Сряда, 29 Юни 2022
12
юни
 

Из пресата: И джипитата намаляват, чакаме още морбили, субективизъм в ТЕЛК

Понеделник, 12 Юни 2017 | 09:38:22


„Тенденцията за редуциране на броя на личните лекари у нас остава стабилна. Последните данни на здравната каса сочат, че за 12 години общопрактикуващите у нас са намалели с 1000, или общо с около една пета. Към момента личните лекари у нас са 430

„Тенденцията за редуциране на броя на личните лекари у нас остава стабилна. Последните данни на здравната каса сочат, че за 12 години общопрактикуващите у нас са намалели с 1000, или общо с около една пета. Към момента личните лекари у нас са 4300. През 2005 г. те са били 5340. Намалението спрямо миналата година е с 57 джипита - през 2016 г. договор с НЗОК са имали 4357 общопрактикуващи”, четем днес в „Сега”.

„Според националната здравна карта у нас са необходими 4852 лични лекари, колкото сме имали преди 7-8 години. Нуждата на населението е изчислена при практика от средно 1500 души, записани при един личен лекар”, уточнява изданието и посочва: „Причините джипитата да намаляват са, че условията на работа стават все по-трудни, а доходите в първичната извънболнична помощ не нарастват. Положението е най-сериозно в отдалечените райони, където НЗОК дава и допълнителни пари на желаещите да работят в отдалечени практики, но покрай постоянните дефицити в бюджета на касата често и тези плащания се забавят.”

Вестникът отбелязва още, че по тази причина и интересът за специализации по обща медицина е много нисък, което означава, че тепърва страната ще се сблъска с далеч по-тежък дефицит на общопрактикуващи лекари.

„Монитор” се спира на стенограмата от последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК, проведено в края на май. „Здравната каса да сключва договори с болници и да им плаща дори ако в тях няма лекар от дадена специалност на щат, а работи само на хонорар или на половин щат. Тази идея е поставена на дневен ред, става ясно от стенограмата от последното заседание на Надзорния съвет на касата. Това щяло да може да стане с промяна в стандартите за определената специалност, които заковават колко точно медици от конкретната специалност трябва да има”, четем в изданието.

„Това се налагало заради изискванията на медицинските стандарти на фона на недостатъчния медицински персонал по места. Тези изключения се превръщат в правило, понеже непрекъснато изниквали някаква нова специалност, пътека или болница. Ако се върне лентата назад, ще се окаже, че се е натрупала критична маса от изключения, които биха били основание да се преразгледат условията по принцип на лечебните заведения за разрешаване на дадена дейност. Ние бламираме тези стандарти, тези изисквания с изключения, е казал по време на заседанието представителят на КТ "Подкрепа" и член на Надзорния съвет на НЗОК Теодор Василев”, пише още вестникът.

„Труд” пък се спира на проблемите с морбили. „Това лято ще има внос на случаи на морбили от западноевропейските държави, които са засегнати много от тази инфекция”. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев”, информира изданието.

„Изводите, които прави ЕС, са, че е допуснато ниско ваксинационно покритие, което е довело до много случаи на морбили в много държави - най-вече в Румъния, следвана от Италия, Германия, Великобритания и по-малко засегнати са източноевропейските държави членки на съюза”, уточни той пред Агенция Фокус.

У нас вирусът бе внесен преди няколко месеца и възникна взрив с около 100 заболели в Пловдивска област. През последните седмици бяха регистрирани нови случаи на болестта в Пазарджик. Такъв бе открит и в Монтана”, допълва вестникът.

„24 часа” оповестява случай, при който процентът инвалидност на млада бременна с нисък ръст е бил сериозно орязан. „Драстично орязан процент на инвалидност остави 3 месеца без пенсия и добавки за транспорт 25-годишна жена с нисък ръст от пловдивското с. Чешнигирово. Заради ръста си и придружаващи заболявания Иванка Христова е имала 74% нетрудоспособност. На 1 март се явила в пловдивския ТЕЛК за подновяване на решението, но там намалили на 60%. Лекар от I състав й казал, че толкова се дава за нисък ръст, и я пратил да си търси работа. Тогава Христова е била бременна в VII месец. С помощта на националната асоциация „Малки български хора” жената е обжалвала решението в НЕЛК. Наскоро оттам са й определили 79%”, разказва публикацията.

„Младата жена признава, че е дълбоко засегната и обидена от отношението към нея в пловдивския ТЕЛК. Тя недоумява какви са мотивите да й свалят процентите, след като цял живот е с нисък ръст.

„Не съм запозната със случая. Понякога се проявява известен субективизъм при вземане на решенията, но има възможност да се обжалва пред НЕЛК. Там ни атакува и НОИ, когато сметне, че сме дали на някого по-висок процент”, заяви шефът на ТЕЛК в Пловдив д-р Райна Ангелова. Тя се надява с новата наредба да бъде разширен кръгът на заболяванията, за които се издава пожизнен ТЕЛК или с по-дълъг срок”, пише още вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6GnD


Всичко за коронавируса
Още новини
Подвариантът ВА.5 на Омикрон вече е у нас
29.06.2022 16:16:27

Подвариантът ВА.5 на Омикрон вече е у нас

7 проби (6 в София-град и 1 в Кюстендил) с подварианта ВА.5 на Омикрон бяха установени у нас след ...

МС синхронизира Правилника за прилагане на ЗХУ с преминаването на помощните средства към Касата
29.06.2022 15:57:28

МС синхронизира Правилника за прилагане на ЗХУ с преминаването на помощните средства към Касата

Министерският съвет прие постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на За ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...