!
Вторник, 16 Юли 2024
12
юни
 

Из пресата: И джипитата намаляват, чакаме още морбили, субективизъм в ТЕЛК

Понеделник, 12 Юни 2017 | 09:38:22


„Тенденцията за редуциране на броя на личните лекари у нас остава стабилна. Последните данни на здравната каса сочат, че за 12 години общопрактикуващите у нас са намалели с 1000, или общо с около една пета. Към момента личните лекари у нас са 430

„Тенденцията за редуциране на броя на личните лекари у нас остава стабилна. Последните данни на здравната каса сочат, че за 12 години общопрактикуващите у нас са намалели с 1000, или общо с около една пета. Към момента личните лекари у нас са 4300. През 2005 г. те са били 5340. Намалението спрямо миналата година е с 57 джипита - през 2016 г. договор с НЗОК са имали 4357 общопрактикуващи”, четем днес в „Сега”.

„Според националната здравна карта у нас са необходими 4852 лични лекари, колкото сме имали преди 7-8 години. Нуждата на населението е изчислена при практика от средно 1500 души, записани при един личен лекар”, уточнява изданието и посочва: „Причините джипитата да намаляват са, че условията на работа стават все по-трудни, а доходите в първичната извънболнична помощ не нарастват. Положението е най-сериозно в отдалечените райони, където НЗОК дава и допълнителни пари на желаещите да работят в отдалечени практики, но покрай постоянните дефицити в бюджета на касата често и тези плащания се забавят.”

Вестникът отбелязва още, че по тази причина и интересът за специализации по обща медицина е много нисък, което означава, че тепърва страната ще се сблъска с далеч по-тежък дефицит на общопрактикуващи лекари.

„Монитор” се спира на стенограмата от последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК, проведено в края на май. „Здравната каса да сключва договори с болници и да им плаща дори ако в тях няма лекар от дадена специалност на щат, а работи само на хонорар или на половин щат. Тази идея е поставена на дневен ред, става ясно от стенограмата от последното заседание на Надзорния съвет на касата. Това щяло да може да стане с промяна в стандартите за определената специалност, които заковават колко точно медици от конкретната специалност трябва да има”, четем в изданието.

„Това се налагало заради изискванията на медицинските стандарти на фона на недостатъчния медицински персонал по места. Тези изключения се превръщат в правило, понеже непрекъснато изниквали някаква нова специалност, пътека или болница. Ако се върне лентата назад, ще се окаже, че се е натрупала критична маса от изключения, които биха били основание да се преразгледат условията по принцип на лечебните заведения за разрешаване на дадена дейност. Ние бламираме тези стандарти, тези изисквания с изключения, е казал по време на заседанието представителят на КТ "Подкрепа" и член на Надзорния съвет на НЗОК Теодор Василев”, пише още вестникът.

„Труд” пък се спира на проблемите с морбили. „Това лято ще има внос на случаи на морбили от западноевропейските държави, които са засегнати много от тази инфекция”. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев”, информира изданието.

„Изводите, които прави ЕС, са, че е допуснато ниско ваксинационно покритие, което е довело до много случаи на морбили в много държави - най-вече в Румъния, следвана от Италия, Германия, Великобритания и по-малко засегнати са източноевропейските държави членки на съюза”, уточни той пред Агенция Фокус.

У нас вирусът бе внесен преди няколко месеца и възникна взрив с около 100 заболели в Пловдивска област. През последните седмици бяха регистрирани нови случаи на болестта в Пазарджик. Такъв бе открит и в Монтана”, допълва вестникът.

„24 часа” оповестява случай, при който процентът инвалидност на млада бременна с нисък ръст е бил сериозно орязан. „Драстично орязан процент на инвалидност остави 3 месеца без пенсия и добавки за транспорт 25-годишна жена с нисък ръст от пловдивското с. Чешнигирово. Заради ръста си и придружаващи заболявания Иванка Христова е имала 74% нетрудоспособност. На 1 март се явила в пловдивския ТЕЛК за подновяване на решението, но там намалили на 60%. Лекар от I състав й казал, че толкова се дава за нисък ръст, и я пратил да си търси работа. Тогава Христова е била бременна в VII месец. С помощта на националната асоциация „Малки български хора” жената е обжалвала решението в НЕЛК. Наскоро оттам са й определили 79%”, разказва публикацията.

„Младата жена признава, че е дълбоко засегната и обидена от отношението към нея в пловдивския ТЕЛК. Тя недоумява какви са мотивите да й свалят процентите, след като цял живот е с нисък ръст.

„Не съм запозната със случая. Понякога се проявява известен субективизъм при вземане на решенията, но има възможност да се обжалва пред НЕЛК. Там ни атакува и НОИ, когато сметне, че сме дали на някого по-висок процент”, заяви шефът на ТЕЛК в Пловдив д-р Райна Ангелова. Тя се надява с новата наредба да бъде разширен кръгът на заболяванията, за които се издава пожизнен ТЕЛК или с по-дълъг срок”, пише още вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$D2J


Всичко за коронавируса
Още новини
Нито един нов случай на морбили за миналата седмица
15.07.2024 17:22:41

Нито един нов случай на морбили за миналата седмица

След пет поредни седмици на регистриране на нови случаи на морбили у нас, за миналата седмица не ...

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница
15.07.2024 16:59:16

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница

От два месеца в болницата в Горна Оряховица има назначен психолог, който оказва подкрепа на пацие ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...