!
Петък, 23 Февруари 2024
27
септ
20
 

Д-р Галинка Павлова:

Лошото здравеопазване у нас разруши доверието лекар-пациент

Ние всички станахме търговци в здравеопазването, допълни д-р Мими Виткова

Сряда, 27 Септември 2017 | 13:15:01
20

Лошото здравеопазване у нас разруши доверието лекар-пациент. В това бе категорична заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова в интервю пред телевизия BiT, която гостува заедно с д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията

Лошото здравеопазване у нас разруши доверието лекар-пациент. В това бе категорична заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова в интервю пред телевизия BiT, която гостува заедно с д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане. Те коментираха както кампанията на съсловната организация, насочена срещу агресията над медиците у нас, така и последните случаи, свързани с инциденти с пациенти.

Според д-р Павлова ние имаме лошо здравеопазване, което е следствие на редица проблеми в системата. „Имаме несъвършенства в здравеопазването, които доведоха до разрушаване на доверието между лекар и пациент. Които промениха морала не само на пациентите, но и не лекарите“, заяви тя.

Затова и БЛС си поставя като цел на започнатата кампания не само превенция на агресията над представители на съсловието, но и възвръщане на доверието към лекарите, обясни д-р Павлова. „Трябва да покажем на обществото какво е да си лекар, колко е труден пътят на лекаря, за да остане добър професионалист“, категорична бе тя.

„Ние трябва да подредим нещата в здравеопазването. От толкова години се опитваме това да се случи и става все по-лошо“, допълни още д-р Павлова. Тя отново припомни мрачната статистика за случаите на агресия над представители на съсловието у нас, като посочи, че средногодишно има по 70-80 случая на посегателство над медици. Случаите на агресия само над спешни медици за две години са 100.

От своя страна д-р Мими Виткова коментира, че това, което се случва в сферата на здравеопазването, е една извадка от агресията в цялото ни общество, което по думите й се е сринало от гледна точка на ценности. „Ние всички станахме търговци в здравеопазването. Когато между лекаря и пациента се появиха парите, моралните принципи, които крепят системата, се счупиха“, категорична бе тя.

Д-р Виткова допълни, че не може „измислени норми“ в системата да пречат на лекарите да си вършат работата. Тя даде и конкретен пример за това. „Не може на 13-ти декември да са свършили лимитите в една болница – жената с мъртъв плод да чака до края на месеца, за да може да се махне той от нея. Отговорът, който получавам от здравната каса, е – „Случаят не е платен от касата, жената си е платила от джоба, няма да вземем отношение.“ Отговорът, който дават от агенция "Медицински одит" е, че няма релевантни индикации за спешност. Какво е това безумие – ето това дразни пациента“, заяви д-р Виткова.

Тя беше категорична, че е нужна регулация на системата. „Трябва да променим системата, да я да я наситим с кадри. Да премахнем този търговски статус и всички да разберат, че не сме търговци на сергия, а сме лекари. Не може заплатата на една сестра да е 200, 300 или 400 лв. На един лекар 70 000 лв., а на друг - 1000. Има тежки диспропорции в системата, които доведоха до извращения в отношенията лекар-пациент“, коментира още д-р Виткова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bLMJ

д-р Ангелов 30.09.2017 16:59:28

Колеги, чудя се защо изобщо коментирате зам.председателката Павлова. Коментари се правят за хора умни, достойни, за такива,които ще разберат , ще се поучат...тук имаме тежък синдром на нисък интелект, изключителна меркантилност и висока неморалност. Запознат съм по-отблизо с нещата, но за всичко като му дойде времето. А заплатите им са такива,каквито ние сме ги написали в Устава ,докато расте минималната работна заплата, ще растат и техните - не по 5000, ще стават и по 10 000 докато ние си траем, и те си траят, т.е. правят се на глухи и чакат да им свърши мандата. Кой взел- взел, другите да духат супата, че ОТ ТЕХНИЯ ЧЛЕНСКИ ВНОС някой се разхожда из Европата точно като бай Ганьо, без да знае бъкел език, че от нашите пари се плаща тристайния апартамент на сама живеещата госпожа и т.н. и т.н. В такъв лекарски съюз нито искам да членувам, нито да наливам повече пари. А още по-малко искам некомпетентни хора да се изказват по медиите от името на българските лекари. Защото с такъв морал не могат да ги представляват. И от тук трябва да започне чистката, не от кабинетите, където колегите се съсипват от работа.

Гост 29.09.2017 18:47:41

"На един лекар 70 000 лв., а на друг - 1000". Може, другарко Виткова, може. Преди няколко дни бе публикуван одит на "Майчин дом" и Първа АГ "Св. София". В Първа АГ, една от констатациите е, че за една година един лекар е направил 536 операции, а друг - 1!.

