!
Събота, 15 Юни 2024
03
авг
12
 

Представителят на пациентите в касата Андрей Дамянов:

Към демонополизацията на НЗОК трябва да се подходи много внимателно

Тя не е най-подходящият модел за малките държави

Четвъртък, 03 Август 2017 | 12:36:16 Полина Тодорова
12

Към демонополизацията на НЗОК трябва да се подходи изключително внимателно, защото подобен модел не е най-подходящият за по-малките държави. Това заяви пред Zdrave.net представителят на пациентската общност в Надзорния съвет на касата Андрей Дамянов, п

Към демонополизацията на НЗОК трябва да се подходи изключително внимателно, защото подобен модел не е най-подходящият за по-малките държави. Това заяви пред Zdrave.net представителят на пациентската общност в Надзорния съвет на касата Андрей Дамянов, потърсен за коментар относно заложената в управленската програма на кабинета демонополизация на здравната каса.

„Ние като пациентска организация неведнъж сме казвали, че демонополизацията на касата е много деликатен момент и много внимателно трябва да се преценява какво точно ще бъде направено. Едно просто сравнение между няколко държави показва, че в по-големите страни демонополизацията на касата е приемлива. В по-малките държави се върви към обратния процес – към обединяване на раздробената каса, защото се оказва, че липсва достатъчно финансов и пациентски ресурс, който да „подпре“ няколко каси. Трябва да се подходи много внимателно, защото ако се избере модел, който би довел до превишаване на разходите за сметка на приходите, е безсмислено да се правят няколко каси, които ще „гълтат“ част от приходите“, коментира Дамянов, който е представител на Националната пациентска организация.

„Ако се подходи внимателно и бъде намерена правилната формула, добре, но действително за малките държави подобен подход не е най-подходящият“, допълни той. За пример Дамянов посочи Германия, в която има над 20 здравни каси, но отбеляза и големия брой население, надхвърлящо 80 милиона. „В България няма и 2,5 млн. работещи българи, които се осигуряват, така че трябва да се преценят много внимателно плюсовете и минусите на такава стъпка“, заяви той.

Дамянов коментира и новия управител на НЗОК проф. Камен Плочев, като посочи, че приоритет за него трябва да е електронизацията на здравната ни система и по-конкретно въвеждането на електронното досие. „Това е нещо, на което ще държим, и ще напомняме непрекъснато за ангажимента, който е поел“, заяви той. В тази връзка представителят на пациентската общност коментира и доклада на Сметната палата, който отчете провал на е-здравеопазването у нас. „Това е така и не е така“, посочи Дамянов, като отбеляза, че има подготовка за внедряване на интегрираната електронна система както от страна на Министерство на здравеопазването, така и от здравната каса и на практика сме много близо до финалната фаза на разработка. Според него е напълно възможно тестовете на системата да приключат до края на 2018 г., а реалното й използване да стартира от 2019 г.

Що се касае до обявена подкрепа за прогенеричната политика, която проф. Плочев изрази по време на изслушването си пред депутатите от здравната комисия, представителят на пациентската организация подчерта, че е важен индивидуалният подход в назначаваната терапия на пациента. „Ние нямаме възражение към генериците, но за нас е важно, когато се назначава лечение, то да бъде съобразено с пациента. Тоест, ако на съответния пациент даден генерик не му понася, трябва да се изписва това лекарство, което е подходящо за него. Проблемът е да не бъде игнорирано някакво лекарство за сметка на генерика, който не действа на този пациент. Ние сме против „конвейера“. За нас индивидуалният подход в лечението е с предимство“, коментира той.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
EF4Z

Бах ти държавата! 03.08.2017 22:59:10

Бах ти и държавата и властниците и помията в която живеем. Мах ти и бабата на това, че някой ни определя къде и как да се лекуваме, как да ни разпределят паричките дето ги даваме за лечение. Кой кви лекарства са ползва, кой къде да се лекува па и накрая, плати си. Мах ти и политиката, мах ти и Боко тиквето.

Гост 04.08.2017 15:56:42

Кви парички давате бе ? Ващите вноски са 1/3 от парите за цигари и 1/5 от автокаското. Вие просто сте само виртуално здравно осигурени. Дори неграта доктори в Африка няма да ви погледнат.

доктор 03.08.2017 22:54:02

Не мога да разбера какво се пенявите. Ако парите са същите и 100 каси да има - все тая. На практика сегашната каса винаги плаща на всички. Някой е написал конкуренция - за каква конкуренция ми говорите като не знаете собствените си резултати!!!!! Почти никой в бг не си знае резултатите. Това е отвратителната истина. В плащанията няма нието един реален показател за ефективност работатата, съобразно тежестта на патологията, която се лекува. Касата проверява само по документи за някакви зимислени критерии, които отразяват само и единствено лобистки интереси. На практика сегашното състояние силно облагодетелства частните болници, въпреки всички крясъци от тяхна страна. Защото ми е много любопитно да видя как при реален контрол от плащащата институция (която не е заинтересована да плати) как ще с краде с лекота. Тогава проверките на сегашната каса биха се видели като детска забава.

