!
Понеделник, 04 Март 2024
28
юни
2
 

Кипър въвежда здравно осигуряване

Сряда, 28 Юни 2017 | 13:37:44
2

Кипър въвежда здравно осигуряване, съобщава в обширен материал по темата Investor.bg.  След 4-часов дебат, кипърският парламент е одобрил пакет от закони, даващ “зелена светлина” на новата национална здравна система (National Health Sc

Кипър въвежда здравно осигуряване, съобщава в обширен материал по темата Investor.bg.  След 4-часов дебат, кипърският парламент е одобрил пакет от закони, даващ “зелена светлина” на новата национална здравна система (National Health Scheme, или Gesy (ΓεΣΥ) по абревиатурата ѝ на гръцки език).

Приетите закони регламентират основата на новата национална здравна схема – нейната институционална и оперативна рамка, автономията на държавните болници и създаването на единна организация за тяхното ръководство, както и размера на осигурителните вноски.

Това стана 16 години след приемането в Кипър през 2001 г. на първия закон за здравното осигуряване, след който не последва реално развитие. Въз основа на неговите разпоредби обаче за администриране на планираната нова система през същата година бе създадена Организация за здравно осигуряване (Health Insurance Organisation), която просъществува през всичките тези години досега, подготвяйки се да изпълнява мисията си.

В Кипър в момента не се плаща самостоятелна здравна осигуровка. Здравното покритие е включено в социално-осигурителната вноска, без да е записано в нея като отделен процент. Безплатно медицинско обслужване се полага само в държавните болници. За да имат право на него, гражданите, освен, че задължително трябва да имат социална осигуровка, трябва да отговарят и на изисквания за доход. Достъп до безплатно лечение имат само тези от осигурените, чийто годишен доход е до 15 400 евро на човек, за двучленно семейство максималният размер на годишния доход е до 30 750 евро, а за децата се добавят по още 1700 евро.

Държавните болници, които са по една във всяка от петте области на Кипър /без окупираните територии/, се задъхват от огромни опашки и листи на чакащи, спешните отделения, към които вечер и през нощта се насочват повече хора и без социални осигуровки, са препълнени, въпреки, че в тях се плаща такса от 10 евро. Държавните лекари и медицински сестри периодично протестират за извънредните часове труд и заплатите. Лечението в частните болници е срещу заплащане кеш или чрез застраховка в частните застрахователни компании.

През 2017 г. здравеопазването в Кипър разполага с бюджет от 555.2 млн. евро, което е с 12.2 млн. евро повече от 2016 г. Въпреки увеличението, финансовият министър Харис Георгиадис неведнъж призовава за по-рационално разходване на средствата в сектора, за борба с постоянно растящата стойност на здравните услуги и намаляване на листата на чакащите за изследвания и лечения. Според него трябва да се направи промяна така, че без да се натоварват публичните финанси да се осигури по-добро и по-ефективно използване на ресурсите.

“Огромна загуба на публични средства” в съществуващата здравна система и бюрокрация в нея, която поражда “корупционни огнища”, има и според здравния министър Йоргос Памборидис. “С въвеждането на автономията на болниците и Gesy ние се стремим да сложим край на тези явления”, увери той.

Новата система поставя кипърското здравеопазване върху ключовите европейски принципи - универсално покритие от здравни грижи за всички граждани, справедливо разпределение на разходите и социална солидарност, свободен избор на лекар и медицински услуги от пациентите при конкуренция между доставчиците им в публичния и частния сектор.

Тя ще бъде въведена поетапно през 2019 и 2020 г., като вноските във фонда за нейното финансиране ще се събират от три източника – работещите, работодателите и държавата.

Първата фаза стартира от 1 юни 2019 г., само в извънболничната медицинска помощ. Три месеца по-рано, от 1 март 2019 г., кипърците и всички работещи в страната, включително български граждани, ще започнат да се осигуряват здравно. Заетите на трудов договор ще плащат 1.7% от заплатата си, а за сметка на работодателите им ще бъдат 1.85%. Самонаетите лица ще дължат 2.55%. Държавата ще участва с 1.65%.

Година по-късно, от 1 юни 2020 г., ще започне втората фаза на реформата, която ще обхване и болничната помощ. Осигуровки за нея започват да текат от 1 март 2020 г. За работещите те ще са в размер на 2.65%, за работодателите – 2.9%, за самонаетите – 4%, за държавата - 4.7%.

В допълнение към направените вноски се въвежда доплащане при самото ползване на медицинските услуги (по подобие на потребителската такса в България). Сумите ще са минимални – от 1 до 10 евро, като няма да се плаща за посещение на семейния лекар. Целта е по този начин да се насърчава отговорното използване на медицинските услуги и да се предотвратят злоупотреби, посочи министър Памборидис. Освен това се слага горна граница на тези допълнителни суми – максималният им размер за годината е 300 евро, а за социално слабите пациенти той е 75 евро.

С новото законодателство бе създадена и специална структура - Държавна организация за здравни услуги (State Health Services Organisation), която ще изпълнява и контролира автономията на държавните болници. До влизането на новата система в действие тя трябва да изготви и подробен списък с цените на медицинските услуги, по които ще бъде заплащана дейността на лекарите и лечебните заведения, присъединили се към Gesy.

Здравната реформа бе договорена като част от програмата за икономическо възстановяване на Кипър, която също трябваше да допринесе за повишаване на ефективността в публичния сектор и по-целесъобразното разходване на средствата в него. Работата по нея започна още през първата година на изпълнение на споразумението с международните кредитори, а през януари 2014 г. правителството на Кипър обяви, че е готово да им представи програмата за поетапното въвеждане на здравното осигуряване. Няколко мисии на международните кредитори специално се занимаваха с разчетите и организацията на новата система. Неколкократно сроковете за въвеждането й бяха договаряни между Тройката и правителството и след това отново удължавани.

Четирма президенти поставяха въвеждането на новата здравна схема като една от основните цели в програмата си за мандата. В резултат следваха дискусии, изменения на подготвени законопроекти, политически разногласия, протести и стачки на лекари и медицински сестри и нови отлагания на реформата. Това е краят на една дълга и болезнена процедура за реформа на сектора на здравеопазването, автономия на държавните болници и въвеждането на общия здравен план”, коментира здравният министър Йоргос Памборидис.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
m4GW

Патриот-майтапчия 28.06.2017 21:05:16

Ще има ли система с пръстови отпечатъци там? Автентификатори, върховната мениджърска мисъл?

Един ОПЛ на 33 28.06.2017 14:35:49

Що не повикат наЩе капацитети по въпроса да им дадат акъл??? Ако ли не друго, поне да знаят как НЕ СЕ ПРАВИ тази работа. Отрицателният опит също е ценен, в края на краищата!


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения
04.03.2024 11:37:07

Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения

Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които са се възстановили след ...

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции
04.03.2024 10:46:46

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции

Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Това заяви в ефира н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...