!
Понеделник, 20 Май 2024
12
ян
 

Из пресата: Новите правила за лечение на хепатит С, дългове към джипита, отпечатъци

Четвъртък, 12 Януари 2017 | 15:08:25


Темата, свързана с новите критерии за лечение на хепатит С, с която вчера се зае и Надзорният съвет на НЗОК, намир

Темата, свързана с новите критерии за лечение на хепатит С, с която вчера се зае и Надзорният съвет на НЗОК, намира място и в днешния печат.

„24 часа“ се спира на готовността на пациенти да заведат дело заради новите правила. „Ще заведем дело срещу здравната каса, ако не промени критериите за лечение с новите успешни терапии за хепатит С с директно действащите антивирусни средства, каза Силвана Лесидренска, председател на пациентското сдружение "ХепАктив". Най-смущаващо според нея е, че пациентите няма да имат равен достъп до трите реимбурсирани терапии, а за две от тях хепатолозите ще трябва да получат одобрение от надзора на здравната каса, в който няма лекари“, гласи публикация на ежедневника. В нея се отбелязва и позицията на касата, според която новите критерии за лечение не противоречат на действащите към момента правила. „Голямата новина е, че ще можем да лекуваме от 1 март всички пациенти с хепатит С с ефективните терапии, оптимист е националният консултант проф. Константин Чернев“, продължава материалът.

„Пациенти с очаквана ниска продължителност на живота поради несвързани с черния дроб съпътстващи заболявания няма да получават скъпо безинтерфероново лечение. Това става ясно от новите "Изисквания на НЗОК за лечение на хроничен вирусен хепатит при болни над 18 г. в извънолничната помощ“, пише „Дума“. Изданието цитира и председателя на федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров, според когото НС на НЗОК изземва функциите на лекарите.

Печатът се спира и на неплатените суми от страна на НЗОК към общопрактикуващите лекари. „Здравната каса дължи на джипитата 4 млн. лв. за прегледи на пенсионери. Възрастните хора плащат по 1 лев при посещение при личните лекари, като остатъкът от потребителската такса 1,90 лв. се покрива от държавата. За целта в бюджета на НЗОК през изминалата година бяха предвидени 8 млн. лв. От Българския лекарски съюз са изпратили писмо до управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов, с копие до министъра в оставка д-р Петър Москов, в което се настоява дължимата сума да бъде преведена незабавно“, пише „Телеграф“.

„НЗОК задлъжня и към джипита и стоматолози“ е заглавието на публикацията по темата на „Труд“. „Освен към аптеките, към (болниците и към чужди здравни фондове и лечебни заведения НЗОК задлъжня и към личните лекари и стоматолозите. Джипита и зъболекари не са получили парите си за пенсионерите, които вместо 2,90 лв. потребителска такса заплащат само левче, а остатъкът се превежда от здравната каса на лекуващите за всеки преминал възрастен пациент. Проблемът е отнесен от Българския лекарски съюз в писмо до управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов“, пише изданието.

Транспортирането на болно дете с военен самолет "Спартан" също намира място в днешната преса. „Лично министър-председателят в оставка Бойко Борисов е разпоредил летателната машина да бъде изпратена в морския град, за да получи детето спешна помощ в столичната болница "Пирогов". Момченцето е постъпило в инфекциозното отделение на бургаското лечебно заведение с варицела, но получило тежки усложнения“, съобщава „Телеграф“.

„Самолетът тръгва от София в 15,30 часа вчера и след 50 минути стига до Сарафово, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Александър е докаран до летището в съзнание, но много тежко състояние. В линейката е придружаван от бургаските медици“, допълва всекидневникът.

„Сега“ помества в днешния си брой коментарен материал, свързан със системата за пръстова автентификация. „Едно от най-безсмислените упражнения, натрисани на продънената ни здравна система, е въвеждането на задължително чекиране в болниците с пръстов отпечатък. То нито е толкова лошо и в разрез с каквито и да било човешки права, както твърдят противниците му, нито е толкова добро и "внезапна смърт за крадците", както смятат защитниците на нововъведението. Т.нар. пръстова автентикация нито помага, нито пречи за каквото и да било. Основната й функция като че ли е да унижава пациентите, особено тежко болните“, отбеляза авторът.

„В опит да докаже съмнителните достойнства на пръстовия отпечатък здравната каса се похвали със спад в разходите за декември. От НЗОК обявиха, че за последния месец на годината от болниците са заявени за плащане около 7% по-малко дейности спрямо ноември 2016 г., или 8 млн. лв. по-малко. Броят на хоспитализациите пък за същия период е с 25 890 пациенти по-малко. И уверено отдадоха намалението на пръстовата идентификация, т.е. болниците са спрели да отчитат мъртви души.

От касата не предоставят данни за декември 2015 г., а сравняват разходите за ноември 2016 г. с разходите на декември 2016 г. Тоест не сравняват еднакви величини, а ябълки с круши. През декември традиционно дейността на болниците намалява заради празниците в края на месеца. Тази година освен това НЗОК допълнително сама намали лимитите на лечебните заведения за декември в опит да закърпи бюджета си, който пак е на дефицит. За капак данните от сайта на самата каса сочат, че и през декември 2015 г. е имало намаление на платените пари спрямо ноември същата година. За последния месец на 2015 г. касата е платила на болниците 132 млн. лв., с 3 по-малко от ноември и което е по-важното - по-малко от 136-те милиона за декември 2016 г., с които НЗОК така лекомислено се похвали. А в края на 2015 г. отпечатъкът беше само в главата и устата на министър Петър Москов“, продължава авторът и заключва, че освен че всъщност разходите излизат повече, а не по-малко, по-важното е, че вместо да покаже реален анализ на действието на отпечатъка, касата жонглира с числа и никой не може да види има ли полза от него, или не.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Ww$z


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък
19.05.2024 12:07:12 Невена Попова

Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък

Д-р Кристина Радоева-Станева е възпитаник на МУ – София, където завършва образованието ...

С вечерно бдение отбелязваме Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
19.05.2024 10:22:03

С вечерно бдение отбелязваме Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

„Помним! Приемаме! Подкрепяме!“. Под това мото ще премине Международният ден за съпри ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...