

„Дума” пък отразява информацията на ЦЗПЗ за съдебно решение относно лимитите. „Лимитите на лечебните заведения за болнична помощ за 2015 г. са незаконни, съобщиха вчера от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). Решението на НС на НЗОК от 27 януари 2015 година е нищожно в частта му за определяне на лимити за болниците. Това постанови състав на Административния съд в София с председател съдия Цветанка Паунова. Делото е образувано по жалба на адв. Щерева от МБАЛ "Пулс" АД”, пише изданието и допълва: „В решението на съда се посочва, че НС на НЗОК няма материална компетентност да определя парите, които се разпределят за болнична помощ, защото това е правомощие на Народното събрание. НС на НЗОК може единствено да определи реда и условията за разпределението на парите между РЗОК и болниците, но не и размера на средствата. Липсата на материална компетентност води до нищожност на решението.

От ЦЗПЗ поясняват, че прогласяването на нищожност на административен акт на правен език означава, че решението не е съществувало и не може да поражда последици. Ако такива последици са настъпили в периода от приемането му до прогласяването на неговата нищожност, то те също са нищожни. Решението подлежи на обжалване пред ВАС.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xU5s


Всичко за коронавируса
Още новини
Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика
25.09.2023 18:11:59 Надежда Ненова

Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика

Обновеният информационен портал за ваксинопрофилактика „Плюс мен“ беше представен по ...

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици
25.09.2023 17:36:30

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици

Група от независими съветници към Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) гласува п ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...