БЛС-Въоръжено Крило 04.08.2017 15:54:19

Другарю доктор, с каскет. Става въпрос и за конмкуренцията МЕЖДУ ОСИГУРИТЕЛИ. Ако парите са същите другите каси ше въведат или по-високи вноски или доплащане .Няма да е същото. Да видим дали аз ще подпиша договор с правителствената НЗОК ,ако някой друг осигурител ми плаща 50лева за преглед. Тъпо е да свирите на струната как лекарите крадяли касата . Всъщност мръсната партийна каса монополист НЗОК краде лекарите И ЗАТОВА НЕ НИ Е СТРАХ ОТ ДРУГИ КАСИ. НИКОЯ ДРУГА КАСА НЯМА ДА ПИСКА 17 ГОДИНИ ,ЧЕ Я КРАДЯЛИ А НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВА И НЕ ИЗПРАВЯ НАРУШИТЕЛИТЕ ПРЕД СЪДА. Това са пропагандни крясъци за да не се плаща лекарския труд. Толкова ли сте тъпи или сте си партийни парцали просто. Ей много зле ви се отразява на вас комунетата събора на Бузлуджа .

edin 04.08.2017 08:33:02

Аз го писах това за конкуренцията колега.Знам си много добре резултатите,а относно конкуренцията ако смятате .че това не ни върши работа значи сте още в 1988г.Навлизането на Бадемите е типичен пример за сериозна конкуренция ,която ще разтресе болничния пазар на услуги до 5 години.

Споко Цако 03.08.2017 19:33:39

За демонополизацията на касата сте прави и това е така. Важно какъв е модела. За България има един работещ и той е: 1. Касата определя какво точно плаща. 2. Здравните застрахователи си определят здравните услуги които покриват и застрахователната премия. 3. Всеки здравноосигурен си избира застраховател. Когато на здравносигурения му е нужна здравна услуга застрахователя плаща. Като парите за това което плаща касата си ги взима от нея а разликата от застрахователната премия. Ако зравноосигурения няма допълнителна застраховка значи ще се лекува до нивото което плаща касата т.е пак застрахователя плаща и си взима парите от касата. Или касата се превръща във финансов фонд какъвто трябва да бъде. Всичи предлагащи здравни услуги сключват договори със застрахователите за обслужване на техните застраховани. Касата работи само със застрахователи. Премахват се годишните бюджети за болниците. Прави сте, че конкуренция трябва както при платците така и при предлагащите здравни уруги

Гост 03.08.2017 16:43:44

Ха-ха-ха. Една Каса, Една Партия, едно НПО-нашето. КПСС-БКП-КПСС-БКП-КПСС-БКП-КПСС-БКП-КПСС-БКП !!!

един 03.08.2017 15:47:13

Ясно ми е как ще подходите .Ще бавите ,ще се сучите ,от 9 кладенеца вода ще носите това да не стане .От това по-здрави няма да станете ! И запомнете следното ,то е било и ще бъде ,то движи света - КОНКУРЕНЦИЯТА! Има ли конкуренция има прогрес ,иновации и качество ! Всичко друго е ала-бала .

Амурче 03.08.2017 14:13:27

Семейната НПО е единодушна с управляващите. Мъжката любов е най-силна.

Гост 03.08.2017 12:56:06

Още един, който стакувото прекрасно го устройва! Че кому ще бъде нужен той и фантомните му организации при реална конкуренция межда няколко каси?

БЛС-Въоръжено Крило 03.08.2017 12:53:47

Сега проеврих колко са германските здравни каси: Хей, чичка : над 200 са , не просто над 20. What is ‘Gesetzliche Krankenkasse’? In total, there are more than 200 healthcare providers for public health insurance in Germany

БЛС-Въоръжено Крило 03.08.2017 12:46:31

Пак глупости пускани от куртизантките на Касата .Естествено и този ще е никой при много каси. Боже, колко много блюдолзици са се курдисали да замезват под масата на тази държавна каса. Никой от тези клакьори не посочва конкретна малка страна с обратния процес- да разкарат конкуренцията от много каси и да си цунат една държавна каса. И спекулациите продължават. Тежък конфликт на интереси има тук да си запазят местенцето и софрата , а ще видим какво ще правят с една Каса и 0(НУЛА) доктори работещи с нея след 5 години.


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол
15.06.2024 11:15:06

ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол

EMA започна преглед на лекарствата, съдържащи метамизол поради опасения, че въведените мерки за м ...

3 са новите случая на COVID-19
15.06.2024 09:52:49

3 са новите случая на COVID-19

3 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие, показват данните на Един ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...