!
Петък, 23 Февруари 2024
12
май
2
 

Из пресата: Разхищение на онколекарства, уволнен зам.-министър, нападната медсестра

Петък, 12 Май 2017 | 10:20:28
2

„Болници и онкодиспансери са излели в канала онколекарства за близо половин милион лева през миналата година. Това става ясно от справка на Националната здравноосигурителна каса, предоставена на „Монитор“. През 2016 г. 15 районни здра

„Болници и онкодиспансери са излели в канала онколекарства за близо половин милион лева през миналата година. Това става ясно от справка на Националната здравноосигурителна каса, предоставена на „Монитор“. През 2016 г. 15 районни здравноосигурителни каси са направили проверки в общо 54 лечебни заведения в областта на химио и лъчетерапията и хематологията. За откритите нарушения касата е поискала санкции от порядъка на 713 000 до 1 780 000 лева, посочиха от там. Сумите, които те трябва да възстановят за разхищения на медикаменти, пък са в размер на 420 800 лева. Дължимите пари касата ще им удържи, като няма да им плати отчетеното лечение за което буквално са разхищавани лекарства“, четем днес в „Монитор“.

„Оказва се, че химиотерапевтите не си дават труд да комбинират за вливания по едно и също време пациенти, които са на едни и същи цитостатици, а отварят нов флакон за всеки от тях, като остатъкът, който в повечето случаи може да се влее на още един човек, се изхвърля и се отваря нова опаковка.

Сметката показва, че между 25 и 30% от онкомедикаментите, които се вливат, не се оползотворяват и се унищожават. Това са лекарства за милиони левове, за които касата плаща, коментира пред „Монитор“ нейният подуправител д-р Димитър Петров. Затова НЗОК пусна разпореждане вливанията да се планират така, че да няма разхищения, допълни той“, пише още изданието, като уточнява, че за целта НЗОК въведе от 1 април изискването количествата цитостатици, които се вливат при химиотерапия на раково болните, вече да са фиксирани според теглото на болния.

И още: „Занапред лекарите ще трябва да комбинират вливанията на пациенти, които са на един и същи медикамент, да бъдат по едно и също време, за да не се изхвърля по половин и повече пълен флакон, поясни подуправителят д-р Петров. Той предлага от следващата година онкоболниците и диспансерите да си купят полуавтоматични смесители, в които да се приготвят дозировките, и които отчитат електронно колко единиците медикамент и колко разтвор са влети на всеки болен.“

Според изчисленията на д-р Петров тези мерки ще намалят преразхода на лекарства в онкологията до 10 на сто, информира още ежедневникът.

Същата тема разглежда и „24 часа“. Изданието припомня за въвеждането на нови правила при заплащането на лечението на онкоболните и посочва, че промените се въвеждат с цел да се засили контролът и да се спре разхищението на скъпите лекарства за химиотерапия.

„Новите правила не вземат предвид теглото на всеки пациент поотделно, уточниха от касата. Въвеждат се средномесечни референтни стойности, чието превишение - ако го има, ще служи като причина за проверка на болницата от страна на касата. Ако тя установи, че пациентите реално са лекувани, то дейността й ще бъде заплатена, уверяват от НЗОК и отричат възможността по-тежките пациенти да доплащат лечението си

„Ясно е, че ако дадена болница отчита средно тегло на онкопациентите си 100 кг, значи има проблем и е нужна проверка“, обясни д-р Петров. Такива случаи били засечени през 2016 г. и се подозира, че става дума за схема за изписване на свръхколичества лекарства, без да има реални пациенти зад тях, с цел реекспорт“, четем в изданието.

