!
Събота, 20 Април 2024
09
май
 

Из пресата: ЕМА в България, 95 000 лв. обезщетение от МЗ, пием непредписани лекарства

Вторник, 09 Май 2017 | 09:55:21


България има всички основания да кандидатства за седалище на Европейската агенция по лекарствата. Така смята евродепутатът Ангел Джамбазки, който отделя специално внимание на темата в интервю за „24 часа“ днес. Според него това на п

България има всички основания да кандидатства за седалище на Европейската агенция по лекарствата. Така смята евродепутатът Ангел Джамбазки, който отделя специално внимание на темата в интервю за „24 часа“ днес.

Според него това на първо място означава служителите на агенцията, които са около 900, да харчат парите си в България. „Това няма да е никак лошо, като се има предвид, че средната заплата в агенцията е 5400 евро“, коментира Джамбазки.

По думите му би било по-добре, ако за седалище на агенцията се избере някой сравнително голям провинциален град от Северна България, като за пример той дава Плевен, където има и Медицински университет. „Представяте ли си какъв мощен стимул за града ще бъде тази агенция. Освен това след нея ще дойдат крупни фармацевтични фирми, за които ще е много по-удобно да отворят офиси в България. Тяхното присъствие тук няма как да не се отрази положително на пазара на лекарства, със сигурност ще намали цените“, смята евродепутатът.

Според него страната ни има добри шансове да спечели тази надпревара. „Моят опит от Брюксел показва, че никой няма да ни отхвърли само защото сме българи. Големият проблем е, че за реализацията на идеята трябват къртовски труд, сериозна подготовка и силна мотивация. Необходимо е солидна експертна група да се заеме с въпроса, да отиде в Брюксел и да убеди европейското ръководство, че България има сили и възможности да приеме тази агенция. А защо да не потърсим съюзници? Служебният премиер проф. Огнян Герджиков има идея да поискаме агенцията заедно с Румъния

Това значително ще увеличи шансовете за успех. Редно е да потърсим и съюзници. Например обещаваме на поляците подкрепа по друг въпрос, ако те ударят рамо по нашия. Иначе не става“, разсъждава Ангел Джамбазки.

Той смята още, че България би била с предимство поради факта, че другите страни имат евроагенции, а ние не. „Второ, ние ще председателстваме ЕС в най-горещите дебати за Брекзит. В първото полугодие на 2018 г. гласът на България ще тежи особено силно“, казва той.

„Сега“ съобщава за решение на съда, според което МЗ трябва да плати 95 000 лв. обезщетение заради отказ да финансира лечението на пациент в чужбина. Изданието се позовава на информация от Центъра за защита правата в здравеопазването и уточнява, че решението на ВАС е окончателно.

„Случаят е на пациент с болест на Ходжкин, диагностицирана през 2011 г. „Стадият и формата на болестта и установената рефрактерност на стандартно лечение дават шанс единствено ако се проведе имунотерапия с „Брентуксимап“. Поради това, че лечението не се прилага в България, пациентът е поискал със заявление до МЗ да бъде финансирано лечението му в Германия или Италия“, обясняват от центъра. Пациентът е получил отказ, а заповедта за отказа също е обявена от съда за незаконна“, четем в ежедневника.

„Около половин година след подаване на заявлението до комисията за лечение в чужбина пациентът чака отговор и непрекъснато се надява да получи разрешение за лечение в чужбина. Докато чака, му прилагали все по-високи дози химиотерапия и въпреки че е преминал през всички предлагани форми на лечение у нас, в това число лъчетерапия и трансплантация, е бил отчетен рецидив. От края на 2014 г. пациентът започва имунотерапия в Италия за своя сметка, но тази терапия била твърде закъсняла според мнението на лекуващите я италиански лекари“, допълват от неправителствената организация.

С отказа за лечение в чужбина е нарушена конституцията - правото на живот и закрила на здравето и текстът, че никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, гласят мотивите на ВАС“, пише още вестникът.

„Телеграф“ пък се спира на анализ на Евростат, свързан с приема на медикаменти. „Половината от жените у нас и 40% от мъжете гълтат непредписани от доктор хапчета.

Нашенките от всички възрастови групи пият повече лекарства от представителите на силния пол. Това показват данните от анализ на Евростат за приемането на медикаменти от гражданите на ЕС през 2014 година. Същото е положението в цяла Европа“, отбелязва вестникът и допълва: „Анализът на Евростат отчита, че най-много хапове без рецепта употребяват хората, които имат висше образование, високоинтелигентни са и ползват информация от интернет за медикаментите, които приемат.“

Също с лекарства е свързана публикация на „Дума“. Тя обаче се спира на липсата им в училищата. „Защо от началото на настоящата учебна година Столичната община не осигурява лекарства и консумативи за медицинските кабинети в училищата и кои длъжностни лица носят отговорност, питат общинските съветници от групата на БСП Калоян Паргов и Милка Христова до кмета на София Йорданка Фандъкова“, информира вестникът.

„Получихме множество сигнали от директори на училища в столицата за липсата на лекарства и консумативи в медицинските кабинети, обясни лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов. Оказва се, че в десетки столични училища от началото на учебната 2016-2017 г. няма зареждане на медицинските кабинети, което е ангажимент и грижа на Столичната община. Предишната практика да се превеждат целеви средства за закупуване на необходимите лекарства и училищата да зареждат кабинетите според нуждите си, е прекратена преди две години. Оттогава зареждането става централизирано от дирекцията „Здравеопазване“ на общината. След разговори на директори на училища с представители на дирекцията стана ясно, че за тази учебна година има проблем с процедурите по ЗОП“, допълва публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FUDB


Всичко за коронавируса
Още новини
0,4% положителни проби, отново няма починали
20.04.2024 09:44:23

0,4% положителни проби, отново няма починали

Двама са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 562 теста, което прави 0,36% ...

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването
19.04.2024 19:21:00

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри на здравеопазването са ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...