Истината 29.09.2017 12:26:32

http://www.mediapool.bg/pusnata-e-porachka-za-66-mln-lv-za-remont-na-banyata-v-bankya-news269810.html -------------- Пусната е поръчка за 6,6 милиона лева без ДДС - 7 920 000 лева с ДДС - за ремонт на банята в Банкя ------ Пари за банята има, пари за екипи и линейки в София няма! Гарантирано от SIC !

един 29.09.2017 10:49:49

Павлова, за да върнеш доверието към лекарите в обществото, първото,което трябва да направиш е да се ометеш от БЛС, защото самата ти си затънала в използвачество на съсловната организация за лични цели.ДОРИ И ДА ТИ НАПРАВЯТ ОНАЗИ ПРОСЛОВУТА ЗАЩИТА ПРИ Цеко Воденичаров, ти ще си останеш една обикновена интересчийка и интригантка, говориш като стар комсомолски кадър, интересува те само да походиш в чужбина с нашия членски внос, да вкараш в съюза твоите близки фирми чак от Варна, да си направиш повече пари за личната си фирма, която даже е и в конфликт на интереси с твоята позиция. И да не карам нататък защото от тебе ми се гади........................

Гост 28.09.2017 18:48:12

Др.Виткова е главният виновник за липсата на специалисти в много области.Когато беше министър тя обяви 4 нулеви години за специализация и много млади тогава колеги,останаха само с вътрешни или без специалност.Обаче сега тя е крупен капиталист,притежаващ застрахователен фонд и болница и раздава акъл,дето го няма!

БЛС-Въоръжено Крило 28.09.2017 18:26:58

Витковица е емблема на комунистическата прогнила здравна система и омразата към лекаря. Само Пешко Московия може да се мери по злоба към съсловието с баба Яга Виткова. Безплатно това, безплатно онова. ще насити с кадри а? Все едно слушаш Vти конгрес на БСП за овцевъдството .Ама лелко кой ще насадиш в село Гугутка да ти преглежда дъртия електорат за 800 лева . Аман от тъпи съветски самовари.

Гост 28.09.2017 12:31:30

"Пирогов" излиза на протест в защита на уволнените си колеги! Питам журналистическата етика и елементарната справедливост не изискват ли да се чуе и тяхната гледна точка??? Питам "журналистите" СКУНКСОВЕ от Нова, питам и уважаемите журналисти от "Здраве"? "Пирогов" всички го знаете колко наблизо е, защо не пратихте ваш екип да отрази гледната точка и на уволнените лекари? ЗАЩО? Или ШЛИФЕРИТЕ ОТ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ НЕ РАЗРЕШАВАТ? КАКТО ЕДНО ВРЕМЕ!

Dr_Doolittle 28.09.2017 09:27:08

За какво изобщо давате думата на тази гнусна комунистка превърнала се в капиталистка в момента ловяща в ътни води в псевдозастраховането И лицемерно говореща за нас. Да напомня ,че тази като министър ПЪРВА ДАДЕ ТОН В УРОНВАНЕ ПРЕСТИЖА НА ЛЕКАРИТЕ далеч преди всякакви реформи и влизане на парите между пациента и лекаря. Първа даде тон в омразата и обвини лекарите в корупция още при мизерните заплати и създаде днешните отношения на неуважение, незачитане и агресия към лекаря. А няма нищо по-логично една ценена професия да е заплащана високо. Така е в западната европейска цивилизация, но не и при цървулите от БКП верни на съветските си господари. Тези червени лицемери жалят ниските заплати на медицинския персонал, ама някой друг да ги даде , не те. Тоталният отказ от реформи в здравеопазването и мераците да си запазят комунистическото здравеопазване въпреки жертвите води началото си от точно от тази. Пфу.

28.09.2017 05:53:38

Дрогарко Видкова, изкам да кажа че сТе напално праwа .Лекърите искът за само един преглед колкуто ми боядисвът и къдрът косата! Това не е нормално, навсякъде по светъ за къдрине и бойадисване вземат много повиче от лекърски преглет!

surg 27.09.2017 23:39:55

Искаме ПРОВЕРКИ ! Искаме още 2-3 проверки ! Абе колеги, как са ви заплатите? Има ли намаляване? Споделете какво е положението по болниците в БГ!

Патриотично настроен млад лекар 28.09.2017 09:22:09

При нас последна заплата е получена за м.май 2017 г. Не ме топлят съветите "Съдете работодателя си, да го глобят!" щото и глобите, и разходите си остават пак за наша сметка - ние трябва да ги изработим!

Гост 27.09.2017 22:01:48

Понякога не мога да ги разбера лекарите у нас. Защо изобщо се пречкат и опорочават безсмъртието на българските пациенти? Още, още проверки трябва!