Уволняването на зам.-министър Стоил Апостолов също е във фокуса на медийното внимание. „След като в сряда подписа заповедта за назначаването му, вчера сутринта премиерът Бойко Борисов го освободи от поста. Решението е взето след излъчен в тв предаване репортаж за нередности и злоупотреби в лечебното заведение, на което Апостолов е бил управител, обясниха от правителствената информационна служба. Става дума за бургаската болница „Бургасмед“, на която беше посветено излъченото в сряда вечер предаване „Господари на ефира“. Репортерите разказаха историята на жена, която твърди, че е претърпяла операция на коляното, но само по документи, а всъщност й е била направена само пункция. Зоя Кармашикова разкрива, че след претърпяна злополука през 2016 г. е станала пациент на бургаската болница. Д-р Колев й е направил пункция на коляното, но в подписаната от него и шефа на отделението д-р Анатоли Пацов епикриза, пише, че й е направена операция на колянната става със спинална анестезия. Това обаче не е вярно, твърди пациентката и обяснява, че има 40-минутно изследване с ядрено-магнитен резонанс, което го доказва. Зоя, в крайна сметка, отива на лечение в Стара Загора - ортопедите там откриват, че са поразени менискусът, предният рог и кръстните връзки на коляното й. „Водиш се по пътека, за да получим паричките от касата“, е репликата, с която служителка от „Бургасмед“ обяснява пред скритата камера на „Господарите“ какво точно се случва с пациентката. Д-р Апостолов се явява в кадър за секунди, молейки репортера да го изчака, защото е с колеги, като обещава да извика д-р Пацов за повече разяснения.

„Всичко, което видях снощи по телевизията, ми беше достатъчно, за да освободя зам.-министъра на здравеопазването“, лаконичен беше Борисов пред журналисти вчера“, четем в „Стандарт“.

„При този изострен обществен натиск към политическата ситуация в момента, смятам, че реакцията на премиера е правилна“, цитира реакцията на уволнения зам.-министър д-р Стоил Апостолов ежедневникът и допълва: „Той обаче беше категоричен, че няма източване на Здравната каса в огласения от „Господари на ефира“ случай с пациентката Зоя Кармашикова.

„Лежала е по клинична пътека в болницата. Оперирана е. Тоест - направена е пункция. Зависи кой как я интерпретира думата операция. Защото пункцията също е проникване в кух орган. Тоест - проникнато е в ставата. Отчетена е по съответната клинична пътека. Единственият проблем, който ние установихме при вътрешната проверка - има объркан оперативен протокол, който е нанесен в епикризата. Допусната е явна фактическа грешка, като е цитиран друг протокол, несъответстващ на този, който е историята на заболяването, който е в оперативния журнал и т.н.“, обясни Апостолов“.

Ежедневникът публикува и пълното становище, изпратено до медиите от „Бургасмед“.

Няколко издания отразяват и поредната агресия срещу медицинско лице. „Родителите и близки на 4-месечно бебе са нападнали медицинска сестра в Университетската болница в Русе, защото майката не харесала как се поставя инжекция на детето. Това е поредният случай на агресия срещу медицински служител“, пише „Дума“.

„Инцидентът станал, когато сестрата поставяла инжекция на бебето. 18-годишната майка не одобрила начина на поставяне на инжекцията и нападнала сестрата - започнала да крещи и ударила два шамара на медицинската сестра. След като обърнала цялата табла с медикаменти, младата жена излязла в коридора и продължила да крещи и руши болничното имущество. Началникът на педиатрията д-р Ева Цонкова обясни, че персоналът ежедневно е подложен на вербален терор. Това обаче е първият случай на физическо насилие. Полицията, прокуратурата и отделът за закрила на детето са уведомени за случая. Подаден е сигнал до прокуратурата, а болницата ще съди майката заради инцидента“, разказва изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
DJVA

Гост 12.05.2017 10:44:50

".....Министри от кабинета "Герджиков" изплатили компенсации от шест работни заплати на назначени от тях експерти...." - а когато хем освободиш човек с шест заплати компенсация, хем след 1 месец пак го назначиш, както направи Комитов, това какво е?

Гост 12.05.2017 13:21:17

Дай по-конкретно за чия особа иде реч


Всичко за коронавируса
Още новини
Фелдшерите най-после ще имат свое законно представителство
23.02.2024 13:51:06

Фелдшерите най-после ще имат свое законно представителство

Фелдшерите и техните приемници – лекарските асистенти, най-после ще имат своя законна профе ...

Парамедик изроди бебе в линейка
23.02.2024 13:10:13

Парамедик изроди бебе в линейка

Парамедикът Борислав Караниколов сам изроди бебе в линейка в центъра на Бургас, съобщиха от Съюза ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...