!
Вторник, 16 Юли 2024
12
май
4
 

Д-р Неделчо Тотев:

Лекарствата ще „изядат“ буфера за болниците

Половин милион лева е надлимитната дейност на общинските болници от началото на годината

Петък, 12 Май 2017 | 10:41:30 Полина Тодорова
4

„Не съм удовлетворен от срещата, защото трипроцентният буфер, който би трябвало да спомогне за достигане до заложените суми за болнична помощ, е една хипотеза“. Такова мнение изрази пред Zdrave.net председателят на Сдружението на общинските

„Не съм удовлетворен от срещата, защото трипроцентният буфер, който би трябвало да спомогне за достигане до заложените суми за болнична помощ, е една хипотеза“. Такова мнение изрази пред Zdrave.net председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев, потърсен за коментар относно резултатите от проведена в сряда среща в НЗОК, касаеща бюджетите на лечебните заведения.

„Тоест, ти имаш правна възможност да го ползваш, но реално няма да можеш да го ползваш, защото онколекарствата ще го преразходят“, разясни очакванията си той. 

В тази връзка д-р Тотев обясни, че разходите за лекарства у нас, за които лимит няма, се увеличават непрекъснато, а най-ощетени от това са болниците. „Непрекъснато навлизат нови молекули онкомедикаменти – те са от скъпи по-скъпи. По този начин разходът на касата за тях е силно завишен. За съжаление голям е и броят на онкоболните. Това обаче означава, че остатъкът за клинични пътеки ще е по-малко, освен ако не се отблокира резервът на касата и не влязат едни пари, които не покрият тези разходи“, категоричен бе той.

„Ангажимент на държавата е да се грижи за спешните и онкологичните случаи, като преди години това се плащаше от Министерство на здравеопазването, впоследствие тези ангажименти се прехвърлиха към касата. Сега всичко влезе в общия кюп, но парите за тези дейности не влязоха резонно, просто парите за здраве си останаха същите“, припомни той. Д-р Тотев отбеляза, че в случая дори може да се говори за дискриминация спрямо пациентите, които не са с онкологични заболявания, защото реално средствата за тях се намаляват.

Според него с механизма на разпределение на средствата, при който е залегнала възможност за 3% буфер през първото тримесечие от влизането в сила на НРД, със сигурност юни ще се очертае сериозен дефицит в регионалните каси. „При тази ситуация юни може да се поискат допълнително 3%, които обаче ще се отпускат на национално ниво в случай, че ги има и че онкологичните лекарства не са си изразходвали“, разясни той. „Какво се случва обаче тогава? И ако Надзорният съвет не благоволи да отблокира резерва на касата, ще се стигне до момент, в който ще имаме право да ползваме буфер, но няма да има откъде“, предположи д-р Тотев.

Той, както и председателят на областните болници д-р Нели Савчева, припомни, че месеците, които са взети за база за определяне на бюджетите за първото тримесечие на НРД, са най-неблагоприятни. „Къде е март, през който имаше силна заболеваемост“, попита д-р Тотев, изтъквайки, че именно той би следвало да е бил включен при изчисляването на бюджетите.

Д-р Тотев съобщи още, че само от началото на годината натрупаната обща неплатена надлимитна дейност от 22 общински болници възлиза на 500 000 лв. За 2016 г. тя възлиза на 800 000 лв., а за предходната 2015 г. – 1,2 млн. „Тези пари си висят – изработени и отчетени от касата, но неплатени, защото министърът на финансите е заявил, че няма да плаща надлимитна дейност“, посочи той. Припомняме, въпреки взетото решение за плащане на надлимитната дейност на болниците за 2016 г. последва второ за неговото отлагане, а от стенограма от последното заседание на Надзорния съвет стана ясно, че касата е получила отговор от Министерство на финансите, че на практика средства за това няма. „Преди изборите беше обещано, че тя ще се плати, всичко беше бляскаво, беше казано да не се притесняваме, за да няма напрежение в системата – сега се казва обратното“, обобщи той. Все пак д-р Тотев изрази надежда, че разговорите в тази насока ще продължат и ще се прояви разум.

Той отново припомни, че общинските болници лекуват пациенти основно по нископлатени пътеки, които не са преостойностявани от години. „Стандартите не са мръднали, въпреки и че за това бяха дадени уверения, но уви, нищо не се случи. Алгоритмите на пътеките са абсолютно същите, даже някои са по-завишени в сравнение с минали години – всичко това увеличава разходите, а приходите падат непрекъснато“, изтъкна още той, като допълни, че контингентът на пациенти също намалява заради обезлюдяването на районите, обслужвани от общинските лечебни заведения. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
w%YC

Гост 12.05.2017 22:23:36

Бомбата в лекарствата, заложена от Менгеле, Шаро и комисарката - Иванка Кръстева, скоро ще гръмне със страшна сила

Гост 13.05.2017 08:49:02

А Комитов къде е бил през това време. Играеше го слагач, както се слагаше и на Семерджиев. Като управител само той може да инициира каквото и да било. Този път няма да може да се скрие както го прави обикновено. Въпреки че пробва да крие документи

дежурен контрольор 12.05.2017 16:17:28

Ако дейност м.март не е включена в базата при изчисляването на бюджетите, някой е нарушил ПРАВИЛАТА -чл.6 (2) Стойностите за всяка РЗОК за дейностите по чл.4, ал.1, т.2 за периода на извършване на дейност – м.април - м.юни 2017 г., подлежащ на заплащане през м.май – м.юли 2017 г., се определят на база утвърдени стойности за РЗОК за дейности от този вид в предходния период, (подлежащ на заплащане - януари-април 2017 г.), в рамките на стойностите за тези дейности по чл.330, чл.331 и чл.332 в НРД за 2017 г., във връзка с чл.12, (1)! Апропо, къде им е алинея 2 на чл.12 на поредните "умно" написани правила, които вместо ред да въвеждат, създават единствено възможности за произвол и своеволие?!

Гост 12.05.2017 10:48:23

Комитов, ама ти гаф след гаф правиш. Няма ли да ти видим личицето да обясниш какво се случва и защо предизвикваш това напрежение в системата. Нима си мислиш, че ще ти минават номерата да се криеш, за да минеш между капките и този път. Или ти още не си чул за проблема, сигурно някой пак ти е оказвал натиск за да вземеш тези три най-неблагоприятни месеци.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нито един нов случай на морбили за миналата седмица
15.07.2024 17:22:41

Нито един нов случай на морбили за миналата седмица

След пет поредни седмици на регистриране на нови случаи на морбили у нас, за миналата седмица не ...

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница
15.07.2024 16:59:16

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница

От два месеца в болницата в Горна Оряховица има назначен психолог, който оказва подкрепа на пацие ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...