Вторник, 21 Май 2024
05
септ
1
 

Из пресата: Още агресия срещу медици, специален прокурор за медици

Вторник, 05 Септември 2017 | 09:50:19
1

„42-годишен мъж от Павликени потрошил мивка и медицински шкаф в Бърза помощ в града. Той изпаднал в шок, след като трима негови близки починали в рамките на 6 дни”, пише днес „24 часа”. „В същия ден М. А. погребал

„42-годишен мъж от Павликени потрошил мивка и медицински шкаф в Бърза помощ в града. Той изпаднал в шок, след като трима негови близки починали в рамките на 6 дни”, пише днес „24 часа”.

„В същия ден М. А. погребал брат си и съпругата му, загинали в тежката катастрофа в Унгария на 26 август.

Тогава на главен път М16 в района на граничен пункт Райка-Оросвар беемве с български граждани бе размазано в катастрофа с полски автобус. Загина семейство от ромска фамилия в Павликени - мъж на 47 г. и жена на 46 г. Ранени бяха две жени на по 25 г., едната - тежко, а другата по-леко. Тежко пострада и бременна в 8-ия месец. Наложило се лекарите да извадят бебето”, припомня вестникът.

„В деня на погребението на жертвите братът отишъл в спешното, за да откара роднина, на която й прилошало по време на траурната церемония. 49-годишната Бонка е докарана починала в спешния център, казаха медиците. Щом научил новината за поредната смърт във фамилията, скръбта на брата преминала в агресия и той потрошил шоковата зала. По случая е започнато досъдебно производство”, пише още изданието.

Другият случай с нападение над медицинско лице, станал известен вчера, също е във фокуса на вниманието на печата. „Млад баща от пловдивското село Първенец наби медицинска сестра в детското спешно приемно отделение в първа база на УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив. 25-годишният Васил Сотиров напирал да влезе в кабинета, където на системи било момченцето му, на година и половина. Сестрата Мария Нейкова му казала, че вътре има и друг и че трябва да изчака. Тогава таткото полудял и набил жената. Нападението над 48-годишната медицинска станало по обяд на 1 септември пред очите на нейни колеги, както и на десетки малки пациенти и техните родители”, четем в „Монитор”.

„Васил Сотиров и съпругата му завели малкия си син в спешното заради нелеп инцидент. Детето се било нагълтало с една лъжица прах за пране. Родителите му ужасно много се притеснили и веднага закарали малчугана в спешното детско отделение в университетската болница. Отделението е на 24-часов режим на работа. Когато за първи път семейството отишло в спешното, от там им казали, че няма пряка опасност за живота на детето им. Момченцето, което глътнало праха за пране, вече било повръщало. Затова лекарите дали на младите родители рецепта да купят лекарства на сина си и да се приберат у дома. Майката обаче останала недоволна и с мъжа й закарали сина си до друга университетска частна болница в Пловдив. След това родителите върнали обратно момченцето си в детското спешно приемно отделение в УМБАЛ „Св. Георги”. Дежурните медици там се съгласили да включат на детето система и го направили вътре в кабинета за прегледи. В това време бащата Васил Сотиров чакал в коридора и тъй като вече изгубил търпение, започнал да напира да влиза в кабинета”, разказва вестникът.

„В болницата бил изпратен полицейски патрул. Васил Сотиров бил арестуван, а на следващия ден - в събота, задържането му зад решетките било удължено с още 72 часа. Той е обвинен за побоя над медицинската сестра, като го грози затвор от 1 до 5 г.”, информира публикацията.

Със заглавие „Бърза помощ вече и за спешните медици” „Труд” се спира на назначаването на специален координиращ подобни случаи прокурор в София. „Заповед за назначаване на координиращ прокурор, който да отговаря при нападенията над медици в столицата, влезе в сила в понеделник. Той ще приема сигнали за инциденти в центровете за спешна помощ, общинските и държавни болници. Неговият телефон ще бъде изпратен до центъра за спешна помощ в София, лечебните заведения със спешен прием и родилните отделения. Подобна система за защита на лекари и медицински сестри трябва да заработи на територията на цялата страна в най-кратки срокове. До 11 септември повсеместно трябва да е разработен алгоритъм за незабавни реакции при случаи на посегателство”, пише ежедневникът.

„Медиците ще се свързват със съответния координиращ прокурор, който ще разпределя случаите към свои колеги след консултации с разследващите полицаи”, уточнява изданието.

„Капитал Daily” обръща поглед към финансовото състояние на групата „Софарма”. „Приходите от продажби на групата "Софарма" достигат 470.3 млн. лв. за полугодието в сравнение с 423 млн. лв. за същия период на 2016. Общите приходи пък са 480 млн. лв. Нетната печалба за периода е 29.9 млн. лв. Основен принос от общо 72% в продажбите има българският пазар. Продажбите на него бележат ръст от 10% спрямо 2016 г. Според маркетинговите данни „Софарма” заема 4% от продажбите на българския лекарствен пазар в стойност и 14% в брой опаковки”, информира публикацията.

„През първото полугодие компанията, която има регистрирани 210 продукта и 15 оригинални лекарства и притежава 12 завода в България и един в Украйна, е получила разрешения за продажби в нови държави на 10 свои лекарства, сред които и болнични продукти. В производство са внедрени 4 лекарства, а до края на годината се очаква да бъдат пуснати на пазара още три до пет нови продукта”, допълва вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#$Qe

Патриот-майтапчия 05.09.2017 17:23:18

Разбрахме, че 42 годишният мъж от Павликени бил от ромски произход. А от какъв произход е биячът Васко Сотиров от Първенец? Що така го "дискриминирате", като не обявявате и неговия произход? М? https://www.blitz.bg/obshtestvo/eto-go-mladiya-bashcha-vasko-koyto-prebi-zhestoko-medsestra-v-plovdiv-snimki_news541325.html Ето го наглото, мръсно, долно л@йненце! Хубаво му вижте наглата, напушена мУТРА! Не, не е цигань!


Всичко за коронавируса
Още новини
Общински лечебни заведения получават 915 000 лв. от
21.05.2024 16:14:46 Невена Попова

Общински лечебни заведения получават 915 000 лв. от "Красива България"

Над 915 000 лв. предоставя през 2024 г. на здравни заведения Министерството на труда и социалната ...

ИАЛ и ГДОБОП погват сайт за свободна търговия с неразрешени лекарства
21.05.2024 15:25:42 Надежда Ненова

ИАЛ и ГДОБОП погват сайт за свободна търговия с неразрешени лекарства

ИАЛ и ГДОБОП погват сайт за свободна търговия с неразрешени за употреба в България лекарства и ме ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...