!
Сряда, 21 Февруари 2024
19
апр
 

Из пресата: За плащането в системата, за новия кабинет, за урана във водата

Сряда, 19 Април 2017 | 15:08:25


Първото нещо, което трябва да направи новото правителство, е постигане на прословутия консенсус какви да б

Първото нещо, което трябва да направи новото правителство, е постигане на прословутия консенсус какви да бъдат здравната система и политика и определяне на поне средносрочни цели. Това казва в интервю за „Сега” проф. Асен Гудев. „Необходимо е години наред да има движение в една посока. С резките колебания и смени, с промяната във философията на модела, без да е направен анализ какви ще са евентуалните ползи и какво ще струва, трудно можем да се движим напред. Постоянното лъкатушене в нормативната уредба демотивира допълнително работещите в здравната система. Оптимист съм, че в състава на бъдещата здравна комисия в парламента ще има достатъчно добра воля и професионалисти, за да може да се формулират такива рамки на реформата, които да доведат до по-оптимистичен сценарий”, коментира той.

Проф. Гудев отбелязва, че в сектора са нужни повече пари, като посочва: „Илюзия е да мислим, че модерно и качествено здравеопазване може да бъде постигнато с нисък процент от БВП. (…) Ако искаме да имаме здравна система, която да осигурява работоспособна нация, да намали преждевременните инвалидност и смъртност, т.е. да отговаря на обществените нужди, са необходими консенсус и разумно харчене на ресурса, който обществото заделя за здравеопазване”.

По думите му обаче у нас предлаганите решения за намаляване на разходите са чисто административни. „В САЩ например в кардиологията имат критерии за приемливост (appropriateness criteria), т.е. дали дадена процедура е била оправдана. И ако не е - не се заплаща. Но решението дали е оправдана или не, е по строго научни критерии, а не субективно, например, че е превишен лимитът. Към това трябва да се стремим - да се въведат научни критерии дали дадено лечение е било оправдано, нужно и извършено навреме”, смята проф. Гудев.

„Тук всички ние - научните дружества, лекарският съюз, сме длъжници. Ние трябва да предложим и наложим добрите световни практики и модели. Често у нас решението дали дадена терапия да се прави или не, е въпрос на субективен натиск или лобиране, а моделът, който масово се прилага по света, е т.нар. медицина на доказателствата. Ако за определена стратегия на лечение или за медикамент има висока степен на доказателства, че са ефективни и сигурни, т.е. намаляват смъртността и заболеваемостта значително, цената е оправдана и е задача на политиците да намерят средствата за тях. Обратно - процедури, за които е доказано, че не са ефективни и излишни, не бива да бъдат заплащани от публичните фондове”, пояснява той.

Друга публикация в „Сега” пък се спира на вероятния състав на кабинета, като припомня, че единственият категорично сигурен негов член към момента е Бойко Борисов, който ще го оглави. „Владислав Горанов ще се върне на старото си работно място - финансовото министерство. Миналата седмица самият той заяви, че би се съгласил да поеме ведомството, ако му бъде предложено. Досегашните си постове отново ще заемат Лиляна Павлова (регионално развитие), Ивайло Московски (транспорт), Красен Кралев (спорт) и Екатерина Захариева (правосъдие). Захариева сама се издаде, като обяви, че ако се върне в правосъдното министерство, чиновникът Любомир Талев, уволнен заради скандала с проектопромените в Изборния кодекс, ще бъде върнат в МП. ГЕРБ запазва и ресора образование, тъй като то е обявено за стратегически приоритет за партията. Най-вероятният кандидат е депутатът Милена Дамянова, която е бивш зам.-министър в МОН, а в миналия парламент оглавяваше образователната комисия”, изрежда изданието.

По отношение на МЗ вестникът пише: „Не е изключено в здравното министерство да се върне Петър Москов, който също е кадър на Реформаторския блок. Но по-вероятно е там да се настани Даниела Дариткова.”

Няколко ежедневника отразяват и новото развитие на ситуацията с урана в питейната вода. „Минимално завишение на естествения уран е открито в три от общо 13 кладенеца за питейна вода в Първомайско. Два са в града, а един в близкото село Караджалово. Подаването от тях е спряно на 12 април след изследване на регионалната здравна инспекция в Пловдив, извършено заради сигнал на ВиК за граничните стойности на урана във въпросните водоизточници”, четем в „24 часа”.

„При норма 0,03 милиграма уран 238 на литър бяха замерени 0,04. Това количество е незначително. Тези кладенци са тръбни и водата от тях се разрежда с тази от останалите. Здравето на човек не е застрашено дори ако пие по 730 л годишно от нея”, обясни шефът на отдел „Радиационен контрол” в РЗИ - Пловдив д-р Цвета Иванова”, пише още ежедневникът.

„Труд” пък информира, че жителите на Хасково смятат да съдят държавата в Страсбург заради радиоактивната вода. „Институциите не дават обяснение от колко време хората там са използвали опасната вода, а местните започнаха подписка с искане виновникът да се установи”, уточнява публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
EXwV


Всичко за коронавируса
Още новини
МОБАЛ: Близките отказаха хоспитализация на двегодишното дете
21.02.2024 18:00:31

МОБАЛ: Близките отказаха хоспитализация на двегодишното дете

„Двегодишното дете е било докарано в Спешно отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов&r ...

Гърция: Въвеждат платени следобедни операции в държавните болници
21.02.2024 17:22:47

Гърция: Въвеждат платени следобедни операции в държавните болници

Гръцкото министерството на здравеопазването планира да въведе платени следобедни операции в болни ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...