Вторник, 21 Май 2024
18
юли
4
 

Д-р Мирослав Ненков:

Лекарите у нас работят в токсична среда

Нужни са бързи и видими наказания за нападателите на медици

Вторник, 18 Юли 2017 | 11:36:11
4

„Нашата работа, лекарската работа, през последните години започна да се осъществява в една токсична среда." Това коментира пред БНТ заместник-здравният министър д-р Мирослав Ненков във връзка с поредното нападение над медик у нас, което стана и п

„Нашата работа, лекарската работа, през последните години започна да се осъществява в една токсична среда." Това коментира пред БНТ заместник-здравният министър д-р Мирослав Ненков във връзка с поредното нападение над медик у нас, което стана и повод за среща вчера при главния прокурор Сотир Цацаров.

Той беше категоричен, че като цяло отношението към лекарския труд е негативно, като вина за това имат и медиите. В тази връзка д-р Ненков посочи, че много често редица случаи биват обявени предварително за лекарска грешка, а впоследствие при съвсем малко от тях на практика се доказва, че има медицински пропуск.

Лекарят има възможности, които са ограничени. В нашата страна нито един пациент в болница не е починал от болест. Попитайте близките около вас с хора, които са загубили свои близки и ще ви кажат две трети от тях – изтърваха го в болницата. Това е настроение, което си върви през годините“, заяви той.

По думите му обществото ни е болно. „Много лесно налитаме на физическа саморазправа, което показва, че ние сякаш регресираме. Цивилизованите хора не се бият, цивилизованите хора разговарят. Може да се скарат, но няма да се сбият. Бият се шимпанзетата“, допълни той.

Д-р Ненков даде подробности и около допълнителните охранителни мерки за медицинските екипи, свързани с паник бутоните в линейките. Той обясни, че се е срещнал с фирмата, която поддържа цялата електронна система на Спешна помощ в страната и от там са го уверили, че GPS модулите, които са монтирани в линейките, много лесно могат да бъдат преустроени с паник бутон. „Дори има технологична възможност в джоба на всеки човек от екипа да има такъв паник бутон“, отбеляза д-р Ненков. Паник бутонът в този вариант ще сигнализира в диспечерския център, който от своя страна има връзка с полицията и знае къде точно се намира медицинският екип.

Той обаче отбеляза, че паник бутоните няма да спрат шамарите, но бързата реакция на охранителните органи би ги спряла.  

Що се касае до наказанията за нападателите над медици, д-р Ненков беше категоричен, че ефект би имало, ако тези хора бъдат възмездявани бързо и видимо.

От своя страна говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова посочи, че споразумението между прокуратурата и здравно министерство, подписано преди две години, не е достатъчно ефективно. Затова и то ще бъде доразвито, като се предостави възможност на лекарите и на болничните заведения, в които има спешни приемни отделения, да имат пряка връзка с дежурен прокурор от съответната районна прокуратура. „Целта на тази бърза връзка е не само получаването на информация, но и даване на указания от страна на прокурорите за максимално бързо запазване на доказателствата, докато дойде екип на разследване, за да може бързо и с най-много доказателства да убедим и съда, че лицето е виновно“, обясни Арнаудова.  Указанията на прокурорите ще са за активиране на разследванията с цел те да се провеждат при условията на т.нар. бързо производство и да приключват в 7-дневен срок.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NZYA

Патриотично настроен лекар 18.07.2017 19:11:28

Искам да изкажа своята безмерна благодарност, че в най-скоро време местоработата ми ще бъде оборудвана с най-съвременен, ефективен, качествен, направо по последен писък на световните изисквания и стандарти, ПАНИК БУТОН и ЗАЩИТАВАЩО ПЕРСОНАЛА видеонаблюдение. Тази нова придобивка, както и безплатната възможност за обучителни курсове по самозащита в работна среда, дадена на мен и колегите, определено ме карат да загърбя всякакви планове за търсене на работа в чужбина!

