Вторник, 30 Май 2023
18
юли
2
 

Из пресата: Мерки срещу агресията, сливане на болници, разследване на смърт

Вторник, 18 Юли 2017 | 09:35:38
2

Очаквано, отразената от всички печатни издания тема днес е срещата в прокуратурата във връзка с нападенията над медици. „Прокурори ще се занимават само със случаите на нападения над медици. Те ще бъдат посочени от окръжните обвинители и ще държат

Очаквано, отразената от всички печатни издания тема днес е срещата в прокуратурата във връзка с нападенията над медици. „Прокурори ще се занимават само със случаите на нападения над медици. Те ще бъдат посочени от окръжните обвинители и ще държат постоянна връзка с шефовете на болници. Паникбутони и гласова връзка с тел. 112 ще имат колите на спешната помощ. Всеки, който посегне на лекар, ще бъде съден по бързата процедура. Това са част от мерките, които главният прокурор Сотир Цацаров обсъди вчера на специална среща с министрите на вътрешните работи и на здравеопазването - Валентин Радев и ген. Николай Петров”, четем в „Стандарт”, който уточнява, че повод са зачестилите нападения над лекари в болниците и екипи на спешната помощ.

„Само от началото на тази година вече са регистрирани 52 такива случая, отчете здравният министър ген. Петров. През 2014 г. са били образувани 5 досъдебни производства за посегателство срещу медицински специалисти при и по повод на изпълнение на тяхната служба. Осъдени са 4 лица, от които 1 ефективно, 1 условно, 1 на пробация и 1 на глоба”, изрежда публикацията и продължава: „През 2015 г. са образувани 4 досъдебни производства, осъдено е 1 лице на глоба. През 2016 г. са образувани 2 досъдебни производства. Осъдени са 4 лица, от които 2 условно, и на двама е наложена глоба, съобщи Цацаров след работната среща.”

„Постарахме се да погледнем нещата по веригата - от болничните заведения до наказателните производства. Има пропуски, които касаят наказателното преследване, но вече не мога да прие ма тезата, че наказателната политика е единственото средство за превенция срещу такива посегателства. Управителите на болниците имат своите отговорности”, каза Цацаров”, пише още вестникът.

Друг материал в изданието съобщава за сливане на болници. „Болницата в Петрич ще се обедини с тази в Сандански. Предложение за това внесе до общинския съвет кметът на Петрич - Димитър Бръчков. Началото на процеса бе поставено през ноември миналата година с решения на местните парламентаристи в двете общини. Цялта процедура по създаването на новото обединено здравно дружество и разпределението на дяловете между двете общини трябва да приключи до края на септември”, инфомира ежедневникът.

„В новосъздаденото дружество, което се предлага да носи името МБАЛ „Югозападна болница” ООД, общините Петрич и Сандански ще имат по 26 411 дружествени дяла, а общините Кресна и Струмяни - по 539 дяла. Това практически означава, че Петрич и Сандански придобиват равен дял по 49% от капитала на дружеството, а Кресна и Струмяни по 1%. В новосъздаденото дружество общините влизат само с дълготрайните си материални активи, т.е. с медицинската си апаратура”, допълва материалът.

Няколко издания се спират и на проверка във връзка със смъртта на мъж, като информацията, която дават, е много по-подробна от вчерашната. „Прокуратурата ще проверява смъртта на подп. Пламен Пицов, зам.-командир на военно формирование 26 400 - Благоевград. 43-годишният мъж почина в дома си в събота вечерта, след като два часа по-рано бил на преглед в спешно-приемно отделение. Той се почувствал зле и отишъл в отделението заедно със свой близък - студент 3-и курс по медицина в Стара Загора. По това време всички медици били ангажирани със спешни случаи. Студентът им казал, че е техен колега, и самоволно направил електрокардиограмата на подп. Пицов, без знанието на медиците в отделението”, четем в „24 часа”.

„После „разчел” ЕКГ-то и казал, че няма нищо притеснително. Двамата се прибрали вкъщи, където Пицов починал”, допълва вестникът и припомн, че смъртта е настъпила вследствие белодробна тромбемболия.

„Директорът на болницата д-р Огнян Митев е разговарял в понеделник със студента придружител. Според него той е информирал лекарката, че е медицинско лице и ще направи сам ЕКГ, защото в момента всички били заети. „Нашите медици твърдят, че не само не са му разрешили, но една от сестрите му е забранила. Поискал съм писмени обяснения от целия дежурен екип. Не може външно лице да борави с медицинска апаратура, и то в спешно приемно отделение. Ето защо в момента юристката на болницата изготвя преписка и ще я внесем в прокуратурата. Подполковникът даже не е бил записан в книгата като пациент. Младежът го е довел, направил му е ЕКГ-то и са си заминали, без да се обадят на никого”, коментира д-р Митев, цитиран от изданието.

„Дума” пък съобщава за затворили аптеки. „Около 25 аптеки в Пернишко са затворени за последната година, съобщи Величка Бочкова, областен председател на Българския фармацевтичен съюз. Тя определи това като трагедия. Според Бочкова има още аптеки, които са на ръба на фалита. Причината за това е, че веригите, които търгуват с лекарства, работят на достъпни цени, докато една еднолична аптека не може да си го позволи, коментира тя”, пише изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
E4fr

Гост 18.07.2017 19:38:47

Ето -сбъдава се мечтата на Кателиева за паник-бутони и видеонаблюдение.

Патриотично настроен лекар 18.07.2017 19:10:51

Искам да изкажа своята безмерна благодарност, че в най-скоро време местоработата ми ще бъде оборудвана с най-съвременен, ефективен, качествен, направо по последен писък на световните изисквания и стандарти, ПАНИК БУТОН и ЗАЩИТАВАЩО ПЕРСОНАЛА видеонаблюдение. Тази нова придобивка, както и безплатната възможност за обучителни курсове по самозащита в работна среда, дадена на мен и колегите, определено ме карат да загърбя всякакви планове за търсене на работа в чужбина!


Всичко за коронавируса
Още новини
Всеки ден една жена у нас губи битката с рака на маточната шийка
29.05.2023 17:17:50 Надежда Ненова

Всеки ден една жена у нас губи битката с рака на маточната шийка

Всеки ден една жена у нас губи битката с рака на маточната шийка (РМШ). Това стана ясно по време ...

Министър Меджидиев откри филиал на Спешна помощ в гр. Сърница
29.05.2023 16:45:39

Министър Меджидиев откри филиал на Спешна помощ в гр. Сърница

„За мен е изключителна чест да направя това откриване, защото сърцето ми е в медицината. То ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...