!
Сряда, 24 Април 2024
23
февр
 

Липсата на правила и контрол отваря вратата за измами с храните

Четвъртък, 23 Февруари 2017 | 15:08:25


Липсата на адекватна нормативна база спъва решаването на проблема с измамите с храни у нас. Около това ст

Липсата на адекватна нормативна база спъва решаването на проблема с измамите с храни у нас. Около това становище се обединиха участниците в дискусионния клуб „Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя“, организиран от Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС). Поради тази причина е нужно да бъдат приети промените в Закона за храните, с които да бъде прекратена възможността за заблуждаваща потребителите информация.

Форумът бе подкрепен от министъра на земеделието и храните проф. Христо Бозуков, омбудсмана Мая Манолова, директора на Българската агенция за безопасност на храните д-р Дамян Илиев, председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, представители на браншовите съюзи, лекари и експерти.

Основните измами, свързани с хранителната индустрия, посочени от браншовите съюзи, са умишлени пропуски в съдържанието на етикетите на продуктите, необосновани здравни претенции за качеството им, подвеждане за това, че те са био и екологично създадени, некоректна информация за срока на годност, условията за съхранение, както и страната на произход.

Особен съществен е проблемът с информацията относно наличието на глутен в хлебните и тестени изделия, както и е ефекта му върху човешкото здраве, единодушни бяха участниците в срещата.

„Българският пазар на храни се развива под мотото „Няма изписан алерген – няма проблем“, заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева, която бе и модератор на дискусията. Според нея обаче, глутен има не само в пшеницата, а и в много други земеделски култури, като овес, ечемик, лимец, както и в готови храни, но той не е обявен на етикетите. Тя изтъкна, че много често в продавано за ръжено брашно, има и пшенично.„За тази измама говорим, към която ние проявяваме търпимост – и като потребители, и като производители“, подчерта Кукушева.

Според доц. д-р Даниела Попова, Началник на Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ,  също твърде много се спекулира с темата за глутена в хляба. Тя изтъкна, че хората с доказана алергия към тази съставка са относително малко. „Това не означава, че останалите трябва да се лишават от прием на качествени зърнени изделия и продукти“, подчерта проф. Попова. Лекарят допълни, че постепенно тази тенденция се превръща в „мода“ в хранителните режими с цел намаляване на теглото или други проблеми, което е медицинско необосновано. Специалистът предупреди и за друг сериозен проблем, засягащ хранителния режим на стотици хора, а именно появата на диетолози без нужната квалификация.

Мнението на проф. Попова бе подкрепено и от гастроентеролога д-р Радислав Наков, който акцентира на важността от качествена и достоверна информация за хранителните продукти като фактор за общото здравословно състояние на човек. „Ние виждаме всички тези нарушения като резултат върху здравето на нашите пациенти“, посочи той.

Д-р Наков също коментира темата за глутена. „Има много хора, които ние не сме открили и които са с глутенова ентеропатия или целиакия. Това е огромен проблем за развитие страни, към които спада и България“, изтъкна той. „Само тези хора обаче не могат да консумират глутен“, подчерта д-р Наков, допълвайки, че глутен има не само в пшеницата, но и в много други продукти. 

Той алармира и за друг проблем, свързан с лактозната непоносимост. Проучване, проведено сред 100 пациента в „ИСУЛ“, е показало, че 20% от тях са с непоносимост към млечната захар. „Именно поради тази причина информацията за състава на продуктите е съществена, защото всеки един наш пациент ни пита какво да консумира, след като си тръгне от болницата. Ние им даваме съвети, които те на практика не могат да спазват, защото не знаят какво е съдържанието в стоките“, коментира д-р Наков.

Емил Георгиев от Федерацията за защита на потребителите подчерта, че липсата на достатъчно контрол в бранша създава условия за развитие на сивия сектор. Той даде за пример съдържанието на нишесте в много млечни продукти и месни консерви, за което потребителите не подозират.

Според д-р Любомир Кулинкси, директор на Дирекция Контрол на храните към Българска агенция по безопасност на храните, в настоящия закон за храните липсва адекватна наказателна рамка за нарушителите в полето на измамата с храни. Това е предвидено да се случи в проектозакона за храните, който мина само на първо четене в предишното Народно събрание.

Участниците във форума бяха единодушни, че трябва да бъдат приети предложените промени в Закона за храните и изтъкнаха, че в него е заложено здравето на потребителя.

Омбудсманът Мая Манолова също изрази своето убеждение, че е необходима спешна промяна в законодателството, касаещо контрола на храните. Тя, заедно с Мариана Кукушева, връчи на министъра на земеделието и храните проф. Христо Бозуков отворено писмо, в което организациите настояват за експертно съдействие и бързо влизане в сила на промените в Закона за ДДС, които освобождават от данък дарените храни с изтичащ  срок на годност. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3tqd


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...