Точно ВИТОКОВА ли ?! 27.09.2017 20:32:30

Точно тази, която въдеде тия правила ? Точно тази личност, при която бяхме без заплати и карахме таксита ? Точно тази ли, която въведе задължително обучение по "здравен мениджъмнт" по който ни учат как да пестим пари от всичко ? Точно Виткова ли, дето прибра милиони и си нарпави болница и здравен фонд зад а печели ? Точно тя ли ще ни говори за морал ?!?!?

MD 27.09.2017 14:06:17

Не мога да се сдържа: При "доброто" здравеопазване се чака 6 мес. за преглед от специалист и неусложнената апендектомия се заплаща 30 000 USD. А моделът "наситена с кадри" система си има име и не зная някъде да е прокопсал.

Гост 27.09.2017 14:18:55

Докторе, не разбрахте ли, че на дървени сталинистки чутури каквото и да им говорите, те не искат да разберат? Целта им е медиците да работят без пари, или за трохи, да са скапани ежедневно, ежечасно, да нямат никакво свободно време за семействата си (ако изобщо успеят да създадат такива!), чисто биологически да останат или без поколение, или само с едно дете. Още ли не сте разбрал за какво става въпрос? Еманация на цинизма на Кукловодите на фалшивия псевдопреход у нас ще бъде предложението МЗ да мине под шапката на вътрешното министерство и въвеждане на изходни визи за лекари и сестри. Предполагам, до това ще се стигне едновременно и успоредно с доминация на настроенията за изваждане на България първо от НАТО а след това и от ЕС и "пришиването" и към северноазиатската кочина...Само гледайте! Дано аз да греша, ама едва ли.

MD 27.09.2017 15:19:19

Разбрах, ама все не ми се иска да сте прав. Но предвид "тезите " и "аргументацията" по-горе, май ще трябва да приема каквото е, а не каквото ми се иска. Експерти измерват обществена система с етични норми - "добро, лошо, морално, доверие"?! Ако опитат с "ефективност и ефикасност" дали няма да е по-ясно? Дали при вложените усилия дори и този резултат не е голям? Парите били проблема? Има ли още функциониращ обществен строй с натурално стопанство? Но пък разсъждения като тези, и то от хора от нашите среди, насъскват щастливия невеж електорат още повече. Май резултатът ще е обратен на заявената цел - възстановяване на доверието. А разказът за "трудния път" съжаление ли търси или уважение? Мисля, че уважение се печели по други начини.

MD 27.09.2017 13:57:09

Разочарованието се дължи на неадекватни очаквания и у едната и у другата страна. Формирането на очаквания по отношение на резултата от лечението е работа на лекаря. По отношение на финансиране, възнаграждения и организация очакванията се формират от политици, мениджъри и, уви, от медии. Понеже компетентните не си вършат работата (добре) по една или друга причина, некомпетентните са убедени в правотата си. А за "тезите" на "колегите" от статията не ми се говори.

Истината 27.09.2017 13:50:26

Вина за системните грешки в здравеопазването нямат лекарите и сестрите! Наредбите, поднаредбите и другите указания, упътвания, становища ги пишат чиновниците! Така че вечно недоволните и почти безсмъртни пациенти да насочат гнева си към тях, а не към хората, които 24 часа са в кръв, урина, гной и екскременти!

семеен лекар 27.09.2017 13:44:30

Ако може и за 500 лв да ви работи един лекар !Превърнахте тази трудна , отговорна и благородна професия в слугинска ! Пациентът да стои в центъра на системата ? Глупости !Стоят парите и икономиите . И понеже нещата не вървят ,парите се крадат и на високо ниво,хвърлихте безумно кадрите без никаква защита и права на разгневената тълпа. Сега и за в бъдеще ще се чудите откъде да намерите нова порция балами вишисти , за да изпълняват директивите на партията. Свърши !Корабът потъва ,без гориво,без екипаж и без спасителни лодки ...

willy 27.09.2017 13:32:18

Ц. "д-р Павлова ние имаме лошо здравеопазване, което е следствие на редица проблеми в системата" Това се казва задълбочено и изчерпателно съждение по темата!


Всичко за коронавируса
Още новини
Новите нормативни промени довели до допълнително забавяне на ТЕЛК решенията
23.02.2024 14:40:31

Новите нормативни промени довели до допълнително забавяне на ТЕЛК решенията

По обобщени данни към 16 февруари 2024 г. у нас функционират 75 ТЕЛК, но въпреки че през 2023 г. ...

Фелдшерите най-после ще имат свое законно представителство
23.02.2024 13:51:06

Фелдшерите най-после ще имат свое законно представителство

Фелдшерите и техните приемници – лекарските асистенти, най-после ще имат своя законна профе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...