Петък, 29 Септември 2023
09
авг
4
 

Из пресата: Фалит за няколко общински болници до седмици прогнозира д-р Неделчо Тотев

Сряда, 09 Август 2017 | 09:58:02
4

Сливането на лечебните заведения в Петрич и Сандански не оздравява, а унищожава едната от болниците. Така смята председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. В интервю за „Монитор“ той отбелязва: „Съкращаването

Сливането на лечебните заведения в Петрич и Сандански не оздравява, а унищожава едната от болниците. Така смята председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. В интервю за „Монитор“ той отбелязва: „Съкращаването на един главен счетоводител и на няколко общи работници няма да реши проблема. Вижда се, че едната болница е във фалит. Затова ние, от Сдружението на общинските болници, предупреждавахме още отпреди година и половина. Сега вече то става факт.“

Д-р Тотев посочва, че положението при общинските болници далеч не е розово. „Системата налага големи и неосъществими изисквания, които правят така, че малките лечебни заведения да трупат дългове. В един производствен процес са важни наличният ресурс, процесът и обектът, върху който да се въздейства. Обектът, т.е. пациентите, чиито потребности ние задоволяваме, са все по-застаряващи, с възрастова патология хора. При тях процесите се развиват бавно и плавно и те идват в общинската болница, която за тях е първото, а за някои и единственото здравно звено, с усложнения. Занемареното им състояние и многобройните хронични заболявания, съпътстващи основното, изискват не малък финансов ресурс. Националната здравноосигурителна каса плаща за основно заболяване по клинична пътека, но ние лекуваме цялата патология. Един възрастен пациент при нас може да бъде приет с пневмония, но сърцето му да декомпенсира, да се обостри бъбречно заболяване и още много други неща, които ние не можем да пренебрегнем. Налага се да го стабилизираме, изразходваме пари, но получаваме парите само по клиничната пътека за основното заболяване, с което той е хоспитализиран“, коментира той.

Д-р Тотев посочва като проблем медицинските стандарти, приети по думите му „на килограм“, като отбелязва, че заради тях общинските болници нямат право да лекуват редица заболявания, което също утежнява ситуацията при тях. Председателят на Сдружението на общинските болници прогнозира, че при настоящите проблеми на тези лечебни заведения до седмици между четири и седем от тях ще изпаднат във финансова несъстоятелност.

„Край на фалшивите извинителни бележки в училище слага двоен контрол, който се въвежда от септември в Пловдив. Задължават джипитата да пращат всеки амбулаторен лист за извършен преглед по електронен път в Регионалната здравна инспекция. Тя от своя страна ще сверява данните с постъпилите бележки в школата, за да се установи дали болничните са истински, уточни шефката на РЗИ д-р Ваня Манчева“, пише днес „24 часа“.

„Тя предупреди, че започват масирани проверки при общопрактикуващите лекари. Ако се установи разминаване в данните, значи ученикът не е бил болен и е отсъствал безпричинно от занятия. Тогава ще му се начисляват неизвинени отсъствия“, допълва изданието и уточнява, че в проверките ще участват здравни експерти, служители от „Социално подпомагане“, службите на ГРАО в общината и МВР.

„Контролът обхваща както семейните лекари, така и центровете за неотложна и спешна помощ. Още в края на този месец РЗИ ще разпрати до джипитата писма с указания. Те са длъжни да изпращат до здравната инспекция копие от амбулаторния лист по електронен път. Когато дадено хлапе занесе извинителна бележка, ще се прави сравнение в училище дали не е фалшива. След проверката ще се установи колко от тях са истински“, пише още ежедневникът.

„Телеграф“ информира, че аптекарите от столицата, които бяха арестувани при полицейска акция и впоследствие освободени, отново са прибрани от полицията. „Бившият полицай и жена му, арестувани преди няколко дни в аптеката си в София по сигнал, че продават нелегално упойващи лекарства, отново бяха прибрани за разпит в полицията вчера. Това видя екип на „Телеграф“ на място.