Гост 18.07.2017 19:08:29

Уважаеми Здраве.нет, по каква причина не ни информирате за позицията на проф. Миланов? Да не би защото не се вписва в мейнстрийма на управляващата мутро-комунистическа болшевишка кохорта? "Прокуратурата няма място в болниците. Тази позиция изрази в ефира Bulgaria ON AIR бившият директор на "Пирогов" проф. Милан Миланов. Поводът за коментара му е изказване на заместник здравния министър д-р Мирослав Ненков, който заяви, че директори на болници ще бъдат дадени на прокурор заради злоупотреби. "Бих посъветвал д-р Ненков да си мери думите" - заяви проф. Миланов - "Разходите на едно лечебно заведение, поради безпаричието, много пъти не се отнасят по законовия ред. Аз съжалявам моите колеги, които в момента са директори, тъй като те вървят по ръба на бръснача. Единият им крак е в закона, другият извън закона, ако искат лечебните им заведения да лекуват". Според проф. Миланов прокуратурата няма какво да прави там, освен при явни доказателства за някакви престъпления, а това, за което се говори било изключително трудно доказуемо и свързано с нужди, които не се отчитат. Според него целият шум около обществените поръчки в здравните заведения е, за да се прикрие неспособността на властта да финансира здравеопазването с толкова пари, колкото са необходими. Надлимитните средства, които НЗОК дължи на болниците са около 57 млн. лева, добави той. А за зачестилите случаи на нападения над лекари бе категоричен, че агресията у пациентите идва от насаждането на разбирането, че лекарите са измамници, бившият шеф на "Пирогов" коментира лаконично: "Слабата власт винаги иска да има враг, този враг бяхме ние", посочи проф. Миланов."Фактор.Бг

БЛС-Въоръжено Крило 18.07.2017 16:48:26

Властта има интерес медиците да бъдат бити, затова е и пропагандата на управляващите основана на очерняне без доказателства. Основният вдъхновител на побоищата е именно властта с инсинуациите за лекарска грешка преди да се произнесе съда. Голяма част от медиите участват волно или неволно в милиционерското мероприятие. Ограниченото финансиране и съсипване на здравния сектор го представят като грешки на лекрите, чакането за ограничени здравни ресурси също.,всяка оскъдиа е обяснена с лекарски недостатъци, не и с пороци на управлението. Налице е съзнателно инструктиране в неуважение и омраза към лекаря, който не може да компенsира идиотщините на комунистическата здравна система. Профилактично медицинският персонал трябва да яде бой за да бъде държан в подчинение като слуга. Иначе оскотелият пролетариат може да не получи обещаното безплатно здравно обслужване , тръбено от првителствената пропаганда

Истината 18.07.2017 11:52:49

Професор Богов:„В голяма степен медиите имат заслуга за това. Те не отразяват достатъчно успехите на българските лекари, но за сметка на това всяка лекарска грешка е широко огласявана и то в продължение на дни“. Абсолютно вярно! Избуялата агресия и постоянни побоища над медиците са логично продължение на мръсната добре платена и координирана медийна кампания, водена от години срещу тях, с негласната подкрепа на управляващите МУТРИ! Много ми е интересно, щo няма сега ентусиазирани футболни агитки и колони бодри, патриотично настроени рокери, да манифестират пред РПУ-то и Съда и да настояват за справедливи присъди за биячите на лекари и сестри? Защо няма? Защото КУКЛОВОДИТЕ им не са ги насочили.


Всичко за коронавируса
Още новини
Общински лечебни заведения получават 915 000 лв. от
21.05.2024 16:14:46 Невена Попова

Общински лечебни заведения получават 915 000 лв. от "Красива България"

Над 915 000 лв. предоставя през 2024 г. на здравни заведения Министерството на труда и социалната ...

ИАЛ и ГДОБОП погват сайт за свободна търговия с неразрешени лекарства
21.05.2024 15:25:42 Надежда Ненова

ИАЛ и ГДОБОП погват сайт за свободна търговия с неразрешени лекарства

ИАЛ и ГДОБОП погват сайт за свободна търговия с неразрешени за употреба в България лекарства и ме ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...