!
Понеделник, 04 Март 2024
18
септ
5
 

Аркади Шарков:

Лекарствената политика „дъни“ бюджета на касата

Понеделник, 18 Септември 2017 | 12:23:43
5

Разходите за здравеопазване растат не само в България, но също и по света. Причините за това са много – ранното диагностициране, превенцията, навлизането на нови здравни технологии и др. Всичко това води до покачване на средната възраст, а също и

Разходите за здравеопазване растат не само в България, но също и по света. Причините за това са много – ранното диагностициране, превенцията, навлизането на нови здравни технологии и др. Всичко това води до покачване на средната възраст, а също и до покачване на преживяемостта при някои заболявания, считани до скоро за смъртоносни в краткосрочен план. Това отбелязва в свой анализ за Frognews.bg експертът Аркади Шарков.

Недостигът на бюджета на НЗОК е по всички пера, но проблемът, според анализа на Шарков, е в лекарствата.

Ежегодното увеличаване на разходите за лекарства и ирационалното им вписване в Позитивния лекарствен списък (ПЛС) е един от тежките проблеми на системата, отбелязва той. „Обществена тайна е, че зад вкарването на редица скъпоструващи лекарства в списъка, стоят лобистки интереси на международни фармацевтични компании, прокламирани през определени организации, които твърдят, че работят в полза на пациентите. Интересното е, че на немалка част от тези пациентски организации дейността е свързана единствено с лекарства, вместо права на пациентите“, коментира експертът.

По думите му, по отношение на разходите за онкологични медикаменти правителството можеше да предприеме ценни мерки, като въведе автоматичните смесители за разтворите, които могат да спестят около 2 млн. лв. годишно от бюджета за онкологични лекарства, тъй като технологията им позволява един разтвор да може да се използва за повече от 1 пациент, вместо неупотребеното количество медикамент да бъде изхвърлено. Тази политика обаче към момента не е приета, припомня той.

По отношение на разходите за лекарства в програмата на правителството бе заложено провеждането на прогенерична политика с цел оптимизация на средствата за медикаменти, припомня Аркади Шарков. „В ПЛС, например, за различни заболявания се предлагат както скъпо струващи оригинални медикаменти, така и евтини генерични медикаменти с едно и също международно непатентно наименование. Това създава предпоставки за лекарите да изписват скъпото оригинално лекарство, поради известни зависимости към фармацевтични компании. Нуждата от преформулиране на съдържанието на този списък е повече от належаща“, смята той.

Според него рационалното решение към момента е да се върви към реформа в посока генерично заместване, което ще доведе до икономии за бюджета на НЗОК, както и ще увеличи достъпа до лекарства за определени социални групи, които са в риск от отпадане от системата поради финансов недостиг. Такъв тип политики се провеждат в най-богатите икономики в Европа, като Германия, Холандия, Великобритания и франция, а позитивните ефекти вече са посочени в научната литература, отбелязва експертът и отново подчертава нуждата от въвеждането на смесители за оптимизация на разходите при онкомедикаментите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*g9P

Гост 18.09.2017 15:06:45

Продавачо,не по-далеч от аптеката! И ти си експерт като този Аркади! Изпълнявай точно каквото е изписано в рецептата и не коментирай! Ясно!!!

фармацевт 18.09.2017 14:14:51

Хайде всяка жаба да си знае гьола г-н Doolittle. Преглеждайте си пациентите и им определяйте заболяванията. В голяма част от Европа съществува даже генерично предписване, а не заместване. Т.е. по INN. Лекарството не е полуоска и такива неща като сертифициране по GMP и клинични проучвания при съпоставка с оригинал може би не са Ви познати, но съществуват.

Гост 18.09.2017 21:20:25

Лекарите ще определят и заболяванията и терапията и конкретния медикамент, а не вие от здрвната бакалия според това какви бонуси са ви оставили за продаване в складчето. Ако ми пробутвате някакъв евтин генерик ,лекарят ИЗОБЩО няма да отговаря за последиците от непредписана терапия. И всички стоки са като лекарствата и обратното- марката и произовдителя ИМАТ значение било то антихипертензивен медикамент, полуоска или цимент или плочки или краве масло. Изобщо не всеки генерик отговаря на оригинала на произовдителя регистрирал молекулата и патента. По-точно МАЛКО ГЕНЕРИЦИ достигат качеството на оригинала, не се правете на луди , значение има не само активната субстанция, а куп други фактори при производството. Аз не карам Москвич, не смятам ,че и пациентите ше ми пият москвичи

Гост 18.09.2017 21:16:22

Доста неграмотен фармацевт трябва да си, за да не знаеш, че регистрацията на генерика става с изследвания за биоеквивалентност, а не с клинични проучвания. Поради същата причина, т.е. неграмотност, ще продаваш на гишето и ще гледаш в чекмеджето

Dr_Doolittle 18.09.2017 12:32:24

евтини генерични медикаменти с едно и също международно непатентно наименование. Това създава предпоставки за лекарите да изписват скъпото оригинално лекарство, поради известни зависимости към фармацевтични компании. Този измислен експерт каква полуоска купува за автомобила си ? Оригинална или турска генерична. И дали има зависимост от автомобилната марка предпочитайки първото. Дори кисело мляко сигурно не купува от непозната мандра ще ми коментира плоско и произоволно какво изписвали лекарите. Алоооо, чичка, изписвам на пациентите ТОВА , КОЕТО БИХ ИЗПИСАЛ ЗА МЕН, ако ви е скъпо виж там някоя баба да ти бае (без зависимости)


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения
04.03.2024 11:37:07

Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения

Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които са се възстановили след ...

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции
04.03.2024 10:46:46

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции

Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Това заяви в ефира н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...