Далин Дилов и жена му Атанаска вчера се промъкнали и отпечатали обекта си на ул. „Габрово“,. Ченгетата от 3-то РПУ обаче разбрали за нарушението и незабавно реагирали“, разказва изданието и припомня: „Преди два дни съдът ги пусна без мярка, тъй като признали всичко и обяснили, че няма да се укрият. При първия им арест в аптеката бяха открити големи количества лексотан, морфин, ксанакс и т.н., които давали без рецепти.“

„Дума“ пък съобщават за бум на хепатит А в Луковит. „За взрив на заболели от хепатит А В ромския квартал „Изток“ в Луковит съобщават от Регионалната здравна инспекция в Ловеч. От началото на юни само в този квартал случаите са 63 - основно на деца от 1 до 15 г., каза д-р Сийка Иванова, директор на дирекцията „Надзор на заразните болести“ в РЗИ. В цялата област заразените са 75“, четем във вестника.

„През последната седмица в инфекциозното отделение са хоспитализирани 13 пациенти с хепатит А, от които 11 са от Луковит, а двама от Ловеч. Заразната болест, наричана болест на мръсните ръце, продължава от началото на юни. Заболяването е с явна клинична проява, но може да се развие и без симптоми, поради което има много заразени, коментира д-р Иванова. По думите й се предприемат мерки по отношение на контактните лица чрез общопрактикуващите лекари в града, ангажиран e и здравният медиатор. Многократно е информирана и община Луковит, дадени са указания и препоръки за приема на децата след ваканцията в детските заведения и училищата в града“, допълва изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6hpa

Гост 09.08.2017 17:23:08

Сливането на двете болници ще унишожи и двете,не само губещата,но и печелившата! Както един удавник като увисне на шията на опитен плувец се давят и двамата!

Така е 09.08.2017 21:47:27

Справка-сливането на университетската болница в Стара Загора и държавната болница в града преди години.Резултата-сега тази,в която се вля университетската, е в трагично състояние.С уж сливането беше за добро...

Dr_Doolittle 09.08.2017 16:53:29

Келaвите чиновници от РЗИ могат да си вземат от РЗОК информацията за прегледите на ученици. Аз предлагам пък БЛС и НСОПЛБ да се оплачат на вицепремиера Томислав Дончев , който щеше да намалява административната тежест на гражданите и фирмите, а ОПЛ се явяват също икономически субекти частни здравни заведения. Значи свидетелство за съдимост вече няма да представят граждани , чиновниците ще си изтеглят тези данни от съответните държавни структури , а видите ли някаква чавка в РЗИ е решила да увеличи административната тежест на работещите лекари с поредни някакви отчети, като не забравяме ,че тези чантаджии превърнаха имунизационните отчети от тримесечни на седмични с все нови и нови справки. И нали не вярвате тези мухъли да сверяват бележки от училищата с тези бази данни от XMLотчетите за извършените прегледи. Значи пак става въпрос за възложен безсмислен труд само заради фрустрацията на някоя си в РЗИ. Очаквам вицепремиерът да поиска обяснение на самозабравилите се чиновници от РЗИ Пловдив с един незабавен шут от работното им място за този измътил поредната простотия. Защото работят против правителството за намеренията им да се намали административната тежест, нали така Дончев ?. И да проблемът ,че тези прегледи никой не заплаща остава, а комунягите продължават да се правят на нечули.

БЛС-Въоръжено Крило 09.08.2017 11:11:54

До зимата Баце ще седи на горящ вибратор. Болниците . които фалират ще са като листопада. Мандатът му изтича до 01.01.2018 пак предсопчно. Комунизмът излиза скъпо на простия му електорат. А няма ли кой от БЛС,НСОПЛБ да реагира на майните от РЗИ Пловдив. Не може да искаш копия на амбулаторния лист с някаква глупава наредбичка писана от простите чиновници в РЗИ. Когато уи ако започнете да плащате тези прегледи на учениците тогава ще искате отчетни документи. Това в момента е самоуправство на чиновници без работа. А за разлика от тях и климатизираните им кабинетчета издържани от данъкоплатеца , ОПЛ провежда десетки прегледи дневно и няма време да се занивмава и с изпращане на копия на амбулаторния лист , който пък е документ на НЗОК, а не на мухльовците в РЗИ.


Всичко за коронавируса
Още новини
Окончателно: Частните болници няма да правят обществени поръчки за лекарства
29.09.2023 19:28:45

Окончателно: Частните болници няма да правят обществени поръчки за лекарства

Частните болници няма да правят обществени поръчки за лекарствени продукти. Това прие днес с абсо ...

Създадоха Асоциация на производителите и вносителите на медицински изделия
29.09.2023 17:18:35

Създадоха Асоциация на производителите и вносителите на медицински изделия

Днес официално беше представена МедТех България – Асоциация на производителите и доставчици ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...